Skocz do zawartości

Wędka na okonie z dolnej półki

ahmed

Rekomendowane odpowiedzi

@pablo208

W takim razie muszę raz jeszcze obadać swojego. Nie dopatrzyłem się miejsca łączenia. Zresztą w recenzjach, które czytałem również było wspomniane, że to zwykły korek. Może wypuszczają je jak leci i w zależności od partii dostaję określone wykończenie ? Eh, czy takim problemem jest zrobić dolnik ze zwykłego korka ? Shimano Catana kosztuje 130 zł i ma mega długi korkowy dolnik.

Jest to swojego rodzaju okleina korkopodobna a pod spodem pianka :) Od takie sobie małe oszustwo :)

@pablo208

Ok, ale jakim cudem ta okleina jest nałożona, skoro w żadnym miejscu nie ma łączenia ? Mam 2 wędki, gdzie jest korkowa okleina i wiem jak to wygląda. Mam też takie, w których jestem pewien, że okleiny nie ma i wyglądają dokładnie jak Sapphire. Co więcej widziałem nawet używanego Sapphire z mocno przetyranym korkiem (ubytki, wyszczerbienia). Głębokość skaz, to jakieś 1-2mm. Jeśli miałaby to być okleina, to:

- kosmiczną technologią połączona lub pierścienie są w całości, a ich środek usunięto (według mnie bezsens)

- grubości 2,5mm lub więcej

Dla jasności - jaką długość kupiłeś ?

@pablo208

I to co pokazałeś jest dowodem, że te kije wychodzą w różnych wersjach dolnika. Tutaj na zdjęciach faktycznie widać okleinę grubości może 1 mm. Z kolei zarówno u mnie (odchylając przy mocowaniu lub korku na ile się da) jak i na zdjęciach mocno już zużytych Sapphirów widać, że korek ma grubość minimum 3mm i brak łączenia. Po prostu konkretne ubytki po szpachli mają taka głębokość, że byłoby od razu widać piankę. Zresztą wizualnie różni się to, co pokazałeś na zdjęciu od tego, co mam w domu. Okleina ze zdjęcia wygląda dokładnie tak jak dolniki dwóch wspomnianych przeze mnie wędek, co do których pewny jestem, że posiadają okleinę.

Zdjęcia wyszczerbionych dolników w Sapphire dotyczyły zawsze wersji 2,6 i 2,8 metra. Ciekawy jestem teraz, czy wersja 2,4 jest ich niechlubnym wyjątkiem, czy 2,2m też na to cierpi. A może wszystkie obecnie wypuszczane otrzymują taką imitację, a mi trafił się kijek jeszcze z poprzedniej partii ?

NIe wiem jakiego rodzaju kij i z ,której serii kolego kupiłeś. Ja tylko pokazałem jak wygląda rękojeść w mikado za 130 zeta :) 

Nie rozumiem rozczarowania, ponieważ mnie to absolutnie nie dziwi . 130zł w sklepie - w produkcji pewnie  z 50 , więc nie ma co oczekiwać cudów :)

Kij jak kij a mi rękojeść się nie podobała , więc sobie ją zmieniłem  :)

Pozdrawiam

Mam i miałem inne kijki w tej cenie i rękojeść z normalnego korka, to norma. Np. matchówka Abu Garcia Enticer Pro - jakieś 120 zł kilka lat temu. Obecnie to nawet Dragon Ultima za kilka stówek wylądował z okleiną. Uważam, że nie cena tutaj robi za główny czynnik, ale rosnąca tolerancja na zasadzie "a czego się spodziewasz za 100 zł ?". Jak już przywykną, to mamy "a czego się spodziewasz za 200 zł" ? Taką metodyką tworzy się sztuczną cenę produktu i przekonanie, że na kij trzeba wydać 500-1000 zł, aby był w pełni "sprawny".

Patrząc logicznie - skoro Shimano, które również każe sobie płacić za markę, w cenie 130-150 zł oferuje kije z długaśnym korkowym dolnikiem, to uważam, że mam prawo oczekiwać tego samego w produktach innych firm z takiego bądź niższego poziomu. Jeśli zaczniemy przymykać oko na cwaniactwo producentów, to dojdziemy do momentu, gdzie przeciętny kołowrotek będziemy kupowali nie za 350 zł jak teraz (Red Arc, Penn Slammer), ale za 700 zł.

• Like 2

Już myślałem , że po ostatnich trzech stronach przygody z lexusem wszystko na temat fajnych i tanich wklejek mikado zostało już napisane, a tu kolejna perełka x-plode...

Darks86...jeżeli kierujesz się zawartością węgla w węglu i liczby mają znaczenie pierdyknij sobie Falcon Claw 210 1-8g  Perfekt Sulechów. Jest z IM-10

http://www.perfekt-sulechow.pl/product_info.php?cPath=21_38&products_id=85 

@dud1

Kieruję jedynie w obrębie tego samego producenta i w miarę zbliżonych progów cenowych. W tym przypadku się to sprawdza. Pomiędzy różnymi producentami bawimy się już w zwykłe wróżenie.

Co do X-Plode - mnie jakoś nie zachwycił. Z mikadowskich wklejek spodobał mi się z kolei ten ich 5cio składowy travel.

Miałem tego x-plode ultra fine w łapkach kilka dni temu u kolegi w garażu na piwku ;d kijek sprawia wrażenie naprawdę zajefajego. Leciutki, szybciutki... myślałem nawet o zakupie, ale ma jedną wadę, która zdecydowanie go wyklucza. Masakrycznie długi dolnik. Wygląda to aż śmiesznie, komicznie się czułem trzymając dwumetrową wędkę z półmetrowym dolnikiem. Jeśli ktoś lubi takie dolniczki, albo jeśli ktoś ma zdolności manualne pozwalające na skrócenie go to kijek jest naprawdę SUPER i jego cena jest po prostu śmieszna.

Moim skromnym zdaniem nie ma znaczenia ile kosztuje kij- trzeba byc nad woda jak najczęciej i lowić. A nie siedzieć tu i pisac głupoty :)

Czy 90zł czy 1900 - czy to ważne ? Liczy sie fun i bycie nad wodą :) I radośc z wędkowania :)

Pozdrawiam Paweł.

• Like 2

Podbiję temat, bo aż szkoda tworzyć kolejny wątek na takie pytanie...

Zachciało mi się pierwszej wklejanki. Do leciutkich przynęt, czyli obrotówki 00, może 0, woblery 1,5-2,5 cm schodzące do 0,7m max (zwykle smużaki i powierzchniowe), gumki do rozmiarów okoniowych (czyli 5cm gumy + np. 5g główka), może czasem jakieś zabawy z białorybem na mikro twisterki / sztuczne robaki. Nie wiem, czy takie łowienie mi spasuje, więc założyłem sobie limit 150 zł (najwyżej w kolejnym sezonie kupię docelowy kijek). Przeglądałem oferty sklepów i prawdę mówiąc natłok modeli ma w swoim katalogu Mikado:

- MIKADO ARCHER ULTRALIGHT SPIN

- MIKADO BLACK DRAFT ULTRALIGHT SPIN

- MIKADO SENSEI NEEDLE ULTRALIGHT SPIN

- MIKADO SENSE ULTRAFAST SPIN

- MIKADO SENSUAL SOFT SENSI SPIN

- MIKADO ESSENTIAL PERCH

- MIKADO SENSEI FEELING

- MIKADO ESSENTIAL FEELING

- MIKADO DIAMOND SPIN

- MIKADO SAKANA KANTA PERCH SPIN

- MIKADO TSUBAME ULTRALIGHT SPIN

- MIKADO LEXUS SAPPHIRE

- MIKADO SILVER EAGLE UFL SPIN

- MIKADO COMPETITION SUPER SENS.SSS SPIN

- MIKADO SHT UL SPIN

- MIKADO NSC ULTRALIGHT SPIN

- MIKADO INAZUMA FLASH PERCH

- MIKADO NIHONTO LIGHT SPIN

- MIKADO NIHONTO ULTRALIGHT SPIN

- MIKADO X-PLODE PERCH SPIN

- MIKADO X-PLODE ULTRA FINE SPIN

- MIKADO AMBERLITE LIGHT SPIN

Opisy katalogowe zawsze mówią to samo, czyli coś w stylu: "Ultraszybki kij, ekstremalnie sztywny blank i niesamowicie czuła szczytówka". No super, wszystko jasne... Modeli od groma, różnią się wagą, cw podobne, cena w zasadzie też (od 85 do 150 zł). Teraz pytanie do Was - czym tak naprawdę różnią się te kijki ? Które z nich mają akcję taką średnią, czyli pracują czymś więcej niż szczytówką ? Albo inaczej - które są najbardziej "uniwersalne" ?

Celowo nie pytam o inne marki, bo tam w miarę się orientuję. Mikado mnie dobiło mnogością modeli, których w zasadzie nie umiem odróżnić. Oglądałem jakieś filmiki, ale wydają mi się niemalże identyczne...

Akurat tak sie sklada ze posiadałem/posiadam... 1/3 z tych kijków a oprócz nicz jeszcze kilkanaście z Mikado nie wymienionych

I co mogę powiedziec ze to wszystko to jest jeeeeedno i to samo te całe wymysły i zmiany wyglądu to po to aby przyciągnąć klienta i to zresztą nie tylko od Mikado....

A jesli chcesz cos pomiedzy wielkim Okoniem a Sandaczem to polecam INAZUME Flasch Percha.... :D  pozdr

@Greg1407

Tak właśnie poczułem - ugięcie podobne, cena podoba. Jednak Sapphire i Diamond lepiej przenoszą drgania na dolnik niż np. Sensual. Kupiłem Lexusa i jest bardzo zadowolony. Obecnie planuję drugą wklejkę, ale już baaardzo delikatną, czyli do 7g. Na razie pojedynek jest między Sapphire 2,2m 7g i Konger Mikros 2,15m 5g.

Inazumę Flash Perch oglądałem na filmikach - kurcze, fajny kijek. W wersji 2,4m to taki kompromis pozwalający połowić zarówno okonie jak i sandacze. Szczupaki na przynęty do 10 cm również wchodzą w grę. Ten kijek również rozważam, ale w znacznie późniejszym czasie (od maja, gdy zacznę śmigać za grubszymi okoniami i szczupakami pontonem). Wstyd się przyznać, ale chyba wrócę do gumowego arsenału. Ostatnie 2 lata zrobiłem sobie od tego przerwę, ale widzę, że jakoś lepsze efekty są nawet na typowe kopytka niż finezyjnie prowadzonego woblera...

Na filmikach a na zywo dotknąc to dwie rozne bajki ale jest w tym sporo prawdy co piszesz na temat tego Flascha mowa o 20 gr

Co do przynęt to zaden wstyt kazda pzyneta jest godna rybiej łuski ja mam odwrotnie i lekki Come Back do obrotówek ,moze uda mi sie pobic PP w szczupaku w kocu to juz 10 lat mineło [kawał ryby] i dzięki maleńkiemu Meppsowi "1 ;)

• Like 1

Dla każdego coś miłego ;) Też zakładałem, że kupię tanią wklejkę dla sprawdzenia, czy mi to leży, a potem wymienię na coś z kategorii 250-400 zł, ale po paru wypadach z Lexusem nie wiem, czy będę go wymieniał. Na pewno zapoluję teraz na Mikrosa z czarnej serii, ewentualnie WRX. Tylko w jakiejś ludzkiej cenie za używkę, a nie 200 zł jak to teraz wiszą na olx.