Filipo480 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Jeszcze w tym roku mam zamiar zaczac swoja przygode z delikatnym spinningowaniem. I mam kilka pytan:Wklejanka czy pusta szczytowka? (Lowienie na zwylke jigi jak i boczny trok)Jak dlugosc wedziska polecacie do lowienia z brzegu (lowiska do 15ha)? Zylka czy plecionka?Jaki spinning jest godny polecenia tak do 200zl? (Moze ktos ma na sprzedaz? )Jak na razie to wszystkie pytania, licze na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Mozesz zawsze sie podlaczyc pod istniejacy temat, jest ich pewnie z 200+ dokladnie na ten sam temat 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) . Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez MichałM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rejant Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2015 Ja używałem swego czasu wędki Shimano Alivo cx super sensitive 240 3-15 gr. Zaraził mnie mój przyjaciel, który już na nią wyciągnął kilkaset garbusów. Przyznam szczerze, że w tej cenie (ok 140 zł) byłem bardzo zadowolony i chyba ciężko znaleźć coś lepszego. Wędka jest lekka, szybka dobrze widoczny opad, moim zdaniem zaczyna gadać dopiero od 5 gr, ale zakładałem na nią główkę 14gr + guma 7 cm i nie stanowiło to żadnego problemu zapas mocy naprawdę duży, wyciągnąłem nie jednego szczupaka na niego. Jedynym minusem jakim były to bardzo delikatna szczytówka, która potrafiła złamać się podobno nowe modele są dużo trwalsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scyzoryk00 Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2015 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Arspin Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Witam serdecznie. Mikado x-plode ultra fine 240/8gr. Miałem ten kijek na okonki. Używany do delikatnego troka jak i podbicia. Spisywała się bardzo dobrze i nie miałem żadnych zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andras Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Mam pytanie o Daiwa-Megaforce-Spin-240-2-14g czy będzie się nadawała zarówno do małych główek jak i do bocznego troka z ciężarkiem 10 -12 g ?Czasami tak łowię na głębokosci 10 - 12m , czy ktoś używa takiej wędki ? proszę o opinie . Szukam coś takiego budżet 150 zł max 200 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karbusd Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Mam Savage Gear LRF i mogę śmiało polecić. Jest lekka, dobrze trzyma rybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andras Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Możesz coś więcej ? długość realne cw oraz zbliżona cena ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Mam pytanie o Daiwa-Megaforce-Spin-240-2-14g czy będzie się nadawała zarówno do małych główek jak i do bocznego troka z ciężarkiem 10 -12 g ?Czasami tak łowię na głębokosci 10 - 12m , czy ktoś używa takiej wędki ? proszę o opinie . Szukam coś takiego budżet 150 zł max 200 złPowinna dać radę. Mam ten model tylko 2,60 3-16. Swoim najczęściej operowałem główkami 7-10g + guma 5cm. Opad pokazuje już od 3g. W troku moja spokojnie dałaby radę 15g cieżarkowi więc lżejszy model do Twoich zastosowań powinien się sprawdzić. Edytowane 6 Października 2015 przez MichałM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turik Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Możesz coś więcej ? długość realne cw oraz zbliżona cena ?realne cw 4g+guma do 12g+guma. ceny to mniej więcej 150zł. trzeba szukać może ktoś na forum ma i chce sprzedać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andras Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 Dzięki za informacje , jeszcze tylko jaka jest długość tej wędki ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
4kristo Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2015 realne cw 4g+guma do 12g+guma. ceny to mniej więcej 150zł. trzeba szukać może ktoś na forum ma i chce sprzedaćWydaje mi się, że koszt LRF to kasa rzędu 300 PLN - za nówkę oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmiedzianyy Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Ja łowię na Mikado Feeling 240/10g. Kupione lata temu, tak mi dobrze leży, że nie planuje zmieniać na nic innego. Wiem, że ich nie produkują ale jest alternatywa - Mikado Sensei Ultrafast 240/8g. Wklejka, ultra cienka na dodatek i pracuje całkiem fajnie. Optymalne obiążenie 1,5g - 5 g, ciężej szczytówka za bardzo się poddaje. Teraz na allegro są po 110 zł. - za taką cenę produkt sięgający klasę wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pirania Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Nihonto Ultralight Perch - 2,20M / 8g - super wędka za niewielkie pieniądze Edytowane 5 Listopada 2015 przez Pirania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreska Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Konger Ultris Jig Micron 232 0,5-6gOkonie nie mają szans ☺ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Mógłbyś coś napisać o tym Ultrisie? Wypatrzyłem go sobie w katalogu już dawno ale w żadnym stacjonarnym sklepie nie spotkałem.Interesuje mnie głównie to od ilu gram pokazuje opad i w jakim zakresie gramatur spisuje się najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreska Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Szczytówka pokazuje opad od 2g przy plecionce mikado 0,8mm i idealnej pogodzie. Najlepiej mi się pracuje z tą wędką przy paprochach 3g i małych jaskółkach 2-2,5g. Do wykonania nie można się przyczepić wszystko jest zrobione na wysokim poziomie. Mam ten kijek dopiero pierwszy sezon i na pewno zostanie u mnie na długo. A zabawa z okoniami powyżej 30cm jest super 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 ok wygląda na to że to jest to czego szukam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreska Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Zapomniałem dopisać że 5g to max obciążenia. Największy ciężar założyłem 7,5g i już kijek nie chciał współpracować tak jak bym chciał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Snufficator Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Witajcie dołączę się do tematu choć szukam nie całkiem budżetowego kija. Widzę, że dużo piszecie o wklejkach i że są kiepskie. O co dokładnie chodzi? Słyszałem, że na okonie na jigowani i boczny trok to najlpiej wklejka bo pokazuje brania. Z tego wątku jednak wnioskuję, że musi mieć jakieś wady bo wolicie wędki o pełnym blanku. Z czego to wynika? Aktualnie też szukam fajnego kija na okonie UL. Największy problem jaki dostrzegam to znalezienie wedki o długości powyżej 2.40. Łowię z brzegu i zawsze myśalełem, że kijki ookoło 2m sa raczej na łódeczkę. Widzę jednak, że nie koniecznie. Możecie mi wyjaśnić te dwie kwestie? Z góry dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichałM Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Zapomniałem dopisać że 5g to max obciążenia. Największy ciężar założyłem 7,5g i już kijek nie chciał współpracować tak jak bym chciał.I to by mnie urządzało, mam już wędkę opisana jako 1-10 ale tam sygnalizacja opadu zaczyna sie dopiero od 4g a zadowalająca jest przy 5g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawido Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) O co dokładnie chodzi? Słyszałem, że na okonie na jigowani i boczny trok to najlpiej wklejka bo pokazuje brania. Zamiast żyłki, używaj plecionki z przyponem z fluorocarbonu - nie przegapisz brań. Hamulec + odpowiedni kij, ryby nie spadają. Nie zapomnę, gdy kiedyś używałem ustrojstw nazywanych wklejankami i swojego zdziwienia, jak wielka różnica była pomiędzy Team Dragonem 3-12g a Diaflexem Perchem 2-12 na korzyść tego drugiego, zwłaszcza, jeśli traktować o trzymaniu ryby. Dziś kij z wklejką pod okonia nie ma dla mnie racji bytu (jig, drop od święta Carolina i mutacje) i zapewne nie będzie już miał. Moje uniwersalne (przede wszystkim celem jest okoń) wędzisko ma wyrzut 4-17g, już z powodzeniem prowadzę 3" przynętę na 2g główce. Edytowane 6 Listopada 2015 przez Dawido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
i_de Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Co to za cudo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawido Opublikowano 7 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 @i_de, posłałem PW, żeby nie odbiegać od wątku.Natomiast, jeśli mogę polecić coś bez wklejki (o szerszym zastosowaniu) i za niewielkie pieniądze, polecam Daiwę Infinity-Q 3-18 2,7m, generacje I-III. Pod okonia i inne ryby w typie kleni i jazi, bardzo okej. Tylko, na Boga, plecionka! IV nie miałem w łapce, ale z tego co pamiętam, chyba najdłuższy jest w 2,4m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi