Skocz do zawartości

Wędka na okonie z dolnej półki

ahmed

Rekomendowane odpowiedzi

W temacie o łowieniu białorybu na spinning sporo było rozmów o przerabianiu kijków seryjnych, głównie muchówek ale nie tylko. Pierwszy lepszy przykład:

http://jerkbait.pl/topic/29825-%C5%82owienie-bia%C5%82orybu-na-spinning/page-81#entry1793988

Myślę, że Panowie z tamtego wątku na pewno pomogą.

Witam

Drodzy koledzy potrzebuję porady-do tej pory łowiłem okonie z brzegu na tango wrx 270 do 10gr i uważam ,że to jest świetny kij do łowienia z brzegu(łowię na Narwi),ale od pewnego czasu zacząłem się bawić w "zawody" i potrzebuję coś na łódkę pod 3 gramowe główki i małe paproszki co możecie mi polecić (do 300zł)

A może by taki dział lub temat założyć "Tuning wędek seryjnych"

Co prawda dział o tuningu istnieje, ale większość jest o kołowrotkach.

Ciekawy by był temat od zakupu kijka seryjnego, poprzez przeprowadzane zabiegi na nim, do końcowego finału, łącznie ze wszystkimi opisami.

Taki temat byłby również pomocny dla kompletnych laików (jak ja) w temacie rodbuildingu, którzy zastanawiają się czy warto zlecić i oczywiście Komu przebudowę wędki. 

Jest troszkę opisane, trzeba poszukać...

W skrócie wygląda to tak, że do wykorzystania z kija seryjnego nie zostaje nic :D poza kupą roboty

-korka ani uchwytu nie da się zdjąć tak aby go nie uszkodzić

-przelotki prawie zawsze chcemy dać lżejsze, lepsze a na szczyt jakiegoś "sica" pewnie

-no i już ;)

Zgadzam się z kolegą w 100%.

Natomiast kupno fajnych komponentów,wcale nie musi być drogie.

Uchwyt. DPS 30 zeta

Korek klasy B (moim zdaniem lepszy nie potrzebny ) Z 50 zeta - mówimy o dzielonej rękojeści.

Komplet minim z 65zeta.

Lakier 15 zeta. Nić 20 zeta.

Trochę poczytać JB.pl i brać się do roboty.

Zakładamy ,że mamy stary kij i chcemy go stuningować :)

Koszt 2paczki i po oskrobaniu blanku mamy zupełnie nowy kij HAND MADE :)

Ja tak zaczynalem budowac kije :)

Polecam. Jak się nie spodoba - dużo nie stracisz jak się spodoba stracisz dużo więcej. To choroba - w dodatku nie uleczalna :)

Pozdrawiam i życzę powodzonka kolegom chcącym spróbować swoich sił w RB.

• 3 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Mysle ze ciezko bedzie znaleźć tanią szybką niewklejke. Ja moge polecic ci sg parabellum ul 0-7 215cm. Nie jest zbyt szybka ale okonie kosi bardzo dobrze :) rybki z niej nie spadają w ogóle, przylowów sie nie boi, moja ma na koncie Bolka 76, szczupaka 75 i sumka 91. Ja lowie głównie na gumki na glowkach do 4g, obrotowki i woblerki do ok 4,5cm. Polecam

cenowo podobne do sg parabellum. Osobiście wydaje się fajna, ale może ktoś ją ma i się wypowie? Do wczoraj myślałem nad tym parabellum ale wg opinii wielu nie jest zbyt szybka, a wędka ma być do łowienia na jaskółki także, nie wiem czy będzie odpowiednia.

Poleci może ktoś jakiś kij z dolnej półki,  ale żeby to nie była wklejka? myślę o kiju do 5-7g długość około 2m, ale wszystko co znajduje w rozsądnej cenie to same wklejki. Ponadto chciałbym aby wędka była szybka.

Nieco wyższa górna granica CW, ale spełni Twoje oczekiwania Catana DX 210cm/1-11g. Cena przyzwoita, wędzisko na dobrym poziomie. Opisałem z tej samej serii 270cm/3-15g.

Edytowane przez Alexspin

• 2 tygodnie później...

Wędka głównie do połowu z brzegu a w tym wypadku będzie to bardzo duży pomost na którego końcu jest głębokość około 8 metrów.   Młody będzie łowił na DS i boczny trok więc ta długość powinna mu wystarczyć.  Kolejna sprawa to w przypadku młodego adepta wędkarstwa uczącego się sztuki spiningowania prawdopodobieństwo nieumyślnego skrócenia wędki proporcjonalnie wzrasta z jej długością ;)  

• Like 4

• 1 miesiąc temu...