JunakFlyFishing Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2016 Cześć szukam jakiejś okoniówki do cw podanego w temacie. Przynety jakimi będę się posługiwał to gumki z główkami od 3g do 12g. Zależy mi na tym żeby kij był szybki i co najważniejsze żeby pod w miarę niewielkim obciążeniem przechodził w parabole. I druga najważniejsza rzecz żeby kij nie klękał przy główkach 10g a i preferuje krótsze kije od 1.80 do 2.30 m. Mam st.croixa avs66ulf2 ale on jest za delikatny. Budżetowo chciałbym zmieścić się do 300-400zl pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dragon@ Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 jeżeli macie możliwość zobaczcie sobie kij Caiman Dream 210 2-8 (nie wklejka). Kupiłem za lekko ponad stowke i jestem mega zadowolony☺ kijek realnie jak dla mnie od 1 do 4 gram. Mało info w sieci. Mega mięciutki, moje okonie same się wcinaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy7 Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Czy do łowienia z opadu koniecznie musi być wklejanka? Wpadła mi w oko jedna wędka a mianowicie Abu Venerate 702L 2-15g Spin. Długość mi oodpowiada, będę łowić na małych żwirowniach z brzegu, gumy,popery,względem. Raczej weekendowe łowienie wiec nie chcę wydać dużej gotówki na sprzęt.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Są dwie szkoły łowienia okoni i to jaką wędkę wybierzesz, wklejkę czy nie, zależy od upodobania, choć dla mnie okoniówka bez wklejki jest zupełnie nieprzydatna.Moim zdaniem, jeśli kij jest z "niskiej półki" to lepiej żeby był wklejką, więcej delikatnych brań pokaże. Edytowane 24 Września 2016 przez FidoAngel 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 (edytowane) Czy do łowienia z opadu koniecznie musi być wklejanka? Wpadła mi w oko jedna wędka a mianowicie Abu Venerate 702L 2-15g Spin. Długość mi oodpowiada, będę łowić na małych żwirowniach z brzegu, gumy,popery,względem. Raczej weekendowe łowienie wiec nie chcę wydać dużej gotówki na sprzęt.PozdrawiamOpad - lepsza wklejka, ale... skoro łowisz weekendowo, i nie tylko na gumy to bardziej uniwersalny będzie kij bez wklejki. Większy zakres zastosowań, zachce Ci się łowić obrotówkamu czy woblerami - to kij bez wklejki bedzie wygodniejszy. Dostaniesz "fazy" na pstrągi - i masz bardzo dobry start z tym Venerate. Już nie pamiętam jak konkretnie toto mi leżało w ręce,ale wszystkie abu jakie macałem/mam są dosyć "mięsiste", i raczej bez wzgledu na opis na blanku oscylowały w rejonie akcji "medium". Nie mylić z szybkością kija. Z wędką jest jak z kobietą - w sklepie wybieramy oczami i ręką ale "sucho". Prawdziwe odczucie jest dopiero nad wodą.Jak postawisz koło siebie panie 17 i 40 lat , obie zadbane i bez odchyleń,to bez namysłu rzucisz sie na nastkę. Ale jakbyś je porównał w łóżku... to na młodą więcej nie spojrzysz. Edytowane 24 Września 2016 przez etherni 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Sławek ten Abu to są szybsze z pełniejszym ugięcie m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Naprawdę nie pamietam szczegółów - ma Abu Diplomata travela, 243cm, 10-25g (oryginalnie opisany jako jednouncjowy bez "dołu", i to jest chyba bardziej słuszne, bo i paprochem na glowce 3g rzucisz, i nie ma strachu jak się przeciazy e i to bardzo oldschool'owy kijek, raczej miękki,po staremu uzbrojony, długi dolnik. Opanowanie rzutu zajęło mi trochę czasu, ale ten kij pod rybą daje radę i kleniom 25 i pstrągom 40+ i suma 120+ wyjął. Venerate i Vendetta kilka różnych macałem, ani orgazmu, ani obrzydzenia nie było. Żaden nie był sztywną pałą ani krowim ogonem. Miały swoje wady i zalety, ale nic co by je dyskwalifikowało albo wybijało ponad swoją klasę cenową. Jakieś abu (vendetta na pewno, venerate chyba widziałem, a travel diplomt to wystarczy dać mi znać i pokaże/podrzucę swojego osobistego do obejrzenia) na pewno ma sklep "Wędkarski Kraków" na ul.Zapolskiej, to można pomacać. Chyba też fishpoincie na ks. Józefa miałem w ręce abu. O ile kołowrotki abu dziś, to kompletna porażka w porównaniu z czasami świetności firmy, to kije nadal są niezłe. Do legendarnych modeli z lat 80/90' sporo brakuje, ale są poprawne, i solidne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy7 Opublikowano 6 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2016 Wybór padł na wklejanke Corman GTS Ultra Light 2.20m 2-10g. I teraz moje pytanie. Jaki bedzie rozsądny rozmiar gum, główki max 7g? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekmo Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) Niedawno kupiłem Mikado Lexus 240 do 10g i okazuje się, że nie waży 160 g jak podają sprzedawcy a 130 g a to spora różnica, rękojeść korkową ma z pełnego korka, nie z okleiny. Szpachla na rękojeści jest niskiej jakości bo w niektórych miejscach szybko się wykruszyła. Kij moim zdaniem dobrze wyważony. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez tomekmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pansum Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 A jak się sprawuje w akcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 A jak się sprawuje w akcji?Nie gorzej niż wędki z wyższej półki, a większy komfort w używaniu, bo jak się nawet cokolwiek uszkodzi to łatwo przeboleć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Nie gorzej niż wędki z wyższej półki, a większy komfort w używaniu, bo jak się nawet cokolwiek uszkodzi to łatwo przeboleć Chyba lepszy komfort psychiczny,bo w użytkowaniu to sprawa gustu. POzdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domo285 Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Mało prawdopodobne, ale jednak warto spytać Spotkał się ktoś kiedyś z takim kijkiem? http://allegro.pl/tubertini-seika-spinning-finesse-190cm-0-6g-i6613559616.html Jeśli to nie wklejka (a na to wygląda) to może być ciekawa i tańsza alternatywa dla parabellum/lrf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinZ Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Mało prawdopodobne, ale jednak warto spytać Spotkał się ktoś kiedyś z takim kijkiem? http://allegro.pl/tubertini-seika-spinning-finesse-190cm-0-6g-i6613559616.html Jeśli to nie wklejka (a na to wygląda) to może być ciekawa i tańsza alternatywa dla parabellum/lrf.Moze byc fajny kijek...Jak bede w Lublinie to go zobacze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 (edytowane) Ciekawa propozycja , jak ktoś obmaca dajcie znać jak wrażenia Edytowane 16 Grudnia 2016 przez GoLoManoLo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy69 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Patrzyłem na filmiki to taki lelawy się wydaje ,ale czekam na relacje po obmacaniu w Lublinie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domo285 Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Nie wytrzymałem i kupiłem w ciemno jak dojdzie to dam znać jak wrażenia 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 czekamy na relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 na początek na jakieś fotki z unboxinga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin P. Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Noo, jestem ciekawy jak to się będzie prezentować. Choć sam wygląd, delikatnie mówiąc, festyniarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 18 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2016 Ktos moze cos wie, mial, macal itp. Mikado Hirameki X-tra Light Spin 200/8g http://allegro.pl/mikado-hirameki-x-tra-light-spin-200cm-8g-smok24-i6590528421.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domo285 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Wiele razy korzystałem z pomocy forumowiczów, i nadszedł czas napisać coś od siebie . Pewnego razu natchnęło mnie, żeby kupić sobie jakąś wędeczkę pod okonia na świeżo zakupiony zresztą ponton. Posiadam już wklejankę cat's Claw do 10 g, (realnie max 5g), która ma mega delikatną szczytówkę, co najmniej tak delikatną jak przesztywnienie w miejscu jej łączenia . Tak więc zależało mi na czymś o płynnym ugięciu długości max 2.10 m. Ze znanych opcji od razu przychodzi do głowy Parabellum, ale ja chciałem coś innego i tak zacząłem sobie w wpisywać w allegro kolejno 4g, 5g, 6g i wyskoczyło mi takie zielone coś, które postaram się krótko przedstawić. Wędka nazywa się Tubertini Seika Finesse 190cm/do 6g. Firma raczej kojarzona z wyczynowym sprzętem do łowienia na tyczkę niż spinningiem, ale jak widać pozory mylą. Jak już napisałem znalazłem ją na alle w cenie około 150 zł. Cena jest o tyle ciekawa, że j próba znalezienia jakichkolwiek informacji o wędce kończy się na kilku włoskich stronach i cenie powyżej 60 Euro. Skąd ta cena w Polsce? Nie mam zielonego pojęcia,ja tam się nie gniewam . I tak dzisiaj kurier zapukał do mych drzwi i mogłem rozpakować paczkę. Pierwsze co się rzuca w oczy to kolor. Jakaś taka ultra zieleń . Na pewno oczojebności nie można mu odmówić, ale ja nie należę do ludzi którzy przy zakupie wędki kierują się jej kolorem, więc ujdzie, przynajmniej pierwsza wędka która się dziewczynie spodobała, może nawet na ryby ze mną popłynie . Chociaż w sumie raz już była i jak walnęła okonia 30 cm na swoich pierwszych rybach to aż z wrażenia przy odczepianiu wędkę utopiłem . Daje uśmiech bo było lato i płytko więc chlup do wody i jakoś ja wymacałem i łowi do dziś. Ale nie o tym... Krótko o wędce: Na sucho kijek pomimo swojej lekkości (waży 88 g dzisiaj ważyłem w robocie) uważam, że ma jakiś tam zapas mocy jest sporo sztywniejszy niż Cat's do którego mam porównanie. Zresztą jego moc opisana jest jako medium, co uważam podczas testów na sucho za słuszne. Poniżej ugięcie kijka pod obciążeniem około 200 g. Jak dla mnie kijek powinien ogarnąć do 7 gram, tak myślę. Kij został uzbrojony w przelotki Fuji jakieś antysplątaniowe ponoć nie wiem nie znam się, wyglądają dość schludnie. Nadlewów lakieru nie stwierdziłem, wszystko jest tak jak być powinno w budżetowym kijaszku. Z plusów na pewno trzeba zaliczyć zaczep do przynęty, wiele firm zapomina o tym moim zdaniem ważnym szczególe. To w sumie chyba na tyle, reszta wyjdzie nad wodą ale to już chyba w następnym sezonie, chociaż może rozpocznę przygodę z pstrągami, kto wie 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolo8888 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Kolego wklejka to czy nie?, gdzies to kupil pacze pacze i nie ma na alegroszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domo285 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Nie wklejka , może być, że ostatnią wziąłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 W sprawie Mikado Lexus - te różnice w wadze wynikają właśnie z korka, jak jest zdrowy, pełny, choćby gorszy to całość jest lżejsza. W wersjach z matą korkową pod spodem jest kupa kleju i pianki nasączonej tym klejem. Siłą rzeczy to jest cięższe. Kiedyś istniało pojęcie "kij okoniowo-pstragowy". Lekki, ale zapasem, i głębokim ugięciem. Ugięcie dawało dwie rzeczy - nie rozerwało pyszczka okonia, i panowało nad furią pstrąga. Moim zdaniem to był dobry kierunek, ale czasy dawno minione i zapewne niesłuszne obecnie. Chociaż kilka takich patyków jest na rynku i mają wziecie. Tylko dystrybutorzy już używają innego marketingu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi