Skocz do zawartości

Wędka na okonie z dolnej półki

ahmed

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedyś istniało pojęcie "kij okoniowo-pstragowy". Lekki, ale zapasem, i głębokim ugięciem. Ugięcie dawało dwie rzeczy - nie rozerwało pyszczka okonia, i panowało nad furią pstrąga. Moim zdaniem to był dobry kierunek, ale czasy dawno minione i zapewne niesłuszne obecnie. Chociaż kilka takich patyków jest na rynku i mają wziecie. Tylko dystrybutorzy już używają innego marketingu.

Właśnie szukam takiego jak napisałeś.Marketingowy bełkot często mija się z rzeczywistością (kilka wytypowanych z opisu okazało się zupełnie innymi kijami)Niestety  wielu nie sposób pomacać w sklepie.

Podpowiedz może te "kilka patyków z rynku" godnych rozważenia jako "kij okoniowo-pstrągowy"

• Like 1

Poszukaj wśród SHIMANO Catana DX (link wyłącznie poglądowy, sklepu nie polecam). Bez problemu dobierzesz wędkę jaką opisał @etherni:

Kiedyś istniało pojęcie "kij okoniowo-pstragowy". Lekki, ale zapasem, i głębokim ugięciem. Ugięcie dawało dwie rzeczy - nie rozerwało pyszczka okonia, i panowało nad furią pstrąga.
.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Wczoraj przetestowałem Mikado Sapphire 240 do 10g. Moja wędka różni się od oryginału tym, że usunąłem całą rękojeść (była z pełnego korka) z uchwytem i zamontowałem uchwyt fuji i własnoręcznie wykonaną rękojeść korkową, dodatkowo wyważyłem kijek pod swoje wymagania. Kij jest szybki, gaśnie prawie natychmiast po wyrzucie, w przeciwieństwie do Daiwy Exceler 240, którą do tej pory używałem. Kij jest wytrzymały. Z przelotkami nie miałem problemów, chociaż pewnie przydałaby się większa przelotka startowa. Nastawiłem się na okonie, a złowiłem m.in szczupaka około 80 cm. Hol nie był zbyt długi, myślę że jakieś 7 minut i ryba w bardzo dobrej kondycji wróciła do wody. Dlatego jestem zadowolony z pracy wędki. Jak sięgnę po lepszą to pewnie hand-made, którą postaram się wykonać sam.

• Like 1

Łowiłem na Nanofil 0,10 i żyłkę 0,16, rzuty podobnej długości. Na pewno lepiej czuć przynętę na nanofilu, ale też więcej ich straciłem niż na żyłce - nanofil chyba szybciej ulega przetarciom. Jak wspomniałem wcześniej, nie zauważyłem tendencji do przyklejania się żyłki do blanku. No i czekam na aktywność okoni, muszę na nich przetestować kijek.

• 3 tygodnie później...

Witam,

Bardzo prosze o podanie choć paru propozycji okoniówki nie będącej wklejką do max 200zł. Interesuje mnie długość oscylująca wokół 270cm i max. ciężar wyrzutowy  15-18gr. Okonie łowię raczej na ciężko. Marzy mi się wędka bardzo dobrze sygnalizująca branie przez drgania blanku i pozwalająca wygodnie obsłużyć obrotówkę nr 3. Właśnie zamiłowanie do obrotówek sprawia, ze wstrzymałem się z zakupem wklejki Mikado inazuma Flasch perch 260 cm, o której też chętnie poczytałbym jakąś opinię, bo na chwilę obecną to mój faworyt. Obecnie łowię Kongerem Cross maxx do 18 gr, ale marzy mi się coś bardziej czułego w stosunkowo niewielkich pieniądzach.

S S F o którym mowa ,fakt pociągnie trójeczkę bez problemu ale te pierdyknięcie mógłby mieć lepsze i jakby był ciut bardziej "miękki" to by mniej okoni  spadało przy łowieniu na plecionkę.   

Inazumę Flasch Perch mam, ale jeszcze nie byłem z nią nad wodą i nie porównam jej do S S F.

No i o tym kongerze nie słyszałem. Może być fajny, ale czy lepszy od inazumy? Na plećkę nie wiem czy będe łowił. Mój (nowy) kołowrotek robinson Long cast 204 nie zachęca mnie do eksperymentów z droższymi linkami, bo nie wiem czy jest sens kupowania linki droższej od kręcioła.A z kolei tańsze plećki zapewne nie spełnią moich oczekiwań. Jaki kijek może mieć lepsze "pierdyknięcie"??

No niestety 400 zł za wędke nie mogę dać. Czy naprawdę wychodzi za tem na to, że w ograniczonym budżecie nie ma przyzwoitej okoniówki niewklejki?? No i co z inazumą flasch perch?? mogę spodziewać się po niej więcej niz po kongerze tiger maxx crossie??

Edytowane przez mironek

Za 200 pln wybor nie wklejki niestety na kolana nie powala. Stallion vs inazuma chyba raczej bez porównania. S S F W połączeniu z zylka to naprawde fajny zestaw na grube okonie a nawet lekkie sandacze. W bazie ugiec dodawalem ugiecia S S F.

POZDRAWIAM

Edytowane przez X Y Z

Z wędek w tym segmencie cenowym moge polecić shimano nexave do 21g , dużo ryb złowiłem na ten kijek właśnie na obrotówki nr.3 , fajnie trzyma rybkę bo jest dosyć miekki. Bardzo dobrze go wspominam. Fajny patyczek pod woblery i obrotówki.

Mimo wszystko w cenie do 200zł nie oczekuj jakiegoś znacznego skoku w klasie wędki.

Jeszcze w budżecie około 200   zeta jest DAIWA SILVER CREEK  3-14 ...   http://jerkbait.pl/topic/85798-daiwa-silver-creek-vs-shimano-catana-dx-pod-pstr%C4%85ga-i-okonia-poszukuj%C4%99-opinii/?hl=%2Bdaiwa+%2Bsilver+%2Bcreek

Tylko nie wiadomo jak zagra  z obrotówką rozm.3 , czy nie klęknie za bardzo ...

edytka: Daiwa S C - to wklejka 

Edytowane przez M a r a s

Witam,

Bardzo prosze o podanie choć paru propozycji okoniówki nie będącej wklejką do max 200zł. Interesuje mnie długość oscylująca wokół 270cm i max. ciężar wyrzutowy  15-18gr. Okonie łowię raczej na ciężko. Marzy mi się wędka bardzo dobrze sygnalizująca branie przez drgania blanku i pozwalająca wygodnie obsłużyć obrotówkę nr 3. (...)

Catana DX, jedyny problem, to stosunkowo długi dolnik, ale można się przyzwyczaić.

(link przykładowy, sklepu nie polecam)