Skocz do zawartości

Wędka na okonie z dolnej półki

ahmed

Rekomendowane odpowiedzi

Ja do bocznego używam nawet 8-10 I jest znośnie

No właśnie "znośnie". Wędzisko spokojnie wytrzyma, ale czy przy takim obciążeniu szczytówka nie utraci funkcji sygnalizacyjnej? Co prawda konstrukcja rękojeści pozwala na bardzo dobre wyczucie brania, ale mimo wszystko to "wklejanka" i głównym sygnalizatorem jest szczytówka.

Edytowane przez Alexspin

exelera mam i polecam jak lubisz kluski :D :D .

Bardzo fajny i lekki kijek.

spokojnie ogarnia główkę 7g +2,5 gumiś .(powyżej robi się za kluskowaty do szybkich podbić )

i  co najlepsze pasiak 30 daje na nim odczucie jak mamuśka na legendzie :D :D

Naprawdę daje dużo frajdy z łowienia .

Co do reszty się nie wypowiadam nie mam nie macałem :P

• 3 tygodnie później...

Jig micron już jest niedostępny. W żadnym sklepie internetowym nie ma już wędki długości 232cm. Mają tylko te najkrótsze.

A ktoś łowił tym http://www.okonek.com.pl/konger-wdka-ultris-perch-p-7771.html ?? Jaki to ma faktyczny dół wyrzutu?

Chciałem bardzo tego Microna, już 2 razy kupiłem i teraz drugi raz czekam na zwrot gotówki, bo im nagle wędki wyszły.

Chyba że ktoś poleci coś w podobnej cenie, nie musi być koniecznie wklejka byle miała te minimum 220cm długości. Wędkuję głównie na małych rzeczkach i jeziorach czyli jakiś pełny blank tylko miękki bardzo też by się nadał.

Jig micron już jest niedostępny. W żadnym sklepie internetowym nie ma już wędki długości 232cm. Mają tylko te najkrótsze.

A ktoś łowił tym http://www.okonek.com.pl/konger-wdka-ultris-perch-p-7771.html ?? Jaki to ma faktyczny dół wyrzutu?

Chciałem bardzo tego Microna, już 2 razy kupiłem i teraz drugi raz czekam na zwrot gotówki, bo im nagle wędki wyszły.

Chyba że ktoś poleci coś w podobnej cenie, nie musi być koniecznie wklejka byle miała te minimum 220cm długości. Wędkuję głównie na małych rzeczkach i jeziorach czyli jakiś pełny blank tylko miękki bardzo też by się nadał.

Quantum felchen centex...jest w długości 2.1 i 2.4..

Ja mam tego krótszego a brat dluzszego,ten drugi jest bardziej lejący ze względu na długość...

Ja łowiłem nim okonie i miałem przylowy szczupaków miarowych,natomiast brat wycholowal szczupaki ponad 60cm.Kij obsłuży od mikrojigow na bialoryb do 3-4 gram +2cale..

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Quantum felchen centex...jest w długości 2.1 i 2.4..

Ja mam tego krótszego a brat dluzszego,ten drugi jest bardziej lejący ze względu na długość...

Ja łowiłem nim okonie i miałem przylowy szczupaków miarowych,natomiast brat wycholowal szczupaki ponad 60cm.Kij obsłuży od mikrojigow na bialoryb do 3-4 gram +2cale..

Aha i wytrzymał hol karpia około 10 kg,choć karp w ostatnim momencie się spiął.

Podczas holu tylko część korkowa była prosta[emoji16]...

Jig micron już jest niedostępny. W żadnym sklepie internetowym nie ma już wędki długości 232cm. (...)

W Okonku też nie mają? :huh:

Jeśli chcesz 232, to kup http://allegro.pl/konger-ultris-jig-micron-210-0-5-6-warszawa-i7023652852.html'>210, a ja chętnie zamienię się z Tobą, bo mam dwie identyczne, z których jedna była tylko dwa razy nad wodą.

A ktoś może coś powiedzieć na temat SG parabellum? Lub Favorite white Bird? Już sam nie wiem czy chce wklejke czy tubular. Kilka razy trafiał się szczupak 70+ przy szukaniu okoni i fiume do 12gr sobie radziła całkiem nieźle. A taki Konger do 6 obawiam się o niego heh.

Zdecydowanie Ultris, leciutkie wędzisko bardzo czułe, z dobrym ugięciem. Na Twoim miejscu zainteresowałbym się Ultrisem Drop Shot 244cm/3-18g, doskonale nadaje się do technik jakimi łowisz, a również tradycyjny spinning nie jest dla niego jakimś problemem.

Seria Ultris to wędziska znacznie wyrastające ponad poziom jaki sugerowałaby cena. Mam porównanie, bo miałem również Lexusa <10g i zupełnie nie spełnił moich oczekiwań.

Przejrzyj temat, napisałem o Ultrisie 0,5-7g parę słów, odnosi się to również do 3-18g (obydwa w bieżącym użyciu), a jestem pewien że i do pozostałych dwóch z tej serii, choć miałem je w ręku tylko "na sucho".

Edytowane przez Alexspin

A ktoś może coś powiedzieć na temat SG parabellum? Lub Favorite white Bird? Już sam nie wiem czy chce wklejke czy tubular. Kilka razy trafiał się szczupak 70+ przy szukaniu okoni i fiume do 12gr sobie radziła całkiem nieźle. A taki Konger do 6 obawiam się o niego heh.

Bez obaw, taki szczupak nie będzie stanowił zagrożenia dla Ultrisa 0,5-6g. Przecież taki szczupaczek waży około 3kg, więc nie będzie to dla niego żaden problem.

Alexspin dziękuję za Twoją opinię. Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego ultrisa 3-18g. Czy komfortowo obsłuży dolną granicę przynęt tj. od 3g? Pytam ponieważ miałem kijek Dama chyba do 15g i słabo to wyglądało tzn.wędka się nie ładowała no i czucie przynęt żadne. A i jeszcze jedno jaką akcję mają te kijki?

Bez najmniejszego problemu, ostatnio moja Partnerka rzucała Hornetem H3F (2,2g) na odległość minimum 20m. Warunek niezbyt gruba plecionka, żeby nie tworzył się spadochron, nie grubsza niż 0,08.

Bez obaw, taki szczupak nie będzie stanowił zagrożenia dla Ultrisa 0,5-6g. Przecież taki szczupaczek waży około 3kg, więc nie będzie to dla niego żaden problem.

Nie powstrzymałem się kupiłem chyba ostatnią sztukę z neta hehe ale tylko 210cm. Często zdarza mi się brodzić to 210 też będzie optymalne :) A na mojej bystrzycy gdzie szerokość rzadko przekracza 10m. też da radę :D Teraz jeszcze kołowrotek. Będzie chyba Daiwa Laguna 2000.

Dzisiaj oglądałem takie coś w sklepie ale w wersji 2,1m: http://allegro.pl/wedka-konger-carbomaxx-super-spin-2-4-2-8-gr-new-i7034437897.html#thumb/4

Naprawdę polecam. Wędka bardzo dobrze wyważona, bardzo szybka, oczywiście przesadzony dolny zakres ale i tak za te pieniądze -rewelacja. 

• Like 1

Dzisiaj oglądałem takie coś w sklepie ale w wersji 2,1m: http://allegro.pl/wedka-konger-carbomaxx-super-spin-2-4-2-8-gr-new-i7034437897.html#thumb/4

Naprawdę polecam. Wędka bardzo dobrze wyważona, bardzo szybka, oczywiście przesadzony dolny zakres ale i tak za te pieniądze -rewelacja.

Wklejka czy nie?Dla syna ta 2.1 była by ok.

Edytowane przez MarcinZ