stugrzeg Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 czy "jesteś najmądrzejszy" Oooo już się zaczyna ........ Rzeczowo czyli o teori i mitach ? Klient pyta w sklepie: panie ale ten kręcioł jakoś tak trochę stuka i ząbkuje jakby ?uczony sprzedawca odpowiada: aaaa, panie bo oni oszczędzają na smarze, on jest suchy , poprostu trzeba przesmarować.Takie brednie wciskają niektórzy sprzedawcy, i stąd (i nietylko) się właśnie biorą takie MITY. Jeżeli drogi kręcioł pracuje w sklepie "nie tak" to poprostu go nie kupujemy. I nie serwisujemy NOWEGO kołowrotka nawet przez NAJZNAKOMITSZYCH serwisantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fugazi Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 nie serwisujemy NOWEGO kołowrotka nawet przez NAJZNAKOMITSZYCH serwisantówMa Kolega prawo mieć takie zdanie a nawet je głosić wszem i wobec. Nasuwa się tylko pytanie, czy Kolega widział kiedykolwiek rozebrany nowy kołowrotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) TakZakładając że po kilku / kilkunastu zakręceniach korbką nazywamy taki kołowrotek nowy Kiedyś sprzedawałem na Allegro kołowrotek NOWY ale dla wizualizacji przykręciłem do kijka, no i dostałem od Kogoś opier... ze kręcioł zakręcony do kija nie jest już NOWY Edytowane 6 Stycznia 2016 przez stugrzeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K...k Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Czy rozkręcając nowy kołowrotek nie tracimy gwarancji? Z ciekawości pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Moim zdaniem jeżeli będą ślady na śrubkach lub inne ślady bezsprzecznie wskazujące (naprzykład NIEORYGINALNY SMAR) to tracimy.Zauważyłem że śrubki są zabezpieczone farbą czy to jest rodzaj plomby ? czy zabezpieczenie przeciw samoodkręceniu ? Ale najlepiej zapytać kogoś z branży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fugazi Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 TakZakładając że po kilku / kilkunastu zakręceniach korbką nazywamy taki kołowrotek nowyCo będziemy się bawić w bezsensowne utarczki słowne, które tylko do awantur prowadzą. Powiem tak: ostatnie dwa kołowrotki kupiłem dawno temu, będzie ze 3 lata, dwie Daiwy - Certate i Caldia. Obie w sumie dość drogie i wspaniale pracujące. Obie swoim zwyczajem natychmiast rozkręciłem i obie były w środku suche jak pieprz. Bez grama smaru. Oczywiście film smarujący na zębatkach jakiś pewnie istniał , bo kręciły leciutko ale z delikatnym poszumem. Więc film musiał być niezwykle cienki i prawdopodobnie lada moment by się skończył. Tak więc dowaliłem smaru, ale z lekka, w miarę, zakręciłem dekle i ów delikatny poszum zniknął. Kołowrotki zarazem nic nie straciły z lekkości i maślanej pracy. Wniosek chyba oczywisty. Do dzisiaj żaden nie ząbkuje. W ogóle nigdy żadna Daiwa mi nie ząbkowała ( cokolwiek to znaczy ).Szanownym panem Leśniakiem nie jestem ani w ogóle żadnym wytrawnym serwisantem, niemniej rozkręciłem w życiu i przesmarowałem kilkadziesiąt ( kilkaset? ) kołowrotków, swoich, znajomych i klientów. Od tanich Mikad po pięć dyszek, poprzez czarnuchy, na Royalach kończąc. Okazuje się że im droższy kręcioł, tym mniej smaru w środku aż do zupełnej wręcz suchości. Pewnie w celu zapewnienia lekkiej pracy i zrobienia wrażenia na kliencie. Natomiast tania tandeta zawsze była porządnie nasmarowana, też w celu zrobienia wrażenia na kliencie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Co będziemy się bawić w bezsensowne utarczki słowne, które tylko do awantur prowadzą. Jeżeli Kolega uważa ze mój post jest bezsensowny to proszę nie czytać nie i komentować, z Nikim nie chce się wdawać w utarczki ani awantury. Serwisowanie nowego kołowrotka to bzdura. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez stugrzeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fugazi Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Jeżeli Kolega uważa ze mój post jest bezsensowny to proszę nie czytać nie i komentować, z Nikim nie chce się wdawać w utarczki ani awantury. Serwisowanie nowego kołowrotka to bzdura.Przecie właśnie piszę że nie uważam... może trochę na wyrost.Dobra, wystarczy, odpływam w niebyt. Ale o smarowaniu trochę sobie poczytaj, przyda się.Nara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Jeżeli Kolega uważa ze mój post jest bezsensowny to proszę nie czytać nie i komentować, z Nikim nie chce się wdawać w utarczki ani awantury. Serwisowanie nowego kołowrotka to bzdura.Czyli wielu z nas robi bzdury. Musimy się zmienić .Normalnie Zenek z Kosmosu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 To wolny kraj nie musisz nic zmieniać, chcesz to smaruj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Jako ciekawostka ???? http://m.youtube.com/results?q=reels%20factory&sm=12 http://m.youtube.com/results?q=how%20its%20made%20fishing%20reels&sm=3 Edytowane 6 Stycznia 2016 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Jeżeli Kolega uważa ze mój post jest bezsensowny to proszę nie czytać nie i komentować, z Nikim nie chce się wdawać w utarczki ani awantury. Serwisowanie nowego kołowrotka to bzdura.To po co Kolego założyłeś ten wątek? Żeby oznajmić swoją racje? Bo argumentów żadnych nie podałeś, poza tym, że "bzdura". W każdym razie życzę wszystkim, aby kołowrotki im dobrze działały - tym smarującym, jak i tym nie smarującym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 stare graty trzeba smarować.. ostatnio zamarzł mi młynek z roku 2003. Nigdy wcześniej nie łowiłem i nie smarowałem go.. ale nowe nowe młynki nie powinno się rozkręcać- choćby z zasady, bo taki nowy młynek kosztuje 1500 zł i żeby go otwierać!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 To po co Kolego założyłeś ten wątek?Przeczytaj wpis #1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 A ja raz kupilem kolowrotek podlodowy, nowka ze sklepu. I zamarzl pierwszego dnia na lodzie. Doslownie przestal krecic z powodu stezalego smaru. Miedzy innymi dlatego jestem teraz ostrozniejszy i mniej ufny ???? A z powodu innych zyciowych wpadek jestem ostrozniejszy w ocenie swoich racji i zdolnosci, w wyglaszaniu prawd skonczonych oraz w ocenianiu innych. Nauczylem sie tez, ze z faktami trudno dyskutowac poprzez rzucenie obelgi czy prostackie ich zignorowanie. Obalenie faktu wymaga celnej i logicznej argumentacji niestety, od biedy moze byc i sofistyka, ale wtedy obala sie tylko pozornie ???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Pewnie kołowrotek był górnej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Nie idzie o polke, chodzi o zasade. W moim przypadku skonczylo sie na nieudanym wyjezdzie, co poklalem to moje, w innych przypadkach bywa lepiej, gorzej czy podobnie. Po prostu istnieje ryzyko wystapienia zjawiska, naglego badz odlozonego w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Nauczylem sie tez, ze z faktami trudno dyskutowac poprzez rzucenie obelgi czy prostackie ich zignorowanie. Obalenie faktu wymaga celnej i logicznej argumentacji Niezabardzo kolego wiem oczym piszesz ? czy tu Ktoś rzuca obelgi ? Co tu trzeba argumentowac ? Kupujesz nowy kołowrotek z górnej półki (nie jest tu mowa o podlodowym za 1/20 ceny) i taki kołowrotek musisz serwisować ? to olać takiego producenta, i taki sprzęt. Czy kupujesz np. nowy telefon to go razbierasz i naprawiasz ?. Co innego tuning nowego kręcioła, twoja wola, możesz sobie zamontować np. BB ceramiczne, (ze swojej strony zapewniam że będzie znacznie lepiej "chodził")Ale tunig nowego to co innego a serwisowanie nowego ( w domyśle naprawa) co innego. Takie mam argumenty Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Moim zdaniem idzie o półkę. Gdybyś zabrał na lód jakąś małą stellę, to by nie odmówiła posłuszeństwa, co innego kręciołek z ruskiego bazaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Ja bym ruskich wynalazkow podlodowych tak nie ignorowal, skutecznoscia i uzytecznoscia moga bic dzaponskie dowolne polki na glowe, wszystko zalezy od okolicznosci ???? Dziekuje za uwage, dobranoc, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Owszem mogą, pod warunkiem że nie zamarzną. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fugazi Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 Rzucanie argumentem kołowrotka i zarazem telefonu to właśnie jest sofistyka. W dodatku wyjątkowo niskich lotów i świadcząca o tym że interlokutor nie ma o temacie zielonego pojęcia. Idź se Pan do salonu, kup auto ( najlepiej z górnej półki, bo takowe daje gwarancję bezawaryjności, maślanej pracy i ponalewanych wszelkich płynów w nadmiarze ) a potem przez cały okres gwarancji nie wymień oleju ani nawet nie nalej płynu do spryskiwaczy. Bo przecie nowego a tym bardziej drogiego nie powinno się otwierać. W zasadzie raz nalana benzyna też powinna wystarczyć na cały okres gwarancji a przynajmniej na pierwszy rok eksploatacji.No, tym razem już naprawdę dosyć czytania głupot i odpisywania na nie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 6 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) Kontra wyśmienita Edytowane 6 Stycznia 2016 przez stugrzeg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 (edytowane) O aucie to ja pisałem, ale nie ma takiej potrzeby, aby po odebraniu nowego auta z salonu, jechać do serwisu w celu wymiany oleju, lub dolania płynu do spryskiwaczy. Edytowane 6 Stycznia 2016 przez Artek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 6 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2016 wiecie po co ludzie rozkręcają nowe młynki ? .. a po to.. żeby lepiej o nie zadbać - to jedyny logiczny powód... Mnie też to dziwi , bo nie powinno się rozkręcać nowych młynków, ale dzieje się.. zębatki ,tryby i SMAR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi