Skocz do zawartości

Zatruta Wisła w Połańcu? Tragedia w Kozienicach

Monster

Rekomendowane odpowiedzi

Przypomnijcie sobie ile w ciągu ostatnich 5-10-ciu lat zostało podtrutych lub zatrutych rzek, czy innych zbiorników. Czy ktoś coś z tym zrobił? A PZW to już w ogóle sprawę olało i nie miejcie nadziei, że teraz coś się zmieni. A masowych śnięć ryb jest coraz więcej i to nie z przyczyn naturalnych.

Znając życie nikt nie poniesie konsekwencji za te tragedie ekologiczne. Sprawa będzie zamieciona pod dywan bądź tłumaczona dobrem wyższym, wszak to elektrownie i prąd potrzebny. W takich sytuacjach zadaję sobie pytanie, gdzie jest związek, okręg, koła?

No właśnie, dlaczego tylko ochrona środowiska i prokuratura, gdzie są Ci którzy powinni być najbardziej zainteresowani... czyli PZW. Tam gdzie mogą wyrwać kasę to ich nie ma, tylko każą się czepiać np. strażą za brak wypisanego rejestru a kara do 300zł dla mnie dramat. Tak jak już kiedyś ktoś powiedział, im zależny na tym żeby żeby ryb w wodzie nie było, bo nasze składki to pikuś w porównaniu ile kasiory mają z ośrodków zarybieniowych...

Absurdów jest masa , jak skrobiesz szyby na postoju a auto chodzi powyżej 1min to dostajesz kare bo ekologia, Twój piesek robi kupę i nie posprzątasz kara... łatwiej jest ukarać biedną jednostkę.

Tam gdzie trzeba to się nie wezmą do roboty.

pozdro 

Edytowane przez KwaQ
  • Like 1

Czy jest na sali jakiś prawnik ? Czy jest opcja by społeczeństwo tzn. my wędkarze wystosowali pozew zbiorowy przeciwko władzą elektrowni ? Nie skupiam się tu na treści pozwu i kwestiach pobocznych. pytanie tylko czy Polskie prawo daje taką możliwość i jak to "technicznie" miałoby wyglądać. Tak sobie myślę, że w obecnych czasach mediów społecznościowych w ciągu tygodnia taki pozew mogło by podpisać kilka tysięcy osób min.

• Like 3

Czy jest na sali jakiś prawnik ? Czy jest opcja by społeczeństwo tzn. my wędkarze wystosowali pozew zbiorowy przeciwko władzą elektrowni ? Nie skupiam się tu na treści pozwu i kwestiach pobocznych. pytanie tylko czy Polskie prawo daje taką możliwość i jak to "technicznie" miałoby wyglądać. Tak sobie myślę, że w obecnych czasach mediów społecznościowych w ciągu tygodnia taki pozew mogło by podpisać kilka tysięcy osób min.

Przeszło mi to przez myśl szczerze mówiąc od razu po przeczytaniu tego "newsa". Ciekawe co na to polskie prawo.

Żadna przyducha nie miała na to wpływu, jak pisałem wcześniej, ryby ugotowane, sam przeszedłem dziś prawie cały kanał, leży tego masa, głównie białoryb, ale tylko dlatego jak się dowiedziałem, całą noc co cenniejsze ryby zostały pozbierane do zjedzenia przez ludzi. Kolega sam był dziś świadkiem jak chłop szedł z wiadrem i miał 4 sandacze, bo przecież nie zatrute tylko ugotowane. Za główkami też sporo tego leży, a ryby rozciągają się nawet do 3km dalej położonej Niekurzy. Ogrom strat jest nie do obliczenia bo niby na jakiej podstawie? skoro nikt nie wie ile spłynęło i ile jeszcze leży na dnie. 

Pozdrawiam Pana który siedział przy zrzucie elektrowni dziś i próbował na wędki coś jeszcze "złowić".

• Like 1

Dobrze wiemy, że już się to zdarzało w przeszłości.

W tym roku problem jest większy bo stan wody był minimalny - przy dużym zrzucie wody 35' ryby padły.

Zjawisko znane dla akwarystom - weź do dłoni rybę akwariową i przy temp. dłoni 36' pada.

Ważne że to nie zatrucie ! Ryby padły na odcinku kanału + ujście. Potem woda już się miesza z nurtem rzeki  i ryby są bezpieczne.

Elektrownia ma prawo zrzucać wodę 35'

Odbudowa rybostanu - tyle można zrobić. Jak ich ruszy sumienie.

• Like 1

ELEKTROWNIA POŁANIEC - ŻENADA _ ŻENADY pomniejszyć o połowę  pracowników premii odbudować rybostan a jak nie wszyscy wędkarze blokujmy trasy dojazdowe do elektrownii z niezbędnym dla nich towarem aż padną jak nasze ryby o które zabiegamy i płacimy co roku od wielu lat

Elektrownia Połaniec, obecnie GDF SUEZ Energia Polska S.A. – elektrownia węglowa w Polsce, położona we wsi Zawada koło Połańca. Elektrownia o mocy 1800 MW brutto, składa się z ośmiu bloków energetycznych o mocy 225 MW każdy; produkuje rocznie około 8,4 TWh energii elektrycznej, co plasuje ją w ścisłej czołówce w Polsce pod względem ilości wytwarzanej energii[1][2]; jest jednocześnie jednym z największych polskich producentów energii odnawialnej („zielonej”), dzięki instalacji współspalania biomasy z węglem kamiennym.

CHYBA ICH STAĆ ODBUDOWAĆ TO CO NAM ZABRALI (MÓJ WKŁAD TO 28 LAT SKŁADEK CZŁONKOWSKICH)

Stać, stać Elektrownia ma kasy jak lodu.

Jak się przyciśnie to będą sypać ryby jak na Wilczej Woli :D

PS. Ciekawe co się stało, że zapodali tyle wody.

Od lat mają już nowoczesne chłodzenie wodorem! Dlatego POłaniec nie jest już tak kultowym miejscem, bo nie płynie tam ciepła woda całą zimę.

Pewnikiem awaria chłodzenia zamkniętego i przeszli szybko na chłodzenie wodą.

Edytowane przez koyot

Może ktoś zrobi elektroniczną petycję i roześlemy linki wszędzie by się ludzie podpisywali ? Oczywiście ktoś kto się na tym zna musiałby Nam to zredagować.

Do kogo należało by skierować taką petycję jako organu który jest odpowiedzialny za wyjaśnienie tej sprawy, bo tak sobie myślę, że od razu pisać do elektrowni nie mam sensu. najpierw jakiś organ musiałby udowodnić, że to wina elektrowni. Wtedy można pisać do nich i czegoś od nich oczekiwać/wymagać. Ale bez udowodnienia winy to Nas oleją bo przecież to nie ich wina tylko przyducha zabiła ryby.

A może jeszcze inaczej do kogo dzwonić by poradził co zrobić w takiej sytuacji i do kogo się kierować z petycją ?

Edytowane przez Shark

Żal, szczególnie że ta tragedia ma miejsce teraz zimą !

Co do siły petycji.

Sam jestem za tą formą protestu ...ale cóż, obawiam się że w tym kraju na nikim nie robi to wrażenia.

Nie ważne iloma tysiącami nazwisk zapełniać formularze nadal, niestety, jestesmy za słabym środowiskiem by ktoś się z nami liczył.

To może jeszcze inaczej, zawiadomienie do prokuratury ? W TV co chwile słychać o jakiś śmiesznym zawiadomieniu i prokuratura się tym zajmuje, przykład ? Robert Lewandowski który publicznie przy 60k świadkach (w tym przy mnie) pił szampana na Stadionie Narodowym po wygranym meczu i awansie na EURO. Ktoś zawiadomił prokuraturę o możliwości popełnienia przestępstwa i ta się musiała zająć sprawą po trzech dniach śledztwo umorzono. Może to jest jakaś droga ?