bazyloss Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 a dlaczego od razu z "Kraju Kwitnącej Wiśni", no dobra niech Ci będzie http://www.daiwaweb.com/jp/fishing/item/rod/trout_rd/2015_silvercreek/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 na ostrożne ryby haki pojedyncze są bardzo bardzo słabe i szanse na zacięcie spadają 3x . Ciężko mi uwierzyć że ktoś nie widzi różnicy na korzyść kotwiczek.Pisze tu o cwanych pstrągach a nie tych wygłodniałych co połykają wszystko Widzę. Jasne. A jednak, tak jak napisał Kamil ..... zdarzają się ryby zacięte na zewnątrz lub tak "dyskusyjne" - pozostawia taki jakiś niesmak ? Otóż pozostawia.Za każdym razem jest to sukces "nieosiągnięty". Rybę należy przechytrzyć, skusić. Nie "wyszarpać" z wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lars Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 a dlaczego od razu z "Kraju Kwitnącej Wiśni", no dobra niech Ci będzie http://www.daiwaweb.com/jp/fishing/item/rod/trout_rd/2015_silvercreek/index.htmlPikna Panie, pikna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Tylko korek do wymiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Robert uwierz mi-byłem dziś nad Wisłą poustawiać woblery i wpadł mi w ręce właśnie wobek LIpina. Faktycznie super lusterkuje,i potwierdzam wagę 3,5g Lusterkuje i na pewno jest to dobrze zrobiona przynęta. Mnie nurtuje ten reklamowany opad. Bo jak tu czytam z wpisów, ten pojawia się dopiero na napiętej lince, więc raczej mamy tu zanurzanie się woblera pod wpływem naporu wody na ster i wtedy wobler lusterkuje, a nie wtedy gdy wobler spływa swobodnie. Albo wobler opada, albo się zanurza. Dla mnie to jest duża różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) no dokładnie, bo chyba celem "łowieckim" jest prowokacja do brania, czy to w wyniku naszego "kunsztu" podania i prowadzenia przynęty , czy też po prostu trafienia w potrzeby ryby w danej chwili - dobór przynętycoś tak czuje znając siebie, że wolałbym takie walnięcie pyskiem, wysyczeć : noż ty w mordę ..., niż zapiąć rybę, czy raczej przypiąć wczoraj miałem rybę , która zażarła głęboko całego wobka, tylnia z kotwiczka zahaczona za łuk skrzelowy, szczęśliwie przednia wbita solidnie w podniebienie i cała siła z linki szła na nią, ale gdyby nie brak zadziorów, to ryba miałaby mniejsze słabe szanse na przeżycie, a z hakami pewnie i tak by się dała wyholować, a szanse podrośnięcia większe niestety przy woblerach do prowadzenia, to przezbrajanie może byc kłopotliwe i w konsekwencji również kosztowne, ale przy takich do podszarpywania przezbrojenie chyba nie powinno mieć większego wpływu na pracę/zachowanie się woblera ??? Edytowane 12 Stycznia 2016 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Tylko korek do wymiany na piankę :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 nie jest tak źle, szpachli niewiele, to takie naturalne "wady" http://daiwa.globeride.jp/column/presso-press/sc60ul20150228.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Powiem szczerze, że ta terminologia (twitching) też mi nie leży, chociażby dlatego, że jak tu już wspomniano, woblery Janusza Widła do tego się nadają. A ci co lubią kombinować nad wodą twitchingowali nawet nie wiedząc, że taka technika, a nawet "specjalne" przynęty powstaną robili to już dawno. I raczej poszarpują woblerami niż szarpią. Może mały konkurs na spolszczenie konstrukcji twitchibait? Chociażby dla samej zabawy, bo smuty ostatnio na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motorhead1983 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 postanowiłem podejść bardziej "profesjonalnie" do Finesse Szarpaka SC_60UL.jpgWłasny import? Jeśli można się spytać, to jaki całkowity koszt? Kolejna sprawa taka, że też mam kija 1,8 m, ale bardzo ciekawią mnie te krótsze, a z tego co przeglądam różny "wiśniowy" asortyment, to dość niezły wybór mają takich krótkich kijków, dedykowanych mniejszym ciurkom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 około 1000zł sam myślałem nad krótszym ,ale nie stać mnie na taką specjalizację, ten będzie bardzie uniwersalny i dzięki ogólnej charakterystyce butt/tip myślę, że świetnie nada się tez pod jigi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motorhead1983 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Myślałem o krótszym zwłaszcza pod różne silikonowe microustrojstwo na leśne, zapomniane ciurki, gdzie ciężko łowić woblerami w większości miejsc. Hmm, rzecz do przemyślenia, bo kijek przydałby się pewnie też pod pewne tematy okoniowe. Edytowane 12 Stycznia 2016 przez motorhead1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motorhead1983 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Joker moja ordynarna propozycja to "szarpak" hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Wobler szarpany, średnio brzmi W Polsce jak ktoś szarpie, to raczej kłusuje i źle się kojarzy. Już lepiej wobler do improwizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motorhead1983 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) bazyloss, a ten kij, który masz...do ilu gram główkę z 2-3 calowym keitechem realnie ogarnie? A jeśli chodzi o twichowanie, to szarpnie dobrze wobka (ok. 3,5-4 gr) z prądem i pod prąd? I czy jednocześnie ugnie się progresywnie na rybie nie gubiąc jej? Czy mniejsze pstrążki (ok. 25 cm) nie odbijają się przy braniu? Edytowane 12 Stycznia 2016 przez motorhead1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lars Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Skurcz-wobler, ewentualnie "skurczywobler" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 A może skoczek? Łowić na skoczka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 nie napisałem, że mam , postanowiłem podejść poważniej do tematu i dziś zamawiam, napisze jak się sprawdza w tytułowym zastosowaniu "ANIMACJA" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motorhead1983 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Bazyloss ok. Jak ją "obadasz" to napisz kilka słów, bo ciekawie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 ok, ale wędka ma być na wody wolno płynące (prowadzenie pod prąd) i woblery 45-55mm 3,5-4g tu masz krótszą i mocniejsza (L), ale z serii AGS, gdzie blanki są z grafitu SVF, są szybsze , mocniejsze w dole i bardziej sprężyste od tej , która ja zamówiłemale może coś Ci to powie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Najwyraźniej bawi ich łowienie narybku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan333 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Hmm u mefisto chciałem jakiś czas temu zamówić pojedyncze bezzadziory, ale trzeba 10 paczek wziąć z rozmiaru, a aż tyle mi nie potrzeba. Może ktoś chętny na zrzute?Może takie się sprawdzą http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/gamakatsu-haczyki-ls-3423f-g5-a280-p2486-k16438.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 wybór to jest http://www.troutshop.jp/index.php?m=k&cc=0005&kc=0005 pewnie coś tam będę jeszcze zamawiał, to parę paczek moge dorzucić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Kamil, nie ma problemu z zacięciem taką witką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 pisałem powyżej, że dopiero zamówiłem, ale to nie są witki, witki to wędki z kategorii Area, Stream są znacznie sztywniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi