Skocz do zawartości

Woblery pstrągowe do twitchingu

Casdamato

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...

Nie ma tematu o szczupakowym twitcu wiec spytam tutaj zna ktos jakis wobek 20g i wiecej schodzacy max 0.5-0.8m i w miare lotny .

Aegis 110 Oneten PAYO Lowna bestia. Jedyne ale to glebokosc schodzenia. Moze przekroczyc te 0.8m. 

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

Jeżeli cena nie gra roli,to kup te najdroższe z drogich.

Będziesz w zgodzie z zasadą,dobre musi kosztować.

A tak na poważnie,nie znamy Twojej wody,nie wiemy

jakim sprzętem się posługujesz np gramatura przynęt,

wszak wobler "pstrągowy"może ważyć -1.2 g lub 12 g.

Reasumując posłuchaj rady Luckygulivera.

Łatwiej Ci będzie poruszać się w temacie.

• 7 miesięcy temu...

Mala dygresja odnosnie techniki. Twichujac bardzo agresywnie nie raz doprowadzilem pstraga do szalu ktory w amoku potrafil wyleciec z nory i scigac przynete przez pol szerokosci rzeki ale, ale...nie potrafil w nia trafic  :D Zaczalem wiec myslec, ze bardziej stonowana praca przynety moze wlasnie z tego powodu przyniesc lepsze wyniki. Czy ktos mial podobne doswiadczenia?

Ps Dzieki za fajny opis i fotki. 

• Like 1

Tak. Jest również problem z zapięciem. Nawet przez jakiś czas czułem awersję do agresywnego twitcha, bo kilka razy ryba zapięła się z boku głowy, w tym ze 2-3 razy za oko. Wtedy definitywnie przeszedłem na haki bezzadziorowe we wszystkich wabikach, poza tym w wobkach pstrągowych - 1 kotwica, a w małych - pojedynczy bezzadzorowy Owner. Obecnie sam ze sobą ustaliłem zasadę, iż wyjście i uderzenie, to ryba zaliczona i dobrze mi z tym. Udany hol pstrąga przestał mi być potrzebny do szczęścia, szczególnie na siurkach. Myślę, że rybki w tym temacie podzielają moje zdanie.

Edytowane przez smokwelski
  • Like 9

Wg mnie lepsze są wolniej tonące i prowadzone z przerwami bez trzepania cały czas. Ja trochę inaczej niż smok rybę uważam za zaliczoną jak jest w podbieraku.

Osobiście uważam twitche za niezła przynętę późnowiosenną i letnia jednak, głównie na małe i średnie ryby. Przynajmniej w prowadzeniu o jakim kilka osób pisało.

• Like 3

• 2 tygodnie później...

Tak trochę autoreklama, z twitchem zacząłem w tym roku. W okresie letnim fajna zabawa a w słoneczne dni na czystej wodzie sprawdził mi się rewelacyjnie wobler pierwszy od góry. Może mega ryb nie połowiłem ale 40+ w upalne i słoneczne dni to dobry wynik.

65mm lekko tonące, materiał żywica.

post-68674-0-43350500-1607681434_thumb.jpg

• Like 8

• 3 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

Co prawda to prawda. Zabawa w wymiane hakow czesto psuje prace woblera. Teraz najpierw woduje nowy wobler zeby zobaczyc jego orginalna prace a potem dopiero sprawdzam jak plywa z nowymi haczykami.

Ps Czy tu chodzi tylko o wage czy tez ksztalt haczykow/kotwic?