Skocz do zawartości

Woblery pstrągowe do twitchingu

Casdamato

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście wykonuję taki model ponad rok czasu z tym, że jest to wobler jedno-kotwiczny z myślą o łowiskach No Kill i tak też nazwałem ten wobler. Dwie wielkości 5 i 6cm tylko tonące póki co. Bardzo łatwy w manewrowaniu i lotny.

Robert, z tylną kotwą na kropasa? 

• Like 1

Gdzie można je zobaczyć... jakaś charakterystyka gramatura wielkość kształt zdjęcia ?

Czołem, mam teraz partię na ukończeniu, dzisiaj daję ostatnią warstwę lakieru. Ta partia jest pomalowana w większości w "naturalnej" stylistyce. Są strzebelki i pstrążki. Kolejną partię robię bardziej "japońską" - będzie bardziej "błyszcząco". Kolejna będzie znowu "natural"  - i tak na zmianę, co by sobie pracę urozmaicić hehe. Rozmawiałem też z kumplem, który na weekend zrobi parę fotek to wrzucę, będzie można sobie obejrzeć. Pozdrawiam:)

Edytowane przez motorhead1983
  • Like 1

Ładne migotanie jest niewykonalne tylko na woblerach pękatych i neutralnych z wiadomego względu a teoretycznie każdy tonący i dobrze wyważony będzie migotał lepiej lub gorzej(teraz właśnie pracuje nad wyższym modelem do prowadzenia z nurtem i mam mały problem z migotaniem ale jeszcze jakies 50 próbnych. Woblerkow z różnymi obciążeniami,stelażami,piankami itp.i powinienem wyruszyć na testy )

Edytowane przez Oleix

Kamilu

Szczerze mówiąc, schemat nie istnieje. Tzn. początkowo kombinowałem, że niby tak.  

W praktyce wyszło, że wszystko "na czuja". To przecież nie tylko hak/kotwoczka ale i balast w sumie lekkiego wobka.

Źle dobranym hakiem można spierd...... pracę najlepszej przynęty. Dotyczy to również wahadełek.

Wojtku, stronka nie wiem ale....... zapytaj Łukasza http://jerkbait.pl/user/49329-motorhead1983/

• Like 1

Wojciiech, nie mam strony, nie mam swojego wątku na jb i nie mam facebooka hehe. Jestem ditem leśnym i ukrywam się nad wodą ;) Jakby co to pisz śmiało na prv.

Edytowane przez motorhead1983

Waldku a jak z ilością zaciętych pstrągów. W porównaniu do ciętych brań?? Dużo pustych?

Więcej pustych. Na pewno ale (subiektywnie), tych  średniaków i mniejszych. Odpada też, częściowo, problem podhaczania za oko, łuk pokrywy skrzelowej, itp.

Duże, te 42+ ;)  bardziej szanują drogi hak i jak biorą, to z reguły pewnie.

Edytowane przez popper

Jeśli ryba atakuje przynętę zamkniętym pyskiem tylko po to by ją odgonić to tak kolego masz racje szanse zacięcia spadają do minimum. Co innego jak są dwie kotwice, trudno się nie zahaczyć za wobka naszpikowanego 6 zadziorami, któryś musi trafić rybę. Tak wyglądają mity o spadających pstrągach. Na muchę nigdy nie spadła mi żadna ryba.

• Like 3

o i tu Kolega chyba trafił w sedno :)

mi też często zdarzają się ryby zacięte na zewnątrz lub tak "dyskusyjne" - pozostawia taki jakiś niesmak ?, choć te walące w wobler i głęboko zacięte często holowane są za łuki skrzelowe :(, sam nie wiem co lepsze, trzeba łowić na muchę :) :)

rozumiem też, że przy ilości kontaktów w naszych wodach spięta ryba boli

Spięta czy nie i tak trafia do wody. Ja gdy już mam rybę pod brzegiem to daję jej luzy tak by sama się wyswobodziła z haka, przy bezzadziorach i pojedynczym haku jest to bardzo łatwe. Nie chcę za wszelką cenę wyhaczać jej na brzegu. No chyba że ma z 50 cm.

• Like 1

Panowie jakimi wędkami "szarpiecie"? Hmm, swoją drogą, nie lepiej byłoby spolszczyć terminologię i twichtbait'y nazwać po prostu "szarpakami" ? Jakoś tak, mimo wiadomych konotacji, brzmi całkiem nieźle he, he, ;)

• Like 1