Skocz do zawartości

Woblery pstrągowe do twitchingu

Casdamato

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakiegoś czasu łapię pstrągi tą metodą, nawet kija zrobiłem sobie specjalnie do tej metody na ten sezonz.  Batson Revelation REVS54UL 2-6lb, 1/32-3/16oz  

​Mam tylko jeden problem z tą metodą. Ciężko złapać coś większego. Nie wiem czy problem wynika z tego że woblery do tej metody płytko nurkują a grubszy kropas nie chce się podnieść do woblera, czy może ryby słyszą świst szarpanej plecionki/żyłki?   

• Like 1

Od jakiegoś czasu łapię pstrągi tą metodą, nawet kija zrobiłem sobie specjalnie do tej metody na ten sezonz.  Batson Revelation REVS54UL 2-6lb, 1/32-3/16oz  

​Mam tylko jeden problem z tą metodą. Ciężko złapać coś większego. Nie wiem czy problem wynika z tego że woblery do tej metody płytko nurkują a grubszy kropas nie chce się podnieść do woblera, czy może ryby słyszą świst szarpanej plecionki/żyłki?   

Mam jednego tonącego to idzie do dna jak rakieta.

Myku1987 faktem jest, że jakbym miał namierzonego starego profesora w głębokiej jamie to może inaczej bym do niego podszedł, co nie zmienia faktu, że ryby w granicach 40-50 cm w naszych (wiadomo jakich) warunkach spokojnie można łowić, ale na to składa się szereg czynników: specyfika samego łowiska, wielkość populacji i rozmiar występujących ryb, technika samego łowienia i przynęty, bo jeśli dysponujesz tylko płytko schodzącymi woblerami a rzeka ma trochę wody to rzeczywiście ciężko będzie obłowić głębsze rynny czy dołki, i przy w miarę zdrowej populacji będziesz łowić ryby małe i średnie z płytszych miejsc. Zwłaszcza w cieplejszych porach roku, gdy pewnie najczęściej łowisz z prądem, to taki "wariat" (twichtbait) nad głębokim dołem jest tylko przez chwilę i grubszy pstrąg przyklejony do dna może nie mieć czasu ani ochoty, żeby do niego wyjść. Na bazie własnych doświadczeń i rozmów z bardzo doświadczonymi zawodnikami sądzę, że plecionka nie ma większego wpływu na brania (zawsze robię przypon z fluorocarbonu)

Edytowane przez motorhead1983
  • Like 1

może, ale tego typu woblery, to zupełnie inny temat i ryby (szczupak, sandacz, okoń), konstrukcja (przesuwny balast) jest stricte pod wodę stojącą inną technikę podszarpywania

a nawet zaryzykuję, że pod inny zestaw - cast

Edytowane przez bazyloss

może, ale tego typu woblery, to zupełnie inny temat i ryby (szczupak, sandacz, okoń), konstrukcja (przesuwny balast) jest stricte pod wodę stojącą inną technikę podszarpywania

Mniejszy wobler był przygotowany pod pstragi i haki. Potwierdza to również producent w rozmowie i na swoim blogu.

http://www.fisharrow.co.jp/official-blog/2761/

Edytowane przez yffea

Jak widać woblerem łowią właśnie spinningiem, a nie castem (w przeciwieństwie do większości gum).

http://www.fisharrow.co.jp/bass-field-report/928/