Skocz do zawartości

Woblery pstrągowe do twitchingu

Casdamato

Rekomendowane odpowiedzi

Jak widać woblerem łowią właśnie spinningiem, a nie castem (w przeciwieństwie do większości gum).

http://www.fisharrow.co.jp/bass-field-report/928/

ja miałem na myśli łowienie klasycznymi jerk bait minnow 80-160mm basów (u nas ryby j.w) - spinn wtedy to mordęga, cast jest do tego stworzony (szarpanie nadgarstkiem, wybranie luzu, przerwa)

• Like 1

ok, widzę też, że ma stały balast, tylko po co eksperymentować z jedną jedyną ich konstrukcją, jak jest multum innych, ale Twoje nowe doświadczenia na pewno się przydadzą

Ja lubie eksperymentować w wędkarstwie :). Poza tym, te woblery zostały zaprojektowane przez jednych z najlepszych rękodzielników w Japonii i co mnie bardzo zaciekawiło.

może, ale tego typu woblery, to zupełnie inny temat i ryby (szczupak, sandacz, okoń), konstrukcja (przesuwny balast) jest stricte pod wodę stojącą inną technikę podszarpywania

a nawet zaryzykuję, że pod inny zestaw - cast

Łapię castem pstrągi od pięciu lat. Jak dla mnie rewelka. Kij nowy  i odpowiedni multik i zabawa jest przednia.

Jak widać woblerem łowią właśnie spinningiem, a nie castem (w przeciwieństwie do większości gum).

http://www.fisharrow.co.jp/bass-field-report/928/

ja miałem na myśli łowienie klasycznymi jerk bait minnow 80-160mm basów (u nas ryby j.w) - spinn wtedy to mordęga, cast jest do tego stworzony (szarpanie nadgarstkiem, wybranie luzu, przerwa)

Naprawdę trochę wprawy i odpowiednio dobrany sprzęt daje nam super zabawę. 

Edytowane przez Myku1987

Bazyloss, no tak mniej wiecej wygladaja strzeble na Kwisie. Jak nagrywałem film pod wodą to praktycznie widać było tylko czarną pręgę. Zdjęć od góry nie mam, nie ja jestem autorem. Autorowi, nawiasem mówiąc bardzo dziękuję :)

Edytowane przez motorhead1983

Zabieram się za nową partię. Tak jak wcześniej wspomniałem, malowanie będzie bardziej "japońskie". Będą bardziej błyskające, od "rodzimej fauny". Jak ukończę postaram się wrzucić zdjęcia. Bazyloss, kwestia malowania jest otwarta. Dzięki, pozdrawiam serdecznie:)

Edytowane przez motorhead1983

przyjechała ta Daiwa Silver Creek 60UL, równocześnie sprowadzałem też 68UL, obie mają delikatne tipy, ale o ile w 68UL jest on OK, akurat do delikatnego podszarpywania małych minnow 3-5cm, to w tej mojej 60UL jest wg mnie za delikatny, to wprost okoniówka do małych gumek 1,5-4g + 2" lub pstrągówka do lekkich jigów, a ja niestety na jigi pstrągów nie łowię i nie umiem :(

• Like 1

Wczoraj chwilkę testowałem wobki Kuby. Bardzo ciekawa praca trochę inna niż tych japońców które mam. Przy podszarpywaniu trochę mniej odjeżdżają na boki, mimo iż nie mam za dużego doświadczenia odnoszę wrażenie że to ich plus. Spotkałem się że pstrąg atakował japońca a ja nie czułem brania (przy matagi jest to niemożliwe) i tak sobie wymyśliłem, że w momencie ataku za bardzo odbijał w bok i ryba nie trafiała w przynętę. Pracują już przy bardzo wolnym prowadzeniu tak więc można i powolutku je prowadzić i delikatnie podszarpywać. Tak na zimową porę samo dobrze. Ryby wczoraj nie były szczególnie aktywne ale jednego 40 skusił właśnie tak wolno prowadzonego, dwa obroty korbką i delikatne 2-3 szarpnięcia i siedział. Później był jeszcze taki około 50 ale ten to na koze Mołdocha.

Edytowane przez Andru77
  • Like 1

Dziękuję Ci za ten rzetelny opis! :)

To dla mnie bardzo ważne, mieć wieści prosto z placu boju! :)

Powstała teraz wersja trochę cięższa, ale mocniej odjeżdżająca na boki, a przy okazji dalszych działań i rozwoju tego modelu znalazłem spodób na fajną holograficzną poświatę :)