Skocz do zawartości

Podbierak pstrągowo-trociowy

STREMER

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam głębokiego, teleskopowego podbieraka na duże pstrągi (również trocie morskie) do podbierania z wyższego brzegu.

Szerokość 35-40cm.

Dobrze jakby siatka była gumowa/gumowana.

Mocowanie do kamizelki na plecach.

Znalazłem coś takiego http://caddis.pl/pl/p/Podbierak-Snowbee-2-w-1/244

Jakby rękojeść była bardziej teleskopowa/składana, byłoby git

Z góry dziękuję za info

Czyniac zastrzezenie, ze nie mam kilkudziesiecioletniego doswiadczenia jak chodzi o brodzenie z podbierakiem, to nie wiem na ile do pogodzenia jest dluga sztyca na plecach i trudny teren rzeki pstragowej.

Jako trudny teren rozumiem przemieszczanie sie w takim terenie, jak np zamieszczone ponizej fotki  : 

P6130010.JPG

P5080026.JPG

Uzywam podbieraka, ktory ma matnie i gwint na koncu. Do niego mozna przykrecic raczke o wybranej dlugosci.

Na pstragi mam przykrecana najkrotsza.

Ale gdyby sie wybral na inne wody, moglbym przykrecic raczke np 80 cm .

Jaki to podbierak ?

Firma JVS (kupiony w Raven Fishing). 

Gumowa siatka bez wezlow. Ryby mieszcza sie ...do 90 cm (szczupaki). Pstragi 70plus podbieralem i dawal rade.

Tu go widac :

P5080030.JPG

P5080034.JPG

• Like 1

Ja noszę na plecach na łowienie z brzegu SG Finesse z gumową siatką o taki:

http://pleciona.pl/pl/p/Podbierak-Savage-Gear-z-siatka-gumowa-FINESSE/9268

Uratował mi już kilka ryb. Co prawda miejsca muszę wybierać tak, żeby dało się podejść do lustra wody ze względu na krótką rączkę.

Brodzić mam zamiar zacząć dopiero od tego roku jednak myślę, że do tego zastosowania będzie idealny. Fajne jest też to, że podbierak pływa.

Tutaj gość takiego używa:

https://www.youtube.com/watch?v=fgckpYXBWmg&list=PLPVp0DFcN-RRxg3qjKbusD-d-7BbpgbYr

Edytowane przez coma
  • Like 1

Jeśli można bez problemu dosięgnąć rybę króciutkim podbierakiem  nie ma problemu, problem pojawia się jak masz wyższe  strome skarpy, zwaliska itp. Na naszych wodach "górskich" takich miejsc nie brakuje.

No to kombinacje typu przedzieranie sie przez dzungle i zwaliska plus skarpy ogarnie chyba tylko podbierak z teleskopowa raczka.

Ale nie znam takiego produktu, wiec nie pomoge

Pozdrawiam

U mnie jest tak, na rzeki gdzie sięgam bez problemu wody nosiłem, noszę i będę nosił podbierak muchowy z krótką rączką. Są jednak rzeki gdzie takim podbierakiem miejscami nic nie zdziałamy (np. Warta, Szreniawa itd.) - i dlatego kupiłem rzeczonego Patriota. Miałem go chwile na plecach (koszem u góry), da się łowić i chodzić, jest to jakiś kompromis (choć tak naprawdę to moja subiektywna ocena). Poza tym ten podbierak kupiłem też z myślą o stacjonarnym łowieniu (spławik,fidry). Czyli generalnie na pstrągi w rzekach o wysokich brzegach on u mnie będzie wisiał na plecach.

• 6 lat później...

Szukam nowego podbieraka na troc i lososia i juz prawie znalzlem. Jest jednak jeden pewien szkopul. Wyglada na to, ze kosz jest mocowany do sztycy za pomoca nitow a ja chce zmienic siatke na bardziej pojemna (70 cm dlugosci). Zalezy mi na tym zeby zachowac relatywnie maly kosz (40x50cm) z tego wzgledu ze inaczej podbierak nie zmiesci mi sie do plecaka. Bedzie mi rowniez przeszkadzal przy przedzieraniu sie przez krzaki. Czy ktos moze potwierdzic, ze w tym podbierkau jak i wielu innych podobnych sa uzyte nity? Na fotce to slabo widac. Najbardziej jednak bylbym wdzieczny gdyb ktos mogl zaproponowac podbierak w ktorych daloby sie zmienic siatke a wymiary kosza to ok 40x50. Dzieki. 

https://www.anglingdirect.co.uk/rapala-karbon-net-all-round?gclid=CjwKCAjw6dmSBhBkEiwA_W-EoF7Kq5yNFJObuWhNbD51Ok3dqRlpF19NO1PiFx2HzNdB2F5HJd8TMBoCvYMQAvD_BwE