Skocz do zawartości

Spinning na ponton do 2,4m

Krzysiex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem Was koledzy poprosić o poradę na temat wyboru odpowiedniego kijka spiningowego.

Przedstawia najpierw do czego potrzebuję itd.:

-łowienie z małego 1-os. pontonu (max. 2,4m)

-wody stojące, oraz nieduże rzeki (biebrza, narew w górnym biegu)

-Zakres wagowy przynęt: 5-20gr

-Ryby łowione: 70% nastawienia na szczupaka, 20% okoń, 10% sandacz

Jak narazie macałem kilka kijków i podobał mi się bardzo cormoran tr4 240cm 7-30gr, co sądzicie?

Jeżeli chodzi o cenę to im taniej tym lepiej :D ale górny próg to 250zł (no chyba że już by było jakieś cudo to do 300)

Z góry dzięki i pozdrawiam

Myślałem, że głównie gumy, jeżeli tak by było zaproponowałbym Shimano Catanę Super Sensitive.

Napisałeś, że kij ma mieć do 2,40m. Czy pasowałoby Ci coś w okolicach 2m i mniej?? Takie kije mają właśnie krótkie dolniki, znajdziesz modele średnie, do 30g w ofertach firm Jaxon, Dragon. Jeszcze większą masz ofertę na rynku US, ale pewnie nie myślałeś w ogóle o tym.

Pozdr.

Salmo

Krzysiex

:D

Powiem szczerze ze kij poniżej 2m odpada. Jestem przyzwyczajony do kijków 270-300 i narazie jak macam kijki 210cm to wydaje mi się to absolutnym minimum.

też mi sie kiedyś wydawało, że 2,40m to już krótki kij, a poniżej to już podlodówka. Owszem mam taki (2,40m) do łowienia z łódki, ale jak sprawiłem sobie 2,05m to dopiero była wygoda w prowadzeniu przynęty. Jeżeli pytałbyś o łowienie z brzegu, to jak najbardziej, jestem zwolennikiem długiej wędki, jednak na łódkę to ~2m w zupełności wystarcza. Zanim kupiłem wędkę o długości 2,05m to miałem obawy:gdzie ja dam radę tym kur*a zarzucić???!!! Jednak po namowach kolegi zdecydowałem się i nie żałuję, sam nie podjąłbym decyzji o kupnie takiego króciaka.

Wracając do tematu, jeżeli uda Ci się znaleźć okazję i zmieścić w budzecie, możesz rozpatrzyć kandydaturę Robinson Diaflex 2,40 8-32g. Do takiego łowienia do jakiego otrzebujesz może być dorbym rozwiązaniem, ale to oczywiście moje subiektywne zdanie (jak zresztą każde na forum :D ).

Połamania i udanych zakupów zyczę.

Mysle ze diaflexa nie dostane w interesujacej mnie cenie, ale ogladalem wczoraj model niższy czyli robinson cortez o c.w. 6-20gr i bardzo mi przypadl mi do gustu. Musze jeszcze namierzyc robinson cortez 9-25gr. i mysle ze to moze byc strzał w dziesiątkę:)

Co do kijkow 210cm to moze podacie jakies modele bo chyba nie ma ich za wiele na rynku, do takiego celu...

Witam, jestem nowy na forum, ale już kiedyś łowiłem :lol: .

Osobiście często łowie z jednoosobowego pontonu, i uważam że jednoczęściowe wędki QUARROW Detur ML4 to rewelacja.. Nie są to kijki tanie , ani z tego co wiem łatwo dostępne w Polsce, ale jeśli chodzi o czułość bran, wagę, trwałość i estetykę wykonania nie maja sobie równych w swojej klasie.

Pozdrawiam serdecznie.

ad serwer411

wędki za 4000 zł a takich tez używam.

możesz wrzucić informacje nt tych wędek, może jakieś zdjęcie? Zgaduję też, że masz więcej niż jedną? Rozumiem, że cena może być taka jaką klient jest gotów zapłacic, ale 4000 (cztery tysiąca złotych) to lekka przesada... chyba, ze o jedno 0 (zero) Ci się pierdyknęło :D?

Przepraszam za OT

Poza tym Krzysiex określił budżet i dał chyba do zrozumienia, że budżet ma nieprzekraczalny. Mi się udało kupic tego Diaflexa za 345zł (nowego w sklepie) wiec założyłem, że jeszcze 45zł można ten budżet nagiąć, ale nie mnożyć go razy dwa albo razy trzy. Mnożąc razy dwa można mieć juz jednoczęściówkę z pracowni.

Pozdrawiam.

Ml 1 nie przekracza budżetu określonego przez Krzysiem, poza tym każdy budżet można przekroczyć, spytaj jakiegokolwiek polityka ;)

Na zdjęciach jedna z wędek i rybka

Jak powiem że łowię w miejscach że takich rybek czasami wychodzi 5 w ciągu dnia to pewnie też będziesz powątpiewał, ale to już Twój problem.