Kacper.K Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Działaj, działaj. Dobór odpowiedniej ilości materiału to jedna z najważniejszych rzeczy, jeśli weźmiesz za dużo to mucha straci proporcje i nie będzie dobrze wyglądać. Co do much z bucktaila, to zerknij tutaj -> https://www.facebook.com/andrewandrachel.warshawer?ref=ts&fref=tsPopatrz na jego muchy, poczytaj komentarze, często umieszcza w nich wskazówki i zdjęcia poszczególnych etapów. Jutro rusza ciekawa inicjatywa, mam nadzieję, że się nią zainteresujesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Wracając do much z bucktail'a. Tutaj jest filmik, który w zasadzie rozwiewa wszystkie wątpliwości i wyjaśnia jak prawidłowo wykonać muchy w stylu "hollow" 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 kolejny krok w dążeniu do doskonałości dziekuję Kacper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Kacper.K ten filmik jest świetny. wiązanie jakoś zrobiło się łatwiejsze Jeszcze kilka much ulepię zanim będzie się czym chwalić ale to jest silniejsze...zmoczone i "otrzepane" z wody. Dlugość ok. 10-12 cm. Flash-e wystają kilka cm za ogonek - skrócić to? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2016 Jest super ! Nie strzepuj much z wody, zobacz jak na końcu tego filmiku gościu ustawia je do suszenia. Jak tak zrobisz to mucha pozostanie (do czasu następnego moczenia) w takim fajnym, opływowym kształcie. Bardzo dobrze, że flashe wystają, ja bym nic nie zmieniał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 10 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2016 WitamWczoraj znalazłem trochę czasu na podszlifowanie swoich umiejętności i wyszło coś takiego.Hak mustad ultrapoint 4/0Długość 14-15cmPrzed i po zmoczeniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Dzień dobrykolejny hollow stajla Muszę zawiązać coś innego dla odmiany, jeleń już mi się znudził a i tak jeszcze będę musiał poćwiczyć ten rodzaj muchy, ładnie wyglądają od pro. Może ma ktoś jakiś fajny filmik na muchę szczupakową z syntetyka? Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Jest mnóstwo filmików w necie, od najbardziej popularnych (zobacz również inne ich filmiki) :Nicolas Bauer przez Ulf'a Hagstroma po Daniela Holma Jest tego multum na youtubie czy vimeo pod hasłami "pike fly" . Materiały są różne, ale śmiało możesz je zastępować czymś podobnym co masz już na stanie. Co do ostatnich much, to doszedłeś do fajnych efektów, co prawda nie wszystkie mi leżą pod względem kolorystyki, ale to już kwestia gustu, o którym się nie dyskutuje . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 16 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Tak jak mówisz Kacper jest tego mnóstwo. Chciałem jak najdokładniej odwzorować coś na materiałach które posiadam. Mogę też poimprowizować, to chyba moja domena ale łatwo przesadzić. Coś sklecę. Co do kolorów, to pewnie z czasem, jak nabiorę więcej dowiadczenia jako wędkarz to i kolory będą inne, zobaczymy co to będzie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 michaaaal jestem młodym "flajtajerem" ale czuje, że od lat nie bawiłem się tak dobrze więc pewnie bede rozwijał swój warsztat. daleko mi do speców forumowych ale myślałem podobnie do Ciebie, że potrzeba wzorów i takich samych materiałów. Po jakiejś liczbie skręconych much szczupakowych doszedłem do jednego wniosku - moje myślenie było z innej bajki. Teraz jest takie - najpierw ogon - potrzeba czegoś dłuższego, pózniej body - kilka stopni czegoś krótszego, pózniej skrzydło (dłuższy albo krótszy materiał), głowa krótko, broda jeśli potrzebuje krócej i .... Pod to dobieram rożne pierdoły które mam pod ręką. Oczywiście opisałem podejście do streamerów szczupkowych. Zerknij na Bauera ja mam wrażenie, że on sie w ogóle nie wysila (owszem ma bardziej skomplikowane muchy). Bierze flesha, robi cierpliwie choinkę i ma muszkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 17 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 Lekko spuchnięty pędzel w kolorze płotki,śledzia(uklei) czy okonia(FT),aha jeszcze pijawka...jak szczupak jest to nie będzie kaprysił .Oczy robią wrażenie na innych łowiących,podobnie flesze.Wabiki wcale nie muszą być wielkie...teoria z selektywnością-słaba,bo duży szczupak nie żyje w stadzie .Ryba nie kalkuluje opłacalności tylko pobiera co się nadarzy.Zaobserwowałem,że żerujące patrolują swoje rewiry,wtedy wystarczy wabikiem przeciąć ścieżkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) Dzień dobry.Racja Remek. Wiązanie much to fajna zabawa, będę trzymał się głównych zasad a reszta zależy od autora...Zanim Kacper podał mi pomysł na Daniela Holma zrobiłem takie dwie syntetyczne: hak 6/0 dlugość 19-20cm Grubas wyszedł. i coś takiego Pozdrawiam Edytowane 17 Lutego 2016 przez michaaaal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) Lekko spuchnięty pędzel w kolorze płotki,śledzia(uklei) czy okonia(FT),aha jeszcze pijawka...jak szczupak jest to nie będzie kaprysił .Oczy robią wrażenie na innych łowiących,podobnie flesze.Wabiki wcale nie muszą być wielkie...teoria z selektywnością-słaba,bo duży szczupak nie żyje w stadzie .Ryba nie kalkuluje opłacalności tylko pobiera co się nadarzy.Zaobserwowałem,że żerujące patrolują swoje rewiry,wtedy wystarczy wabikiem przeciąć ścieżkę. Do fleszy też cięzko mi się przekonać, raczej wolę stonowane przynęty ale będę dalej eksperymentował.Co do selektywnego wędkowania to wg mnie zależy to od łowiska i ryby w danym dniu. Czasami się zdarza, że szczupły nie wali w większe przynęty, ale z mojego doświadczenia 70/80cm zębacz bez problemu przywali w przynęte 25+ (gumową lub trupka)Faktycznie szczupak to nie ryba stadna ale są miejsca gdzie na 1km kw. jeziora siedzi sporo 80+, 100+ ten szczupak najpierw uderzył w pstrąga którego holowałem, przecinając go w połowie(kręgosłup trzymał go w całości) a po chwili niałem go na 3cm streamer-ka z jungle cock. Pogięło mi portki jak zobaczyłem co się dzieje, zapięty w zamym kąciku ust, .Pierwszy na muchę, ponad 4kg. pozdrwiam Edytowane 17 Lutego 2016 przez michaaaal 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 18 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 wczoraj wzorowałem się muchą Gandalf z filmiku Ulf'a Hagstroma.hak 6/0 dlugość ok 20cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 18 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Mówiłem to już kilkukrotnie, ale napiszę jeszcze raz. Przynęta nie ma złowić jedynie ryby, ale także wędkarza, któremu musi się podobać, bo wtedy wzrasta nasza wiara w muchę. Do mnie łowienie szczupaków na kilkucentymetrowe pijawki nie przemawia, choć nie mówię, że nie może być skuteczne. Przeładowałeś trochę te muchy z syntetyków, mniej materiału i bardziej przyłóż się do nadania im kształtu zbliżonego do wydłużonej kropli. Główka powinna być "bulky" czyli taka pękata, a reszta już coraz węższa. Tak zbudowana przynęta inaczej się w wodzie zachowuje. Oczywiście na Twoje muchy w określonych okolicznościach również połowisz. Poniżej moja mucha wykonana w całości ze slinky fiber, trochę perłowego polarflasha, a na grzbiet szary optic fiber, bródka z lisa. Mucha ma >20cm, ale zawiązana jest jedynie na 2cm od oczka haczyka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Dzień dobry.Pędzle, które wcześniej wiązałem były ostatnio u fryzjera i wyglądają lepiej a w wolnym czasie zawiązałem coś takiego . Mam nadzieję że troche lepiej do tej muchy zaadoptowałem flesh z czegoś o zupełnie innym przeznaczeniu. Nie jest za szeroki? Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Michał, jest dobrze . Kolorystyki nie oceniam, ale najbardziej podoba mi się ta płotka z pierwszej fotki, druga od góry. To wzór, który warto mieć w pudełku, bo sprawdza się na wielu wodach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Kacper wzorowałem się Twoją płotką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 chciałem osiągnąć coś przypominającego pstraga. Chyba kupiłem zwietrzały pisak bo coś ciężko zrobić kropki, może się ktoś wypowiedzieć czy robicie to jakims sposobem? i testowanie nowyh syntetykow Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 29 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 kolejne dwa pędzle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 cześć.W wolnej chwili ukręciłem coś mniejszego i jeszcze jeden hollow a wczoraj troche potestowałem muszki nad wodą. Słabo było jeśli chodzi o brania.... kolega złapał jednego 100+ a ja... mniejsza o wielkość, ważne, że na swoją muszkę chyba jakiś desperat 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Kolejne cztery do pudełka. Mucha z rudo-pomarańczową główką zaliczyła zębatego w ostatni weekend PS.Proszę administratora o zamknięcie lub usunięcie wątku. skoro muchy już jakoś wyglądają to przenosze się do wspólnego wątku "nasze muchy" Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Super postęp Michał.Bardzo ładnie prezentują się tego typu muchy z piórami koguta, z tym że najlepiej jak są dobrego gatunku (genetyki). Wtedy tułów buduje się bucktailem, a ogon jest z 2-3 piór. Można wtedy skonstruować dużą muchę ale bardzo lekką, z którą nawet #7 sobie poradzi. Wątek zostawiam dla osób, które miałyby jakieś pytania dotyczące much, które tutaj wstawiłeś. Ten wątek nie koliduje z tematem "Nasze muchy" . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Kapki będą ale potrzebuję jeszcze trochę czasu. wszyscy wiemy ile to kosztuje. już raz kupiłem tańsze i mogę je wywalilć do kosza ale zostawie sobie do kogutów czy cos... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaaaal Opublikowano 11 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2016 a może nie będziemy się przenosili.W ostatnią sobotę polowałem na pstrąga, że na muchę nie brały to wskoczyła nieśmirtelna rapala 5cm. przyłów w postaci szupakaka 101cm i kupa radości Pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi