Skocz do zawartości

Plany na 2016 - co z ruchomą szpulką?

MRTNZ

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

Mamy już rok 2016, więc proste pytanie - jaki macie plan na ten rok? ktoś będzie próbował rozszerzyć zastosowanie castingu w swoim wędkowaniu? Może ktoś ma chęć się wyspecjalizować w UL albo wyłącznie H? Tudzież będzie próbował zwiększyć zasięg gatunkowy zdobyczy złowionych na ruchomą szpulkę? A może ktoś się sparzył i woli stałoszpulowca jednak (eee chyba nie)?

Napiszcie co zamierzacie, jak będziecie wykorzystywać zdobyte doświadczenie, sprzęt, ewentualnie jak się dozbroicie żeby te plany dopiąć w 2016?

na 2016 całkowicie zrezygnowałem z UL, powiedzmy z praktycznych względów, ale bardzo żałuję, bo animacja lekkiej przynęty jigowej, czułość zestawu, branie, hol - spinn wymięka po całości

z drugiej parę ładnych stów w kieszeni zostało

Kurczę Kamil, nie poddawaj się tak łatwo, jakoś to będzie;-) szkoda, że UL już Ci odpada - mało ludzi przy tym zostaje w wersji castingowej, łatwo nie jest ale jak sam napisałeś - są pewne elementy, których spinn nie ogarnie choćby skały...

Mam nadzieję, że z zanderami się rozprawisz porządnie w tym roku - jak coś to Ci pożyczę J-D hahaha;-)

ja jednak mieszkam na pustyni, na okolicznych bajorkach muszę się żyłować z każdym metrem i główki max 3g, ale najczęściej nie więcej niż 2g, a tam gdzie łowię z łódki ciągle wieje, jedno i drugie odbiera przyjemność, nie ma sensu kopać się koniem :), nawet wróciłem do wędki , którą kiedyś sprzedałem (do 3,5g) w spinn

sandacze jak najbardziej zostają w klasie M-MH, w tym sezonie będę obławiał pierwsze Shimano :) :)

• Like 1

ja jednak mieszkam na pustyni, na okolicznych bajorkach muszę się żyłować z każdym metrem i główki max 3g, ale najczęściej nie więcej niż 2g, a tam gdzie łowię z łódki ciągle wieje, jedno i drugie odbiera przyjemność, nie ma sensu kopać się koniem :), nawet wróciłem do wędki , którą kiedyś sprzedałem (do 3,5g) w spinn

sandacze jak najbardziej zostają w klasie M-MH, w tym sezonie będę obławiał pierwsze Shimano :) :)

To się wpraszam na te testy;-)

moje zaproszenie jest zawsze aktualne

ps. sprzedałem GanCrafta i akurat trafiła się nówka Poison Adrena 166MH w bardzo dobrych pieniądzach , to zabrałem, jak się nie sprawdzi (nie trafi w moje potrzeby), to znowu będzie okazja na giełdzie :)

Widzę, że ostro w Shimano idziesz, ciekawe jak ten kij by się sprawił w porównaniu z 691HMHFB - nadal mój ulubiony bat do takich zastosowań... Sprawdzimy?;-)

A ja w tym roku postaram się więcej łapać na UL.Dlatego Do Aldebarana zakupiłem brązową Elitkę 5S60LF :) Dodatkowo chciałbym ograniczyć swój aktualny stan tylko do 4 wędek UL,L,M,H i z tym może być największy problem :)

Edytowane przez rothen
  • Like 2

A ja w tym roku postaram się więcej łapać na UL.Dlatego Do Aldebarana zakupiłem brązową Elitkę 5S60LF :) Dodatkowo chciałbym ograniczyć swój aktualny stan tylko do 4 wędek UL,L,M,H i z tym może być największy problem :)

heheh...Optymista się znalazł :P

Każdy chciałby mieć dwa/trzy kije i wszystko ogarnąć :D

Ja w tym roku chciałbym popracować nad różnymi technikami rzutowymi oraz więcej czasu spędzić z UL :)

• Like 2

Witam kolegów jeszcze jako stałoszpulowiec...

Z nadejściem roku 2016 postanowiłem skompletować swój pierwszy zestaw castingowy, który będzie uzupełnieniem lżejszego zestawu spinningowego. Naczytałem się o tej waszej "chorobie ruchomej szpuli" i ciekawość mnie zżera jak to jest z multikiem i kijem z pazurem. Planuje aby mój pierwszy zestaw castingowy obsłużył jerkbaity oraz gumy 5" na główkach 10g i więcej.

W roku 2016 rozpoczynam również swoją przygodę z rodbuildingiem ale to już temat na inną okazję...

Z wędkarskimi pozdrowieniami i życzeniami taaakiej ryby w 2016 roku

Marek

• Like 4

L i UL sprawdzimy już niedługo na Kwisie,Kamiennej i Bobrze :)

heheh...Optymista się znalazł :P

Każdy chciałby mieć dwa/trzy kije i wszystko ogarnąć :D

Ja w tym roku chciałbym popracować nad różnymi technikami rzutowymi oraz więcej czasu spędzić z UL :)

• Like 1

W sierpniu planuje poszukac szczupakow i brzan trollingujac na zestawy z Daiwa Shrapnel .

Byly plany ataku na bolenie przy pomocy zestawu z IP68, ale urealnilem swoje mozliwosci (czasowe) jak chodzi o bolenie w 2016 i z castingu boleniowego zostalo tylko wspomnienie :(

• Like 1

A ja chciałbym ABU C3 4601 (najlepiej mi się nim łowi, co dziwne, znacznie lepiej niż np. ABU Revo SX) ale tuningowany: lekka szpula i łożyska EZO. Tak, żeby śmigał od 6-8 g.

A tak poza tym, to jak najwięcej czasu nad wodą. W 2015 nie zrealizowałem nawet połowy planów.

• Like 1

Ale tak w sensie osobistym czy jakimś bardziej ogólnym? Jakoś nie zauważyłem, żebyś pod tym względem był rozchwiany;-)

Zakończyć ciągłą i dość częstą rotacje w sprzęcie. Mam korbę pod względem designy i byle pierdoła mnie zniechęca lub nie pasujące do siebie odcienie:))). Maszynki MB trochę mi pomogły ale...;) szukam i czekam na nowości. Już nie jest to męczące, raczej stało się przyjemne. DesignTuning też fajna sprawa:).

Ogólnie to chciałbym tylko trzy zestawy UL/L/Ciężko, które spełnią moje oczekiwania i będą cieszyć moje oko, o które będę dbał jak..;p To ma być przyjemne łowienie a nie byle co do wyciągania ryb.

• Like 3