Skocz do zawartości

Plany na 2016 - co z ruchomą szpulką?

MRTNZ

Rekomendowane odpowiedzi

wg mnie kolega się przywitał w odpowiednim dziale o godzinie 10.37 czyli ponad godzinę przed postem w tym wątku, a jerkabait nie notuje postów w dziale Cafe http://jerkbait.pl/topic/29579-powitanie-na-jerkbaitpl/page-88, w którym należy się witać, za to ja się nie przywitałem dotychczas co za chwilę nadrobię ;)

Mea culpa bracie:)
  • Like 1

51E z Availem i magnetykiem bardzo dobrze znam . I z ciekawości od ilu gramów w miarę komfortowo startuje z takim blankiem ?

U mnie 2 gr + paproch, odległości zadowalające.Aczkolwiek z SS Air leci dalej :). Ale niższą gramaturą nie łowię.

Ok

W końcu zadam pytanie o rozumienie komfortu i odległości przy 2-5 gramów bo tak rozumiem UL.

U mnie to 10-20metrów w porywach może do 25m przy tych gramaturach.

Oj to się musimy spotkać, to Ci pokażę. Kilku dobrych stałoszpulowców przy mnie musiało zacisnąć zęby:) moźna.
  • Like 3

Ok

W końcu zadam pytanie o rozumienie komfortu i odległości przy 2-5 gramów bo tak rozumiem UL.

U mnie to 10-20metrów w porywach może do 25m przy tych gramaturach.

Dla mnie komfort to dorzucić bezstresowo tam gdzie są ryby.Nie katowac sie zakładając np. 1 gr czy dam radę dorzucić w upatrzone miejsce.

Opisze to na innym przykładzie. Chodziłem z castem na Odrze, łowiłem na dość ciężkie gumy ( 15-25 gr) i było dobrze dopóki nie trafiłem na płytką zatokę w której gotowało się od ryb( rejon Siekierek). Łowiłem na TD Zillion z fabryczną szpulką.Założyłem przynętę na główce 6 gr + guma 10 cm. Rzut i stres, nie chce lecieć, mimo różnych ustawień młynka, nie dosięgłem żerujących ryb. Cięższe główki grzęzły w dnie , lub były za szybko prowadzone-0 efektu. Dopiero jak dokupiłem szpulkę I'Ze factory PE Special long cast spool, , multik stał się bardziej elastyczny, łowię od 7 gr do 30, a jak trzeba ciężej to zmieniam szpulkę na oryginalną.

• Like 3

Przecież my wszyscy "no kill" i " no drink"

Mów za siebie w drugiej opcji:) a co do spotkania, to fakt - castingowcy łączmy się! Róbmy spotkania nie tylko na Brackiej w Warszawie, przecież @Bob1 ma nowy samochód to możemy pojeździć po kraju:)