Skocz do zawartości

Plany na 2016 - co z ruchomą szpulką?

MRTNZ

Rekomendowane odpowiedzi

W nowym sezonie planuje skompletować pierwszy zestaw castingowy na łódkę.Przeznaczonie szczupak na lekko

7-10g + gumiak 4".Jako że bardzo lubię kije/blanki st.croix z pewnością będzie to elitka do 18g i młynek niskoprowilowy najlepiej Steez SV.Cały zestaw wagowo wypada obiecująco (250g) lekko 40% lżejszy niż aktualny ze stałą szpulą.Co sądzicie o takim zestawie pod w/w zastosowanie.Czy komfort łowienia( lekkość zestawu,prezentacja przynety,porecznosc ) zwiększy się w porównaniu do klasycznego zestawu ?

Myślę, iż komfort łowienia przy tym zestawie, da Ci taką przyjemność, jaką może dać tylko casting! :)

• Like 1

Ja planuję kijek pod wabie 100-150gr i taki pod 30gr . Na początku myślałem nad xzogą 40-150gr ale naszczęście przemowił do mnie głos rozsądku " chłopie co ty chcesz łowić na taki kij w Polsce", wiec zbuduję se xzoge na Polskie realia czyli do cw 30gr:) a ten do 150gr kupię gotowy. Takie mam plany na rok 2016 ..

Ja planuję kijek pod wabie 100-150gr i taki pod 30gr . Na początku myślałem nad xzogą 40-150gr ale naszczęście przemowił do mnie głos rozsądku " chłopie co ty chcesz łowić na taki kij w Polsce", wiec zbuduję se xzoge na Polskie realia czyli do cw 30gr:) a ten do 150gr kupię gotowy. Takie mam plany na rok 2016 ..

A czemu? 60dziesiataki bija w takie przynety po 100-150g :)

• Like 2

Walić wala ale co się dzieje z ich pyskami przy takich przynętach i pałowatym kiju ...wyrwane skrzela rozcięty pysk...Szkoda rybki ...

Zamówiłem dziś blank xzogę bbx 4kg i komponenty ... teraz czekam na paczkę  i będę tworzył kijek pod szczupaczka ...Już nie mogę się doczekać ...

• Like 2

Może to kwestia mojego ślimaczego zacinania, ale nie zauwazyłem na pyskach tych ok 40-sto cm szczupaczków /a pewnie i mniejszych/ żadnych poważnych obrażeń.

Może zbyt szybko leciały do wody, ale przy odhaczaniu pewnie zwróciłbym uwagę na pęknięcia czy rozerwania pyska.

A miałem twardy i sztywny zestaw, plecionka 40lb i duże kotwy- rozm chyba 2/0.

• Like 2

• 3 tygodnie później...