raven88 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2016 (edytowane) Witam, Planuję wymienić tuleję w rolce kabłąka Shimano Technium 5000FB na łożysko. Z pomiarów tulei wychodzą mi wymiary: śr. zew. 10 mm przy szerszym końcu i 9 mm przy węższym, śr. wewn. 8 mm i 7mm i szer. 6 mm. Czy któryś z kolegów może potwierdzić poprawność tych pomiarów? I który dokładnie rodzaj łożyska wybrać (np. na stronie albeco widzę kilka rodzajów łożysk kulkowych, a Technium 5000 FB ma łożyska typu S A-RB). Proszę również o info czy po zamontowaniu łożyska należy jeszcze nałożyć smar lub oliwkę do wnętrza rolki? Thx z góry. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez raven Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 wrzuć schemat lub zdjęcie tego co mierzyłeś bo nie do końca kumam skąd te wymiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) Interesowałem się tematem.Czy 5000FB to to samo co 4000FB z pogłębioną szpulą?Mam dostęp (u kolegi)do technium 4000FA(większy gabarytami od 4000FB) z łożyskiem w rolcei 4000FB z tulejką: wydaje się,że jeden element nr 6682 trzeba zmienić i dołożyć dystans pod podkładkę na podobieństwo 7982 (4000FA)?Łożysko wchodzi pod tulejkę: standardowe rolki w shimano 7http://www.normark.es/wp/wp-content/uploads/04TEC4000FA.pdfhttp://www.normark.es/wp/wp-content/uploads/08TEC4000FB.pdf Edytowane 8 Stycznia 2016 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 (edytowane) chyba raczej nie to samo bo kolegi wymiary są większe.standard w shimaniakach to 4x7x2,5mm. Edytowane 8 Stycznia 2016 przez busz231 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 No tak inne,http://www.normark.es/wp/wp-content/uploads/08TEC5000FB.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2016 Witam. Chodzi o tulejkę o nr 7917 ze schematu który wrzucił kolega darek1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 foto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Wg schematu to standardowe shimano łożysko idzie pod tą tuleję ew z podkładką-zamiast elementu 9112 wewnętrzna tulejka z kryzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 kolego dawek1-a jakie jest to standardowe.napisz w końcu i po problemie.ta tuleja musi zostać jako redukcja między łożyskiem a rolką.łożysko 4x8x3.do tego będziesz potrzebował podkładki na boki łożyska żeby je wypośrodkować.gdybyś wiedział jakie to mam tego trochę te z flanszą też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 7x4x2,5 ale tu chyba da się wsadzić dwa.. także 8x4x3 zrobiłbym po taniości byle nierdzewne,tylko trzeba ocenić dystanse w tulei;'upgrade' jak w stelkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 nie mieszaj koledze.podał wymiary w pierwszym poście.napewno 4x8x3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) No nie mieszam, tylko uważnie czytam i obserwuję !?zresztą sam przyjrzyj się zdjęciu i przeczytaj opis podanych wymiarów... Edytowane 9 Stycznia 2016 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 takich rolek to już parę przerobiłem i wiem co piszę.kolega podał jak byk średnica wewnętrzna tulei 8mm czyli na łożysko i rant do którego należy je wcisnąć 7mm.znajdż inny temat do nabijania postów bo w tym ci nie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) Na zdjęciu jak wół widać fazkę wewnątrz a wymiary wewn 7(tu jedno łoż.7x4x2,5) i 8(a tu drugie 8x4x3) szerokość 6mm;czyli suma szerokości łożysk 3 +2,5 z ew uzupełnieniem 0,5 na średnicy trzpienia 4w poniedziałek,wtorek jestem w stanie sprawdzić praktycznie czy da się to poskładać,ale chyba tolerancji wystarczy.Dzielę się spostrzeżeniami z @raven założycielem wątku. Edytowane 9 Stycznia 2016 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 no w końcu coś ciekawego mżna przeczytać.faza w tulei najprawdopodobniej wynosi 2mm czyli plan nie jest zły i powinien się udać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 (edytowane) kolego dawek1-a jakie jest to standardowe.napisz w końcu i po problemie.ta tuleja musi zostać jako redukcja między łożyskiem a rolką.łożysko 4x8x3.do tego będziesz potrzebował podkładki na boki łożyska żeby je wypośrodkować.gdybyś wiedział jakie to mam tego trochę te z flanszą też.darek1-poproszę bo mi się od @dawek1 dostanie jak poprawi się pracę kołowrotka... jest taka frajda Edytowane 9 Stycznia 2016 przez darek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Wrzucam może trochę lepsze fotki. Tuleja ma z jednej strony szerszy kołnierz, dlatego właśnie nie bardzo widzę możliwość jej wymiany na łożysko przy usunięciu tulei, chyba że w miejsce kołnierza doszłaby jakaś podkładka (po stronie gdzie nie ma kołnierza podkładka jest fabrycznie, co widać na schemacie). Dziękuję wszystkim za opinie. @darek1 czekam zatem na poniedziałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 mam wrażenie jakbyś nie czytał tego co piszemy wyżej.ta tuleja musi zostać-na kołnierzu opiera się rolka prowadzącą linkę a łożyska musisz wpasować wewnątrz plastykowej tulei. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Czytam czytam. Na tą chwilę propozycja to dwa łożyska do wnętrza tulei, jedno 7x4x2,5 i drugie 8x4x3 zamiast elementu 9112. Jeśli dobrze myślę, w tym przypadku powstanie jeszcze konieczność zastąpienia kołnierza elementu 9112 (wskazany na zdjęciu)? Kolega darek1 napisał, że może będzie mógł sprawdzić czy to w praktyce faktycznie zadziała, dlatego napisałem, że czekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 PS. Teoretycznie widzę możliwość upiłowania tego elementu 9112, tak żeby został sam kołnierz... Przy czym operacji chcę poddać 3 sztuki tego kołowrotka, więc bez pewności, że to zadziała nie chciałbym wprowadzać nieodwracalnych zmian... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 wystarczy poszukać małe podkładki z otworem 4mm które się oprą na bokach łożysk i wyregulować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 @ravenJeszcze dodaj zdjęcie mocowania rolki w kabłąku z ośką 4mmjeśli jest tam fazka to trzeba to wszystko spasować.Jedna podkładka już jest od strony ramienia-druga 0,5 albo z drugiej albo mały dystans między łożyskami. 9112 robi inne wrażenie niż na schemacie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 ok. dodam w środę, dzięki za zaangażowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 dopiero we czwartek dam radę złożyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 uchwyt rolki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi