Skocz do zawartości

wymiana tulei na łożysko w rolce kabłąka Shimano Technium 5000FB

raven88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję wymienić tuleję w rolce kabłąka Shimano Technium 5000FB na łożysko. Z pomiarów tulei wychodzą mi wymiary: śr. zew. 10 mm przy szerszym końcu i 9 mm przy węższym, śr. wewn. 8 mm i 7mm i szer. 6 mm.

Czy któryś z kolegów może potwierdzić poprawność tych pomiarów? I który dokładnie rodzaj łożyska wybrać (np. na stronie albeco widzę kilka rodzajów łożysk kulkowych, a Technium 5000 FB ma łożyska typu S A-RB). Proszę również o info czy po zamontowaniu łożyska należy jeszcze nałożyć smar lub oliwkę do wnętrza rolki?

Thx z góry.

Edytowane przez raven

Interesowałem się tematem.

Czy 5000FB to to samo co 4000FB z pogłębioną szpulą?

Mam dostęp (u kolegi)do technium 4000FA(większy gabarytami od 4000FB) z łożyskiem w rolce

i 4000FB z tulejką: wydaje się,że jeden element nr 6682 trzeba zmienić i dołożyć dystans pod podkładkę na podobieństwo 7982 (4000FA)?

Łożysko wchodzi pod tulejkę: standardowe rolki w shimano 7

http://www.normark.es/wp/wp-content/uploads/04TEC4000FA.pdf

http://www.normark.es/wp/wp-content/uploads/08TEC4000FB.pdf

Edytowane przez darek1

kolego dawek1-a jakie jest to standardowe.napisz w końcu i po problemie.

ta tuleja musi zostać jako redukcja między łożyskiem a rolką.łożysko 4x8x3.do tego będziesz potrzebował podkładki na boki łożyska żeby je wypośrodkować.gdybyś wiedział jakie to mam tego trochę te z flanszą też.

Na zdjęciu jak wół widać fazkę wewnątrz a wymiary wewn 7(tu jedno łoż.7x4x2,5) i 8(a tu drugie 8x4x3) szerokość 6mm;

czyli suma szerokości łożysk 3 +2,5 z ew uzupełnieniem 0,5 na średnicy trzpienia 4

w poniedziałek,wtorek jestem w stanie sprawdzić praktycznie czy da się to poskładać,ale chyba tolerancji wystarczy.

Dzielę się spostrzeżeniami z @raven założycielem wątku. :)

Edytowane przez darek1

kolego dawek1-a jakie jest to standardowe.napisz w końcu i po problemie.

ta tuleja musi zostać jako redukcja między łożyskiem a rolką.łożysko 4x8x3.do tego będziesz potrzebował podkładki na boki łożyska żeby je wypośrodkować.gdybyś wiedział jakie to mam tego trochę te z flanszą też.

darek1-poproszę bo mi się od @dawek1 dostanie  ;)

jak poprawi się pracę kołowrotka... jest taka frajda :wub:

Edytowane przez darek1

Wrzucam może trochę lepsze fotki. Tuleja ma z jednej strony szerszy kołnierz, dlatego właśnie nie bardzo widzę możliwość jej wymiany na łożysko przy usunięciu tulei, chyba że w miejsce kołnierza doszłaby jakaś podkładka (po stronie gdzie nie ma kołnierza podkładka jest fabrycznie, co widać na schemacie). Dziękuję wszystkim za opinie. @darek1 czekam zatem na poniedziałek :)

post-59406-0-33136500-1452418463_thumb.jpg

post-59406-0-54393800-1452418470_thumb.jpg

Czytam czytam. Na tą chwilę propozycja to dwa łożyska do wnętrza tulei, jedno 7x4x2,5 i drugie 8x4x3 zamiast elementu 9112. Jeśli dobrze myślę, w tym przypadku powstanie  jeszcze konieczność zastąpienia kołnierza elementu 9112 (wskazany na zdjęciu)? Kolega darek1 napisał, że może będzie mógł sprawdzić czy to w praktyce faktycznie zadziała, dlatego napisałem, że czekam.

post-59406-0-42440000-1452422378_thumb.jpg

@raven

Jeszcze dodaj zdjęcie mocowania rolki w kabłąku z ośką 4mm

jeśli jest tam fazka to trzeba to wszystko spasować.

Jedna podkładka już jest od strony ramienia-druga 0,5 albo z drugiej albo mały dystans między łożyskami. :)

9112 robi inne wrażenie niż na schemacie....