Skocz do zawartości

wymiana tulei na łożysko w rolce kabłąka Shimano Technium 5000FB

raven88

Rekomendowane odpowiedzi

No to wygląda na to,że podkładka grubości 0,5 powinna wypełnić przestrzeń od krwędzi zewn. fazki w kabłąku do wewn. w tulei.

Fazka stabilizuje bieżnie wewn. łożysk.

Jutro popróbuję.

Wejdą dwa,ale trudniej spasować-nie miałem 7x3x2 ,a 7x3x2,5 o 5 za grube...zawsze można włożyć zestaw rolki od TP4000FA tylko koszta.

Zdjęcia,schematy nie do końca pokazują:trzeba ustabilizować bieżnie wewn. z tuleja i podkładkami dystansowymi na ośce i zachować pełną swobodę bieżni zewn. z rolką...fazki w rolce na ośce itp.

Generalnie wszystko sie da tylko później to trzeba ekonomicznie uzasadnić?! :)

Edytowane przez darek1

@busz231 jeżeli chce kolega pomóc to z mojej strony każda pomoc jest mile widziana. @darek1 jeżeli dwa łożyska to 3x7x2 + 4x8x3 + jeszcze jakaś podkładka? + element 7918 z Technium 4000FA (moje kołowrotki to Technium 5000FB a więc rozmiar większe). Myślę, że mógłbym zakupić jeden taki zestaw na próbę...

A mógłbyś zmierzyć na ostatnim zdjęciu długość wałka od tej widocznej w środku jakby podkładki do końca ale bez tych dwóch wypustów?

Gdybyś był przejazdem w choszcznie z tymi łożyskami to bym ci od ręki w pół godzinki sprawę załatwił.wpisłeś błędne wymiary-pierwsze 4x7x2 i  4x8x3.

Co jest priorytetem-budżet?czy sprawność łożysk rolki ,które przeżyją inne części?

Jedno łożysko 4x8x3 załatwia temat,doszedłem do wniosku ,że powielanie chyba na wyrost.

Stelli nie trzeba robić-chyba? :) upgrade do modelu technium FA (Stradic)wystarczy?!(4 łoż. kulkowe tylko w innych miejscach FA w rolce ,FB po prawej na osi korby).

Kolano-też troszkę się orientuję... ;)

5000 to nie jest maszynka do okoniówki ale do cięższej roboty więc 2 łożyska są jak najbardziej wskazane.poza tym nie o same łożyska chodzi ale o plastykową redukcję która na jednym się szybko kosi i wyrabia.mam kilka takich tulejek z modeli 2500 które trochę ciężej pokręciły i ciekawie to nie wygląda ale w tym przypadku udało mi się idealnie dopasować mosiężną redukcję która załatwia sprawę.