kaczor Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Ja na tą chwilę,jestem bardzo ze swojej zadowolony...jak trochę grosza uzbieram to też będę chciał większy model HD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Tak z czystej ciekawości zapytam. Jest jakaś diametralna różnica w pracy między granatową certatą a nowszymi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Tak z czystej ciekawości zapytam. Jest jakaś diametralna różnica w pracy między granatową certatą a nowszymi ?? może minimalnie lżej startują, ale zakładając ,że obie są zdrowe i nikt nie dokładał im łożysk ezo, podkładek z prawej strony korby ani szpula nie opiera się na łożysku to normalny, zdrowy i sikający na stojąco wędkarz nie wyłapie różnic w pracy, to lubie w daiwie jakby nie patrzył to r4 pozostało r4 i bez kombinacji można polegać na tych młynkach pomimo legend o ząbkowaniu, które czasem się stają realne 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siarq Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 Uzywam 2 certate jedna '12 . druga od niedawna '14 , i naprawde zadnego zabkowania w nich nie odczuwam , chyba mam slabe czucie , albo jakies felerne egzemplarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M4TYY Opublikowano 20 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2016 (edytowane) Też zauważyłem szczególnie na allegro, tą "legende o ząbkowaniu". Można się uśmiać czasem bo ludzie piszą w opisach " że 98-99 % certat ząbkuje" Wątpie żeby to była jakaś wada produkcyjna, bardziej złe zastosowanie konkretnej wielkości do ciężkości łowienia. Edytowane 20 Lipca 2016 przez MATIG 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 26 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2016 powoli nowa certata staje się moim nowym ulubionym kołowrotkiem, pomimo prawie bliźniaczej konstrukcji co do poprzedniczek różnicę w pracy daje się odczuć wyraźnie i teraz pytanie do tuningowych maniaków , czy ktoś może namierzyć jakieś lekkie szpulki do tej certaty ? chodzi mi o jakieś nowości nie klasyczne rcsy, sprawa nr dwa, dzisiaj oglądałem we francuskim sklepie dwie limitowane wersje caldii , pierwsza nazywała się caldia blue i niczego nadzwyczajnego w niej nie było ale za to druga z wyrazem limited w nazwie bardzo mnie zainteresowała bo ze schematu wynika że to właśnie certate, szpulkę miała identyczną, ilość łożysk i waga również a do tego lakier kameleon i to w matowym wydaniu ,design powala na kolana, przeszukałem już czeluści internetów i nic , czy ktoś może gdzieś trafił taki model ? czy to tylko na francuski rynek ? gdyby cena była normalna kupiłbym ją ale 540 euro to leTka przesada a z doświadczenia wiem ,że jak w stacjonarnym sklepie we francji tyle kosztuje to można kupić ją gdzieś za 350 euro z ciekawostek rarenium fb jest tu w promocji i kosztuje 230 euro :D 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minnow Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Spróbuj poszukac na daiwa Australia, pamietam ze kiedyś było tam trochę wynalazków -modeli których wczesniej nigdzie nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Zajrzałem i posprzątałem, aż scrool w myszce mi się zagrzał od ilości tych nie potrzebnych postów. panowie wątek jest o nowej Daiwe Certate - trzymajmy sie go.Pozdrawiam Meme Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 powoli nowa certata staje się moim nowym ulubionym kołowrotkiem, pomimo prawie bliźniaczej konstrukcji co do poprzedniczek różnicę w pracy daje się odczuć wyraźnie i teraz pytanie do tuningowych maniaków , czy ktoś może namierzyć jakieś lekkie szpulki do tej certaty ? chodzi mi o jakieś nowości nie klasyczne rcsy, sprawa nr dwa, dzisiaj oglądałem we francuskim sklepie dwie limitowane wersje caldii , pierwsza nazywała się caldia blue i niczego nadzwyczajnego w niej nie było ale za to druga z wyrazem limited w nazwie bardzo mnie zainteresowała bo ze schematu wynika że to właśnie certate, szpulkę miała identyczną, ilość łożysk i waga również a do tego lakier kameleon i to w matowym wydaniu ,design powala na kolana, przeszukałem już czeluści internetów i nic , czy ktoś może gdzieś trafił taki model ? czy to tylko na francuski rynek ? gdyby cena była normalna kupiłbym ją ale 540 euro to leTka przesada a z doświadczenia wiem ,że jak w stacjonarnym sklepie we francji tyle kosztuje to można kupić ją gdzieś za 350 euro z ciekawostek rarenium fb jest tu w promocji i kosztuje 230 euro :D Mówisz o Caldii Z? Słyszałem info ze źródła, ale nic więcej na tą chwilę nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 nie , zetki też były ale błękitne a ta miała w nazwie limited i była w kameleonie a szpula jak w nowej cercie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Troche opisów z Japantakcle co do czego i jak, oczywiście z lekkim przymrużeniem oka ;-) http://japantackle.com/spinning-reels/daiwa/standard-models/daiwa-16certate.htmlModel details: 1003: Smallest for 2-4lb line UL rods, for trout/breams and etc. 2004CH: 1000-sized body with a little larger 2004 shallow spool and high gear for fast twitching. 2004: compact for 2-5lb line, great for freshwater games. 2500: middle sized basic model for 6-12lb lines, with deep spool. 2506H: with super high gear, it is great for fast twitching. 2508PE: intended to be used with very thin 10-15lb braided line. 2510PE-H: with super high gear, it is intended to be used for inshore seabass fishing. 2510R-PE: the mule of 3000-sized gear box and 2500 rotor offers strong and durable performance for 2500 size reels. 3000: best matching to 8-10ft surf wading fishing with 10-30g(3/8-1oz) rigs.3012: best matching to 8-10ft surf wading fishing with 10-30g(3/8-1oz) rigs, a little shallow spool. 3012H: with high gear, it is intended for light offshore fishing for up to 3kg fish like skip jacks, yellow tails, barra, red and etc.HD3500H: for light offshore, and surf wadingHD3500SH: for light offshore, and surf wading, great for mahi top water with light tackleHD4000H: for light offshore, and surf wadingHD4000SH: for light offshore, and surf wading, best for mahi top water with light tackleJun's comment: HD3500SH and HD4000SH are the MUST BUY for mahi/skip jack topwater fishing from boat. They are at the best balance at weight, retrieve speed, power and price for the kind of fishing. I have used Stella 08SW4000XG for the purpose, and it has been doing great for years, but now I secured one HD3500SH to replace it. Matched line is YGK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 Z-ka ma MagSealed w rolce z tego co pamiętam ale szpulka jak w zwykłej, z tym że kolory inne. Swoją drogą ta Z wygląda cudnie Chyba Caldia kończy żywot a jej miejsce zajmie nowy Emblem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpecialFofDaiwa Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 A ja polecam przed zakupem zapoznanie się z moją historią, która stanęła na tym, że daiwa oficjalnie twierdzi, ze kołowrotek jest super i wszystko działa bez zarzutu. Nie ma odzewu na moje maile i wyjaśnienia...A ja jestem posiadaczem grata, który leży i się kurzy... https://youtu.be/4U348si4waw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 na tym video jest problem z synchronizacją dźwięku i g... można wywnioskować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpecialFofDaiwa Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 U mnie film odtwarza się prawidłowo, posłuchaj od 17 sekundy, gdzie robię małe ruch. W środku na korbie coś trzeszczy. Korba nie trzyma się na gwincie, stąd powstają wytarcia lakieru i metalu. Chcesz to wrzucę Ci na maila. Film waży 95 mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Nie kupujcie też Mercedesa S klasy bo jeden się zepasuł :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 powtórzę, nie ma możliwości, aby korba "nie trzymała" się na gwincie, czy w czasie jednostajnego kręcenia są jakieś dziwne dźwięki ?mam pytanie (nie ma w nim nic pejoratywnego) - czy to jest/są Twoje pierwsze Daiwy, czy w ogóle kołowrotki z wyższej półki, bo może jest problem z rozmijaniem się oczekiwań z rzeczywistościąmogę Ci nakręcić wideo z pełno sprawnym Shimano TP, z którego jak będę chciał to wyciągnę takie dźwięki z korbki, że ho-ho Shimano "konstrukcyjnie" ma luz na przekładni/korbie (współpraca wielo-zębatkowa) i nie jest to żadna wada (choć ja za tym nie przepadam)w Daiwie zdarza się to rzadko, ale też dlatego, że ta "prostsza" przekładnia jest często regulowana fabrycznie podkładkami pod lewym panelem (czasem bywa ich nawet 5szt) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilku82 Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 nie , zetki też były ale błękitne a ta miała w nazwie limited i była w kameleonie a szpula jak w nowej cercieTaka? https://www.fischen.ch/shop/fischerrollen/stationaerrollen/frontbremse/caldia-z-limited-edition-stationaerrolle Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpecialFofDaiwa Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) jakieś 10 lat temu kupiłem tp 4000 fa i 2500 -, dbam o kołowrotki, ale niestety ostatnio tzn od 2-3 sezonów przepuszczają mi łożyska oporowe. Dlatego kupiłem dwie certaty tą 3012h i 2510pe-h. Z 2510 nie mam żadnych problemów i uwag, natomiast z tym... W żadnym korba na boki nie chodzi. Mam też może 8 letnią caldie 3500PE JDM i ona też bez zarzutów chodzi. Edytowane 12 Października 2016 przez SpecialForDaiwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpecialFofDaiwa Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Nie kupujcie też Mercedesa S klasy bo jeden się zepasuł :-)tu nie chodzi o jeden, a dwa... A tak na prawdę o postawę daiwy gdy coś jest nie tak... Pomyśl sobie, że zostaje z tym g. w ręce i kasy juz pewnie nie zobaczę. Łowić na to dziadostwo nie zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymon Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Ja Ci coś doradzę. Spakuj Daiwę i wyślij komuś, kto łowi na ceraty a tym bardziej na 2016. Pokręci, posprawdza i jeżeli potwierdzi się Twoja opinia, że jednak coś jest produkcyjnie spierniczone, to przynajmniej będzie wiadomo. W tym filmie jest tyle innych dźwięków, że równie dobrze można założyć, że podczas kręcenia chrupiesz paluszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpecialFofDaiwa Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 BazyL nie chodzi mi o odgłosy przy szybkim ruch te wynikające z luzu, ale o te kiedy korba nie trzyma osi i dlatego skrzeczy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpecialFofDaiwa Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 Ja Ci coś doradzę. Spakuj Daiwę i wyślij komuś, kto łowi na ceraty a tym bardziej na 2016. Pokręci, posprawdza i jeżeli potwierdzi się Twoja opinia, że jednak coś jest produkcyjnie spierniczone, to przynajmniej będzie wiadomo. W tym filmie jest tyle innych dźwięków, że równie dobrze można założyć, że podczas kręcenia chrupiesz paluszki Przeczytaj co wcześniej napisałem. Od razu kupiłem też 2510 2016 i z tym problemów nie mam. Film jest oryginalny, bez jakiejkolwiek ingerencji i poprawiania czegokolwiek. Jak masz tak radzić... chrupnij paluszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BreederGoulda Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) A ja polecam przed zakupem zapoznanie się z moją historią, która stanęła na tym, że daiwa oficjalnie twierdzi, ze kołowrotek jest super i wszystko działa bez zarzutu. Nie ma odzewu na moje maile i wyjaśnienia...A ja jestem posiadaczem grata, który leży i się kurzy... https://youtu.be/4U348si4wawObejrzałem ten film i od samego patrzenia jak kręcisz tym młynkiem odechciewa się cokolwiek Ci pisać, nagraj film na którym zakręć szybko kilka razy korbą i puść ją luźno niech się sama kręci, zobaczymy jakie będzie młynek wydawał odgłosy, a nie ciągniesz korbę w przeciwnym kierunku do kija i udowadniasz wszystkim że coś trzeszczy i stuka. Jak Ci ten grat zbędny dam jak za red arca na części i kupię ją od Ciebie. Po co ma u Ciebie się kurzyć. Edytowane 12 Października 2016 przez Hunter_pike Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Korba nie trzyma osi? Moze Ty masz korbe krzywą ...ośke korby?czy jak to tam się nazywa i w pewnnych położeniach przekładnia na max dociska pinion? Edytowane 12 Października 2016 przez przemow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi