Skocz do zawartości

Daiwa Certate 2016

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba źle sprecyzowałem pytanie,

Chodzi mi o Certate pod lekkie łowienie sandacza 7g+3”relax do 15g+3”relax

kijek 1.98 12lb waga 96gr (delfin-delta)

Rozważam 2500 -2508 z przełożeniem 4.8 nawój 72 cm lub

2510RPE-H czyli body 3000 szpula i rotor 2500 przełorzenie 5.6 nawój 84cm .

Co się lepiej sprawdzi,co wybrać ?

Witaj

porównaj  wagi  i  bierz  raczej  jeśli  do tak  lekkiego  kija to    tego  lżejszego .....2500/2508 .    Dadzą  radę  pod  w/w  zakres  przynęt  spokojnie ...  Natomiast  jeśli  miałby  służyć  też  pod  nieco  mocniejszy  kij

czy nieco  cięższy  to  RPEH   byłby  tutaj  lepszym  rozwiązaniem  .  Ja pod  kij  14 lb 2,30 m   waga  ca 125 gramów  używam 2510 RPEH ( EXIST )   waga  215 gramów  ......

Rozumiem  że  skoro  masz  w tym  zbrojeniu  to zależy Tobie  na  lekkości  zestawu ... Nawój  72 ok   ale  przy  wybieraniu  luzu  w  opadzie  osobiście  radzę  84 cm  pytanie  co  jest  ważniejsze  ...?

pozdrawiam

,Maciej

Waga mnie nie przeraża Certate 2500/2508 a 2510 RPEH to raptem 10-15g różnicy .

Martwi mnie bardziej wyższe przełożenie,czy 2510 RPE-H (5.6)nie będzie pomimo że ma body od 3000 ciężej startował

i bardziej się męczył niż 2500 (4.8)

Kołowrotek ma być do sandacza, wybieranie linki przy podbijaniu ,wleczenie itd.

• Like 1

Używam Certate 2013 i 2016 model 3000, przełożenie 4.8. Ten starszy służył pod szczupaka na standardowych przynętach do 30g. Drugi kupiony z premedytacją pod sandacza w opadzie, agresywne podbijanie z kołowrotka przynęt na główkach do 20g + guma 4 cale.

W 2017 oba były w Szwecji, model 2013 służył do cięższego podbijania (20-30g główka + guma 4-5 cali).

Całodzienne katowanie na zmianę w zależności od siły wiatru lekko/ciężko.

Jak na razie model 2016 jeszcze się nie dotarł, model 2013 startuje lżej, lepiej zbija kabłąk. Żaden z nich nie ma luzów, nie szumi.

Czy przełożenie ma wpływ na łowienie w opadzie - dla mnie nie (miałem PENN CLASH 4000 i PENN CONFLICT 3000).

Uważam, że przełożenie 4.8 - 5.2 jest najbardziej optymalne i daje możliwość przełożenia kołowrotka do łowienia np. szczupaków, gdzie raczej zwija się w miarę powoli.

Do opadu na lekko mam SHIMANO TWIN POWER C3000 5.2 - idealnie pasuje mi do kija cw. do 14g.

Szybkie przełożenia to raczej łowienie boleni.

Dzięki

No właśnie.... 2510 RPE-H ma szybsze przełożenie 5.6 czego się obawiam,

natomiast Certate 2500 ma  nawój 72cm to troszku może być mało do wybierania luzu linki przy podbijaniu.

Ale faktycznie jest TP C3000 5.2 nawój 76cm

Teraz pytanie Certate 2500 vs TP C3000 -który będzie sobie lepiej radził przy sandaczowaniu, wybieranie luzu jak i podbijanie z kołowrotka?

• 8 miesięcy temu...

Do czego ???  co ty chcesz dokładnie odkręcać w tej swojej CERACIE ???

Chcesz zdjąć rotor ??? czy zdemontować osadzenie szpuli ???

Jeżeli rotor , to wystarczy zwykły klucz oczkowy ....

Jeżeli zdemontowanie osadzenia szpuli  --- nic się tam nie ODKRĘCA !!!! 

... tylko - po zdjęciu szpuli z kołowrotka:

1 zdemontuj zabezpieczenie taki drucik w kształcie 6 konta zamontowany powyżej łożyska / tulejki

2 zdejm to łożysko / tulejkę 

3 pod w/w jest schowany trzpień , który blokuje całość

4 za pomocą śrubokręta , wykałaczki wypchnij go

5 zdemontuj resztę ustrojstwa

6 po sprawie......   ;)

<<<<NIE ZGUB ZABEZPIECZENIA , BO TO MALUTKA ALE WAŻNA RZECZ>>>>

Edytowane przez miramar69

Moja rada, nic nie odkręcaj tylko łów. Jeśli DAIWA ząbkuje to właśnie dlatego, że ktoś ją wcześniej odkręcał. Gdyby ludzie zamiast kręcić śrubkami, kręcili korbkami, termin ząbkowanie zarezerwowany byłby tylko dla zjawiska wyrastania zębów u ssaków.

• Like 3

... zwykły komplecik mikro śrubokrętów z LIDLA .... ;)  :)

tam są mikro imbusiki, śrubokręty inne i we wszystkich potrzebnych rozmiarach do odkręcania tego typu śrubeczek w CERTATACH , TINKACH  , STELAACH itd....

.... a w razie czego bez problemu można dorobić ze śrubokręta o odpowiedniej szerokości  ;)  :)

Edytowane przez miramar69

Pracuje jako "wedkarz" kolowrotka w rozmiarze 2500 uzywalem codziennie przez 4 miesiace i pracuje "bardziej sucho" W necie jest super filmik z rozbierania takiej daiwy ,tylko po rusku. Nie boje sie go nasmarowac bo czego sie bac) Dorobie cos z cienkiej rurki. Zastanawiam sie tez nad smarem. Mam shimano DG 13 i DG 06.

• Like 1