Skocz do zawartości

Ceny podstawowego sprzętu na muchę.

turbo

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, w pierwszych słowach witam wszystkich bardzo serdecznie. Jako, że jest to mój pierwszy wątek proszę o wyrozumiałość ;P

Patrzylem na forum za tym, ale tak dokładnie nic nie znalazłem, a więc jeśli taki temat już był to sorki i proszę o odnośnik jak coś.

Oki ale do rzeczy:

Chciałbym spróbować wędkarstwa muchowego. Od jakiegoś czasu rozglądam się za jakimś niedrogim sprzętem do wędkarstwa muchowego i nie za bardzo wiem co i jak.

Czy moglibyście mi napisać taki podstawowy kosztorys tj. wędka, kołowrotek, linka no i co tam jeszcze jest potrzebne. Nie za bardzo orientuje się w cenach więc jeśli znajdzie się ktoś miły i chętny proszę o odpowiedź. Pozdrawiam i życzę taaakiej rybyy ;)

Myślałem o kleniach, jaziach, szczupaku, okoniu. To co można spotkać w rzekach.

Dodam tak może jako ciekawostkę, że jestem z Mielca. Mam takie szczęście, że przez moją miejscowość przepływa Wisłoka - rzeka o szybkim nurcie, uznawana za górską. W niektórych miejscach podobno sa pstrągi. Podobno bo sam tam pstrąga nie złapałem, ale z opowiadań coś słyszałem, że powinny być.

Niestety nie sa sie pogodzic wszystkich ryb. Szczupaki musza odpasc, inaczej potrzebne beda dwie wedki. Poszukaj czegos 9' #6. Powinno byc w miare uniwersalne, linka plywajaca #6, jakis podstawowy kreciolek, moze byc z grafitu.

Jesli masz konto na paypal albo karte kredytowa warto poszperac na angielskich stronach: www.tacklebargains.co.uk na przyklad. Za smieszne pieniadze mozna kupic np. linki ( w dziale ex display). Swego czasu zakuplilem dla kolegow zestawy na poczatek Greysa: kreciolek, linka i wedka kosztowalo ponizej 400 zl i bylo dosc przyzwoite.

Same muchy to juz temat rzeka. Jesli sie pokusisz o zakup daj znac moze cos wygrzebie w pudelkach.

Jesli bys mial jakiesz bardziej szczegolowe pytania dawaj znac tu badz na priva.

Pozdrawiam,

Bujo

Mam w szafie nieużywany zestaw, który pasuje na początek:

• [*]St. Croix Avid w klasie 6, długi na 9', 2 części + tuba[*]Okuma Sierra 8/9 (bardzo dobrze wyważa wędkę)+ zapasowa szpula. Mam też 7/8 + zapasowa szpula i 4/5 (bez zapasowej szpuli), ale te są zdecydowanie za lekkie.[*]Sznur pływający Cortland 444 DT6; sznur tonący Greys 7WF (3 klasa tonięcia)

Jeśli byłbyś zainteresowany to odezwij się na priv.