Skocz do zawartości
  • 0

Echosonda bezprzewodowa

Leszczu

Pytanie

Czy echosonda bezprzewodowa jest tak samo dobra jak echosonda zwykła, taka którą przymocowuje się do łodzi? Chodzi mi to takie echosondy, których czujniki wyrzuca się za pomocą wędki. Czy pomiar będzie taki sam, i czy opłaca się kupić taką echosondę? Czy podczas falowania czy wiatru czujnik rejestruje tak samo itp.? Bardzo proszę o rady. Jestem początkujący :unsure:

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z tego co widzialem to tego typu sondy to zabawki -gadzety w porownaniu z sondami przeznaczonymi do polowu ze srodkow plywajacych.

Czy tak samo dobra? To zalezy co kto chce uzyskac. Jedni celuja np. w wysokiej rozdzielczosci duzy kolorowy ekran, duza moc syganlu.

Innym wystarcza cos byle tanie i male byle pokazalo mniej wiecej na jakiej glebokosci znajduje sie dno.

Wszystko zalezy gdzie to sie bedzie wykorzystywalo i co od tego oczekiwalo.

Gumo

• 0

A ja moze jeszzce inaczej...

1.Nie, nie jest tak samo dobra.(nie podajesz modelu ale domyslam sie własnosci)

2.nie wiem jak to dokladnie pokazuje i co pokazuje, wiem ze ja bym tego nie kupil bo parametry beda odbiegac na minus od sondy lodkowej.

3.Nie warto kupowac czegos takiego i musialbym byc ciezko chory i wypic flaszke, zeby wpasc na taki pomysl. :D

To sa rzecz jasna moje poglady i nie ma obowiazku wypijac flaszki....tfu..zgadzac sie...

Gumo

• 0

Kiedyś pożyczyłem taką echosondę na wyjazd do Rożnowa.

Chciałem tylko zobaczyć głębokość, jakie jest dno i jak ukształtowane.

Przy lekkiej fali przetwornik bujał się na boki i pokazywał takie głębokości że ho,ho.

Np. przy głębokości 3m pokazywał 18m.

Powiem krótko- pic na wodę fotomontaż, zabawka niewarta zakupu.

• 0

Przy lekkiej fali przetwornik bujał się na boki i pokazywał takie głębokości że ho,ho.

Np. przy głębokości 3m pokazywał 18m.

quote]

A to dlatego ,że przy tym bujnieciuprzetwornik byl nachylony do dna pod kątem np.38 stopni albo 63,co nie znaczy ze echosonda jest do ......

• 0

No wlasnie, moze pytajacy wstawilby link do interesujacego go urzadzenia, bedzie wiadomo o co chodzi...

Jak dla mnie sonda powinna dawac nieco wiecej niz obraz dna pojawiajacy sie mniej wiecej. I to na wyswietlaczu o niewielkiej ilosci pixeli.

Po co to komu? Preciez mozna glebokosc ocenic sprawdzajac ile czasu tonie przyneta.

Gumo

• 0

Witam

Troche odgrzeje temat.

Czy cos sie zmienilo w tych sondach? Sa troche lepsze?

Na alledrogo jest za okolo 280zl i ma tylko wskazywac glebokosc i uksztaltowanie dna.

Ktos moze uzywa bezprzewodowej echo? Bo to w sumie fajne jest lecz strasznie drogie https://buydeeper.com/ i podobno klamie.

Nie chce widziec na tym ryb tylko glebokosc i dno. Dodam ze nie mam lodki i chcialbym rzucac czujnikiem.

pozdrawiam

Edytowane przez palibrzuch

• 0

Odkurzę nieco temat. 

Czy ktokolwiek z kolegów korzysta z takich rzeczy? Jakie macie doświadczenia? Polecacie w szczególny sposób jakiś konkretny model? Zastanawiam się nad zakupem takiej echosondy, ponieważ na żadnej wodzie w moim pobliżu, nie ma możliwości korzystania ze środków pływających.O mapach batymetrycznych też można tylko pomarzyć. Najpopularniejszym modelem (przynajmniej najczęściej wyskakuje w wyszukiwarce) jest Fish Finder 168W

http://wielkiszczupak.pl/product-pol-17--ECHOSONDA-BEZPRZEWODOWA-FISH-FINDER-168W.html

Natknąłem się jeszcze na coś takiego:

http://allegro.pl/echosonda-mistrall-sensor-bezprzewodowa-am-6009470-i5600964182.html

Tak jak napisałem wcześniej - ten sprzęt byłby i potrzebny tylko i wyłącznie do zbadania układu dna. Jeśli ktoś może w jakiś rzeczowy sposób wypowiedzieć się w tym temacie to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam!

zwiraz

• 0

Nie uzywalem tego cuda nigdy , jednak kiedys mialem taki pomysl aby to nabyc. Nanpewno nie mozna tego porownywac do echosond za 700zl czy 10k zl. jednak w pewnej mierze zapewne spelnia to swa role , do jakiej jest przeznaczone Zapewne najlepszymi warunkami bedzie tafla , zero wiatru. druga sprawa to jaki to ma zasieg? chodzi mi o odleglosc od brzegu. Kolejne pytanie jest ,jak daleko bedziesz wstanie to rzucic ? Pewnie przy flaucie i sporym zapasem wolnego czasu ,dalo by tym rade zapoznac sie z linia brzegowa . Tworzenie tym mapy to juz bedzie wyzsza szkola jazdy... Bedziesz musial znac dokladny zasieg wyzutu, ile cm nawija kolwrotek na 1 obrot , liczyc ilosc obrotow i przy okazji notowac dane z wyswietlacza.... Chociaz mozna tez natrafic na jakis dolek, spad , karcze itp. Jak dla mnie, cena w tym przypadku odda mozliwosci sprzetu...., zawsze mozna sprobowac odpsrzedac na znanym portalu jako funkel nowka raz uzyta celem sprawdzenia:)