Skocz do zawartości

Wild River 9' 3/4 oz vs. G.loomis gl2 9' 3/4 oz

bonus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym się poradzić jakie sa różnice między tymi kijami parametry te same, cena podobna akcja i praca też taka sama kijek ma mi służyć na płytką rzekę za boleniami używam przynęt do 15g.Może ktoś z forumowiczów miał kontakt z tymi kijami? Z góry dzięki i pozdrawiam :-)

Posiadam triumpha TRS86MF2 3/4oz zastanawiam się nad kupnem loomisa STR1084 S GL2 3/4oz z myślą że bedzie podobny w swojej pracy do WRS90MF2 3/4oz. Więc jeżeli loomis gl2 jest podobny do triumpha to nie odczuje żadnej roznicy po za 15 cm na długości. :-)

A ja sie nie zgodze z porownaniem z Triumphem. Loomis GL2 jest lepszym blankiem.

Dlaczego?

Mógłbyś rozwinąć?

Gl2 to najniższa półka G.L., choć na pewno nie są złe to jakoś lepiej w ręce leżała mi dzika rzeka.

Nie miałem wszystkich jego wędek w ręku ale dla mnie Loomis to minimum imx :)

Nie potrafie porownac GL2 do WRS poniewaz nie posiadam tego kija. Natomiast porownujac do TRS uwazam, ze blank Loomisa jest czulszy. GL2 to nizsza polka G.Loomisa i nie sa to wedki pokroju Avida czy Elitki, ale ja je lubie. Ja posiadam STR 1025S GL2 ktory kupilem w 1995 roku. 

Dlaczego?

Mógłbyś rozwinąć?

Gl2 to najniższa półka G.L., choć na pewno nie są złe to jakoś lepiej w ręce leżała mi dzika rzeka.

Nie miałem wszystkich jego wędek w ręku ale dla mnie Loomis to minimum imx :)

Zgadza sie Kamil. GL2 to najnizsza polka Loomisa, uwazam jednak, ze blank jest lepszy od blankow uzywanych przy Triumph'ach. Kije TRW to jak sie nie myle, rowniez dolna polka z tym, ze od St. Croix. Sa robione w Meksyku. Wszystkie Loomisy sa robione w USA. Dla mnie czulosc przy tych dwoch blankach jest najwieksza roznica. Zaznaczam od razu , ze GL2 do naprzyklad GL3 czy NRX czuloscia nawet sie nie zbliza. 

Stałem kiedyś przed dylematem zakupu wędki na trotkę. Budżet był ograniczony więc celowałem w niższą półkę. Nauczony doświadczeniem, że nie ma sensu pchać się w jakieś "chińczyki" postawiłem właśnie na te dwie marki, były akurat "pod ręką". Do wyboru miałem właśnie GL2, GL3 i Wild River. Wybrałem STC. Był, według mnie, lepszy dla moich potrzeb. Przy okazji "pomacałem" kilka innych Loomisów z tychże serii.
Co do czułości to ciężko mi się mądrować gdyż nie miałem okazji porównać ich w boju, a stukanie o sufit nie wiele mówi :), natomiast na podstawie moich doświadczeń z serią imx i glx zgadzam się z Tobą, są wręcz elektryczne, przekazują jakby szybciej sygnał do ręki.
Kolego @bonus myślę, że większy zasięg rzutu uzyskasz z stc co przy połowie boleni jest dość istotne. Wydaje mi się, że dzika rzeka szybciej gaśnie po wymachu ale może lepiej niech wypowie się Kolega @Kwinto lub ktoś kto użytkował na temat Loomisa GL2, jak się zachowuje itd.

• Like 1

Namowilem znajomego do zakupu WRS 9' 3/4 medium fast i mam do niego dostęp w każdej chwili, widzę tez różnice do triumpha 8,6' 3/4 choć są z tego samego materialu praca jednej i drugiej to dzien i noc triumph jest miekki i ciepły jak witka River zimny i bardziej sztywny.Dlatego interesuje mnie jak wygląda w porównaniu do tych dwóch kijkow gl2 o takich samych parametrach jak WRS.jeżeli bedzie roznica do triumpha to pomyślę o zakupie jeżeli nie to nie widzę powodów zakupu drugiej podobnej wędki do tego samego połowu uff;-)