Skocz do zawartości

Dobór multika do kija X Zoga G-66

MariuszS

Rekomendowane odpowiedzi

W cascie multik chyba nie za bardzo wyważa kij, no chyba że ktoś trzyma nad mutikiem :)

Hmmm, trochę się nie zgodzę. Wyważenie kija w castingowym zestawie jest inne, niż w przypadku stałej szpuli, ostatnio @Bazyloss o tym kilka słów napisał. Jak moja Xzoga była robiona, dostała parametr pod konkretną metodę i konkretny multik. A mój nadgarstek mi za to bardzo dziękuje.

Multik ma spore znaczenie. A różnica kilkudziesięciu gram tudzież mocno może wpłynąć na wyważenie zestawu. Porównując T3 SV vs. Zillion TWS 2015 (180gr vs. 215gr) - 35gr już można odczuć w jedną i drugą stronę.

Hmmm, trochę się nie zgodzę. Wyważenie kija w castingowym zestawie jest inne, niż w przypadku stałej szpuli, ostatnio @Bazyloss o tym kilka słów napisał. Jak moja Xzoga była robiona, dostała parametr pod konkretną metodę i konkretny multik. A mój nadgarstek mi za to bardzo dziękuje.

Multik ma spore znaczenie. A różnica kilkudziesięciu gram tudzież mocno może wpłynąć na wyważenie zestawu. Porównując T3 SV vs. Zillion TWS 2015 (180gr vs. 215gr) - 35gr już można odczuć w jedną i drugą stronę.

Spierał się nie będę bo fizyka wyjaśnia wszystko :)

A w Twojej zodze zapewne multik jest ok 30-35cm bo tyle mniej więcej trzeba żeby wyważyć ten blank (zalezy od materiału i ilości na rękojeści)

Wyważenie powinno być podyktowane dwoma parametrami:

1. Metodą połowu.

2. Wagą multiplikatora.

U mnie jest to kij mocno wyspecjalizowany, zrobiony TYLKO pod jerki i ewentualnie duuuże gumy, których nie prowadzę podbiciem (slow retrieve albo typowe dżerkowanie). I masz rację, tu fizyka ma pierwszorzędne znaczenie;-)

Dla mnie 7-ka jest jest uniwersalnym kijem,z odpowiednim multikinem pozwala łowić 65g jerkiem lub 4-5 gumą na 7-10g .Skromne mam jeszcze doświadczenie ale dla mnie to szeroki zakres,nawet jak lekko nie domaga w dolnym c.w.bo powyżej 20g to juz jest miodzio.

Podobnie jak Wojtek chce podłączyć T3 sv ,poprzednio wieszalem Tatule 103 ,curado, Revo sx i zawsze mi czegoś brakowało ,jak się nie spisze pójdzie do lajta .

• Like 2

A jak pozostali użytkownicy 7-ki? Spirala czy klasycznie?

Mój docelowy zestaw to właśnie xzoga 7ka i zillion.

Zillion pilniejszy bo na 2016 rok jest już wersja SV, a do xzogi coś mocniejszego się przyda.

A na sezon 2017 będzie /o ile plany się nie zmienią/ xzoga 7.

Wracając do t3sv i zilliona t3 ma max drag 5,5kg zillion 5 więc przynajmniej z opisu jest to mocniejszy kołowrotek

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opis jedno, praktyka drugie. Ale to tylko moje osobiste zdanie, nie chcę Ci się mieszać w Twoje dobory. Ja bym tego osobiście nie zestawiał i tyle na dłuższą metę.

• Like 3

Nikt nikomu nie może zabronić podpiąć pod Zogę 7-8 kg. CU51 ;) taki zestaw  też będzie łowić :)

Xzoga 7 to nie jest kij typu L lub M, to naprawdę mocny blank i moim zdaniem przynęty 10 gr. to nie jego bajka :(  ale to tylko moje zdanie i nikt się z nim nie musi zgadzać :)

• Like 2

Pewnie że 10 g nie da rady,ale czasem zachodzi potrzeba elastyczności ,na łowisku bez zmiany zestawu ,średnia gumka 4-6"  czy mały 30g jerk i można łowić swobodnie.

Zakupiłem ją żeby nie ciągać na łajbę 3-4 kijków,teraz biorę 7-kę i armatę 50- 100g+,i mam temat ogarnięty.

Z Zillionem  będzie to kapitalny zestaw ,tylko T3 ma zakres 5-80g(na papierze) więc  do kija 20-70g,będzie pasował.

• Like 1

Będę wdzięczny za sprostowanie..

Poprzednie "starsze" wersje 7-ki były opisane do 150g,a obecne są 120g,czy stąd nie bierze się ta różnica???Czy dalej mają taki sam c.w

Mariusz napisał  że to kij do 100g a nijak mi to nie pasuje do mojej 7-ki,dla mnie 70-80g.

Tak Seba, tu trafiłeś w sedno. Wcześniejsze modele były do 150 gr a obecne są opisane do 120 gr.

No to jeszcze tylko porównać obie organoleptycznie i będzie jasny obraz. :)

A może ktoś ma/miał obie wersje 7-ki,i zechce się podzielić spostrzeżeniami.

to będe miał zestaw do swimbaitów a w zasadzie do rapali dt20 do pozostałych przynęt dokupię odpowiednie zestawy :)....będę siedział w domu i sobie nimi kręcił...czasem coś o nich napisze na forum

Edytowane przez Gobio Gobio
  • Like 1