Damian111oneeleven Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 czyli ultegra/ biomaster sa tak budowane jak tp na europe ? dobrze zrozumialem ? bardzo ciekawa ta rosyjska strona, ciekawe czy kiedys dla wedkarzy w Nadwislanskim Kraju powstana takie opracowania tak, bo stradic to jest opcja z wysokim przełożeniem tak jak na US mają Fi czy sustain FE.. ale w dużej mierze kołowrotki się nie różnią, http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=ru&tl =pl&u=http%3A%2F%2Fwww.daily-fishing.ru%2Fsnasti%2Freels %2F kołowrotki nie są złe, bo to zależy od pieniędzy jakie za nie płacimy - no ale trochę to nie fair z tym europejskim TP czy sustainem, bo to niedo końca TP... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 ale to juz jest ta nowa ultegra to nie jest 06 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 z tej fotki wyżej to bym wykreślił trzy ostatnie i soare BB te mają wysokie przełożenie, a reszta na tych samych bebechach w zasadzie.. trochę to zagmatwane bo natrzepali tych modeli ale najlepiej przeglądać na tej stronie wyżej - tam jest cała analogia rozebrany Biomaster i proszę przekładnia z czego ? Ultegra 05 http://www.fishingkaki.com/forum/viewtopic.php?t=137978 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Damian, Mnie duzo bardziej interesuje ultegra niz TPFC... stad moje pytanie o ultegre/biomastera/stradica 06 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 27 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Czyli mając do dyspozycji nowego TP takiego jak ten http://allegro.pl/item1233176191.htmla taką Daiwę http://allegro.pl/daiwa-r-nessa-2500-10425-025-i1214684526.h tmlco mam wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Przemku, wszystko zależy od punktu widzenia..widzisz np. Guzu postawił(jeżeli mogę napisać) na troszkę starszy odpowiednik tego twinpowera okrojony z paru łożysk no ale za mniej niż pół tej ceny.. nie możesz poszukać w innym sklepie, czegoś podobnego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Ja bym sie zapisal na takie rozwiazanie. To jest kolowrotek, o ktorym pisal Patu, i do ktorego odnosily sie nasze wypowiedzi... http://cgi.ebay.com/Shimano-Twinpower-Mg-4000-Spinning-Reel- ARB-/380256440315?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item58890cc ffb#ht_3361wt_907 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 To: http://cgi.ebay.com/Shimano-Twinpower-Mg-4000-Spinning-Reel- ARB-/380256440315?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item58890cc ffb#ht_3361wt_907 zdecydowanie ten z 06' zobacz sobie na wagę 285g przy rozmiarze 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wardek Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Jak Guzu chcesz wiedziec cos wiecej o biomasterze z '06 albo rodziny tych kolowrotkow bo w sumie roznily sie lozyskami lub materialami korpusu, pytaj posiadam owy od jakiegos czasu wiec co nie co moge powiedziec.W sumie jedno zadanie, ze kreci i psuc sie nie chce mozesz wiedziec To bardziej bedzie taka ciekawostka na temat produkcji korpusow z stopow aluminiowych oraz abs(czy tam zaionowych bo w sumie jest tam troche wiecej lzejszego a za razem tanszego materialu)Ten pierwszy jest dosc trudny w obrobce porownywajac do tego drugiego, aluminium 2.7g na cm3 i magnez 1.7g na cm3(moge sie troche mylic leb nie sklep wszystkiego wiedziec nie musi) i to wszystko jest rozgrzewane do kolo 600stopni C pozniej jest poddawany hartowaniu i dalszej obrobce, stygnie troche czasu.Natomiast abs w sumie krzepnie jak juz jest wtryskiwany do formy, temp kolo 200stopni C obrobka w sumie to nikla, forma odchodzi od wtryskarki wybija korpusy i czynnosc sie powtarza pozniej troche pilniczka i farbki.Cena wyrobu dwoch materialow ma sie tak jak zapalek do zapalniczki jednym i drugi zapalisz papierosa (troche moge sie mylic, ale nie duzo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Dzieki @wardek. Cenne sa uwagi z pola walki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 27 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Mi potrzebny rozmiar 3000 do średniego uniwersału...plećka 15Lb przynęty ok 15 gram najczęsciej,latem nawet mniej...więc rozmiar 4000 u mnie to już kołowrotek do jesiennej orki największymi u mnie przynętami (na Bug wcale nie takie duże )waga mi nie przeszkadza bo kij 10 więc kołowrotek nie może być mikroskopijny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 27 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Z tego co się dowiedziałem od kolegi R'nessa jest made in thai land. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 A po co tak rzeźbić i przepłacać???Kupić np. na Ebayu Daiwę Bradię, albo Sol. Szczególnie Bradia zacna jest wielce, zwłaszcza za cenę rzędu 150-200$ (plus przesyłka). Sol, to coś jak R'nessa, ale z metalowym rotorem. Każda z tych opcji wyjdzie taniej, niż te kołowrotki powyżej, a będzie (moim zdaniem) sporo lepiej.Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 27 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Tylko kto mi pomoże w takim zakupie?Nie kupowałem nic sam w USA... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Do odważnych świat należy Założyć konto na Ebay i na Paypalu (nie jest to skomplikowane, należy po prostu postępować zgodnie z instrukcjami na ekranie, po polsku zresztą). Do konta na Paypalu wygodnie jest podpiąć kartę kredytową (wówczas każdy zakup z płaceniem Paypalem skutkuje obciążeniem karty i nie trzeba bujać się z zasilaniem konta paypalowego). Zrobiwszy powyższe należy dokonać zakupu i czekać (często raptem tydzień) na dostawę. Ot i wszystko. Można ewentualnie skorzystać z pomocy znajomego, który ma konto na Ebayu i na Paypalu.Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz K Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 Właśnie, w wyborze kieruj się głównie stosunkiem jakość/cena, a nie sentymentami i mitem Ostatnio coraz częściej wielcy potentaci robią nas w butelkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Weż pod uwagę to, że 3000 od Shimano i Daiwy to dwie różne wielkości. W szi 3ka to 2500 z głębszą szpulą (raczej do lżejszego spina) , Daiwa 3000 to już młynek do cięższego kalibru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 28 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 3000 w Daiwie to 4000 w Shimano?Tak to mam rozumieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Mniej wiecej. Czasami 3000 w Daiwie to wiecej niz 4000 w Shimano - np stare Emblemy 3000 z przednim hamulcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 28 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Więc np model Shimano 3500 będzie miał tą samą obudowę co 2500 3000 tylko jeszcze głębszą szpulę?Myślałem że może różnią się również wielkością bebechów a co za tym idzie ich trwałością... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Model shimano 3500 to ciezko spotkac...moze jakis istnieje, ale tak na szybko zaden mi nie przychodzi do glowy w tym rozmiarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 3000 w Daiwie to 4000 w Shimano?Tak to mam rozumieć?Przynajmniej z opisu:Infinity -Q 3000......, poj. 0,25 = 270m/ 0,35mm = 130m Twin Power 4000F, poj. 0,25 = 260m/ 0,35mm = 130m Różnica 10m metrów w cieńszej raczej bez znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 a jeszcze warto dodać że na ogół w shimano:2000 = 2000S = 2500 = 2500S = C3000 - identyczny korpus i rotor, szpulki pasują zamiennie, 3000 = 3000S = 4000 = 4000S = C5000 jw, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek Opublikowano 28 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Co ciekawe 2500 TP jest lżejszy od 2500 Stradic o 40g...więc mój pomysł z lepszym wyważeniem kija za pomocą przesiadki ze Stradicka na TP jest nie za bardzo trafiony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian111oneeleven Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Co ciekawe 2500 TP jest lżejszy od 2500 Stradic o 40g...więc mój pomysł z lepszym wyważeniem kija za pomocą przesiadki ze Stradicka na TP jest nie za bardzo trafiony... ale w czym problem żeby wziąć sobie model 3000 w takim razie, nawet płytką szpulę dokupić ? TP nie musi być magnezowy tylko jakiś zwykły chyba waży tyle co tzreba z rzeczy nie do obejścia to np. korbka trochę dłuższa jest, jakby komuś przeszkadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi