Skocz do zawartości

Narzędzia muchowe - czyli zrób to sam.

Kacper.K

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...

Może nie do końca narzędzie i nie całkiem muchowe, ale ciekawy filmik z fabryki firmy VMC. Pokazuje cały proces produkcji haków (poza ostrzeniem i gięciem, ale proces omówiony). Ja jestem w szoku, 4mln haków dziennie (łącznie z kotwicami). 

https://www.youtube.com/watch?v=xiTrpCA6tQk

• Like 2

• 8 miesięcy temu...

Brawo za świetne odświeżenie kotleta  ;) a gdzie będzie stało imadło na tej "stolnicy" - czy od strony tego kartonu z napisem soudal ?

Pewnie z czasem będzie przechodził modyfikację , ale na tę chwilę zaspokaja moje potrzeby :)  .Chyba nastał czas porządku ( taką mam nadzieję) :D .

post-52308-0-16463800-1492172023_thumb.jpg

Widzę, że imadło masz takie samo jak ja, mam już pomysł jak je przerobić/usprawnić. Same szczeki są ok ale reszta ...

Jak zrobię dam znać

myślę o takiej modyfikacji aby uzyskać funkcjonalność jak w filmiku z April

Edytowane przez janusz.walaszewski
  • Like 1

Też chodzi po głowie jak usprawnić ten przyrząd. Jak coś wymyślisz , to daj znać koniecznie.

Chodzi o dodatkową tulejkę i korbkę, tak? Mam podróbkę Regala i faktycznie "ala rotary" tam to tragedia. Sam usprawniłem to w ten sposób że w to łoże w którym porusza się śruba włożyłem pasek (cienki czytaj pasujacy ) grubego filcu(?) czy czegoś w tym rodzaju. Na razie bangla jak się popsuje to zrobię coś bardziej widowiskowego ;)

b07dd42374df1cef1c84b45f01962411.jpgb0142974e63012d1f95ab385f0a1ee21.jpg

Pozdrawiam nick

Edytowane przez nick
  • Like 1

Panowie, nie mylcie pojęć, Regal ma tylko obrotową głowicę a nie Rotary.

Imadła z Rotary, mają tak ustawione szczeki, że zamocowany w nich hak przy obracaniu ma trzonek "nieruchomy", innymi słowy obraca się w osi trzonka haka a nie "po okręgu" jak w Regalu.

Niby drobna róznica ale znacząca na wygodę pracy.

Dlatego dobre imadła z Rotary mają szczęki które można przesuwać, tak by ten trzonek ustawić w osi obrotu.

Prostsze modele jak np. wspominany tu Danvise mają szczęki nieruchome, ale ustawione tak by w średnim zakresie haków można ten trzonek tak własnie ustawić łapiąc hak w róznym miejscu kolanka.

• Like 1

Ponieważ w moim egzemplarzu oś na której obracają się szczęki miała podtoczenie dla śruby blokującej wykonane niewspółosiowo - więc musiałem najpierw zniwelować tą niedoróbkę, iglaki papier ścierny i poszło. Następnie doszedłem do wniosku, że ta śrubka blokująca oś obrotu jest, po pierwsze za "cienka" a po drugie ma gwint o zbyt dużym skoku. Rozwierciłem więc otwór na fi 8 mm i dałem śrubę z drobnym gwintem i pokrętłem słuszniejszych gabarytów. Na tą część osi, która jest podtoczona dopasowałem tulejkę z wężyka igelitowego. I teraz śruba dociskowa nie pracuje bezpośrednio po osi ale po tej tulejce plus do tego drobnozwojny gwint i całkiem nieźle daje to radę.

Natomiast plan modyfikacji jest taki; szczeki zamocować na stale na trzpieniu, który zastąpi dotychczasową oś obrotu, natomiast trzpień zamocować w dorobionej dodatkowej tulei, mocowanie na dwóch łożyskach. Po przeciwnej do szczęk, stronie tulei śruba blokująca dociskowo (z regulacją docisku) możliwość obrotu - i tyle  ;)

Myślę, ze dość jasno to opisałem

• Like 2

Panie Marianie, ma Pan oczywiście rację, jednak jeśli szczęki będą zamocowane i ustawione tak jak w filmiku powyżej to jesteśmy wstanie uzyskać zupełnie wystarczającą namiastkę funkcji rotary 

chodzi o takie rozwiązanie jak na filmie poniżej

najbardziej chyba zaawansowaną funkcję rotary oferuje w tej chwili Norvise System

Edytowane przez janusz.walaszewski

Byłem ostatnio u tokarza w tej sprawie i za zrobienie tych kilku elementów by było podobne do fabrycznego regala, zaśpiewał mi 300zł  :o Dokładamy stówkę i mamy imadło od Pana Koziela heh.  Jak znajdę "normalniejszego" tokarza to wstawię fotki przeróbki - tylko ja mam trochę inny model (starą dobrą rodzimą robotę) modelu regala.

Byłem ostatnio u tokarza w tej sprawie i za zrobienie tych kilku elementów by było podobne do fabrycznego regala, zaśpiewał mi 300zł :o Dokładamy stówkę i mamy imadło od Pana Koziela heh. Jak znajdę "normalniejszego" tokarza to wstawię fotki przeróbki - tylko ja mam trochę inny model (starą dobrą rodzimą robotę) modelu regala.

A co chciałeś konkretnie zrobić? Jakie elementy? Może byłeś u tokarza-artysty[emoji38]

Pozdrawiam nick

Proste i skuteczne rozwiązanie. Na pewno tanie.

Po co sobie komplikować życie. :)

Śruba w osi obrotu głowicy (ze szczękami) u nakrętka samohamowna. Można podłożyć podkładkę (-ki) z poliwęglanu (stary, gruby ster z woblera) i obraca się z oporem ale nie zaciska i nie popuszcza. :)

A tak a'propos takie imadelko jak moje kosztuje z wysyłem max 140PLN

W Lesku na miejscu lekko powyżej "stówki". Jakość mega bra. Made by Olcio (Rumcajs). :)

Lepszych nie potrzebuję.

_______

post-58042-0-22080700-1492363619_thumb.jpg

post-58042-0-13438900-1492363664_thumb.jpg

post-58042-0-43961400-1492363740_thumb.jpg

• Like 4

Jak pewnie niektórzy zauważyli , od jakiegoś czasu walczę z sierścią zająca :D . Wczoraj pojechałem do sklepu wędkarskiego , żeby dokupić materiałów muchowych. Przy okazji zainteresowałem się klipsem do sierści znanej firmy wędkarskiej . W opakowaniu były dwa zwykłe klipsy , a cena ........ kosmos :o . Prawie 50 zł za dwa plastikowe klipsy, według mnie to przegięcie aaa.jpg .

Wracając zdegustowany do domu wstąpiłem do sklepu papierniczego i kupiłem klips do papieru za 60 gr. W domu miałem płytkę plexi do robienia sterów .Trochę gimnastyki z wycięciem kształtu i odpowiednim podgięciem i mam klips do sierści.

post-52308-0-42462800-1492591486_thumb.jpg

post-52308-0-35575200-1492591510_thumb.jpg

post-52308-0-23354900-1492591535_thumb.jpg

Edytowane przez pisarz
  • Like 18

Jak pewnie niektórzy zauważyli , od jakiegoś czasu walczę z sierścią zająca :D . Wczoraj pojechałem do sklepu wędkarskiego , żeby dokupić materiałów muchowych. Przy okazji zainteresowałem się klipsem do sierści znanej firmy wędkarskiej . W opakowaniu były dwa zwykłe klipsy , a cena ........ kosmos :o . Prawie 50 zł za dwa plastikowe klipsy, według mnie to przegięcie aaa.jpg .

Wracając zdegustowany do domu wstąpiłem do sklepu papierniczego i kupiłem klips do papieru za 60 gr. W domu miałem płytkę plexi do robienia sterów .Trochę gimnastyki z wycięciem kształtu i odpowiednim podgięciem i mam klips do sierści.

Widziałem że Petitjean miał takie za jakieś 200zl :o

Pozdrawiam nick

Arek, też mam ten Polski wyrób i też jak kolega wyżej nie jestem zadowolony do końca więc właśnie chciałem sobie dotoczyć te kilka elementów (tulejka z przegubem i trzpień do obracania) co by wyglądało i działało jak Regal w oryginale. 

post-57434-0-29174400-1492624236_thumb.jpg

ps. niektórym takie wystarcza 

post-57434-0-04132700-1492624456_thumb.jpg

Edytowane przez Hary
  • Like 1

• 4 miesiące temu...

Ponieważ w moim egzemplarzu oś na której obracają się szczęki miała podtoczenie dla śruby blokującej wykonane niewspółosiowo - więc musiałem najpierw zniwelować tą niedoróbkę, iglaki papier ścierny i poszło. Następnie doszedłem do wniosku, że ta śrubka blokująca oś obrotu jest, po pierwsze za "cienka" a po drugie ma gwint o zbyt dużym skoku. Rozwierciłem więc otwór na fi 8 mm i dałem śrubę z drobnym gwintem i pokrętłem słuszniejszych gabarytów. Na tą część osi, która jest podtoczona dopasowałem tulejkę z wężyka igelitowego. I teraz śruba dociskowa nie pracuje bezpośrednio po osi ale po tej tulejce plus do tego drobnozwojny gwint i całkiem nieźle daje to radę.

Natomiast plan modyfikacji jest taki; szczeki zamocować na stale na trzpieniu, który zastąpi dotychczasową oś obrotu, natomiast trzpień zamocować w dorobionej dodatkowej tulei, mocowanie na dwóch łożyskach. Po przeciwnej do szczęk, stronie tulei śruba blokująca dociskowo (z regulacją docisku) możliwość obrotu - i tyle  ;)

Myślę, ze dość jasno to opisałem

Parę pomysłów na usprawnienie tego imadła , już tu było przedstawianych . Niektóre trochę prowizoryczne , a inne bardzo radykalne.

Ja swoje usprawniłem w sposób banalnie prosty i tani.  Bo jestem leń i skąpiec. :D

Efekt jaki uzyskałem nawet mnie zaskoczył :o . Głowica kręci się płynnie z niewielkim oporem bez zacięć :)  . Cały sekret , to magnes neodymowy pierścieniowy.

http://allegro.pl/magnes-neodymowy-28-13x7-pierscieniowy-28x13x7-i6925577608.html

post-52308-0-98466300-1504727208_thumb.jpg

post-52308-0-72331900-1504727257_thumb.jpg

post-52308-0-93699200-1504727311_thumb.jpg

post-52308-0-05104000-1504727361_thumb.jpg

• Like 6