Skocz do zawartości

Narzędzia muchowe - czyli zrób to sam.

Kacper.K

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Ostatnio po połamaniu kolejnej już, przehartowanej igły do filcowania w czasie kręcenia:

3941-img_20170607_162908.jpg

Stwierdziłem, że nie będę kolejnego zestawu kupował. Przyszło mi nawet przez myśl aby wytoczyć sobie trzy igły do różnych wielkości tubek ale wymyśliłem naprędce coś innego. 

Drut spawalniczy 0,8mm, gięcie - 10 sekund, objechanie ostrych krawędzi pilniczkiem - 20 sekund. W ten oto sposób mamy całkiem przyjemny uchwyt do mocowania tub. Tuba się nie obraca, łatwo się później zdejmuje całość. Jeśli ktoś nie chce wydawać 60zł na sensowne przyrządy, czy łamać igły do filcowania (może ja na jakieś dziadowskie trafiłem, choć słyszałem od innych o takich przypadkach) to warto skopiować. 

post-53391-0-14874400-1514493645_thumb.jpg

post-53391-0-44609500-1514493808_thumb.jpg

• Like 6

• 2 tygodnie później...

Miedź- zrób sekcję zwłok przewodowi od ładowarki telefonu lub przewodowi  USB  / stare jakieś /

Ołów - jeśli masz taśmę ołowianą stosowana w spławikowym łowieniu to młotek w dłoń , rozklep to, potnij w paski .

Edytowane przez Hansolo

• 1 miesiąc temu...

Kiedyś zrobiłem sobie taki z dwóch kawałków rurki miedzianej, takiej do instalacji CO. 15-stka chyba wchodzi idealnie w osiemnastkę jak dobrze pamiętam :) Do krótszego kawałka 18-stki dokleiłem od spodu kawałek blaszki i stacker gotowy.

Może trochę prymitywny, ale do dziś czasem po niego sięgam.

• Like 1

• 10 miesięcy temu...

W ramach ciekawostki zamieszczam zdjęcie kilku narzędzi muchowych z mojego warsztatu.

post-48419-0-48664300-1546602269_thumb.jpg

Pierwsze nożyczki są dość masywne i solidne, mają dobrze przylegające ostrza i świetnie nadają się do wszelkich sierści (w tym wąsów, do czego są zresztą przeznaczone - w cenie 2 Euro oferowane są w zestawie ze szczoteczką).

Drugie są delikatniejsze i nieco podgięte, dobrze spasowane, mają ostro zakończony czubek bardzo dobrze spisujący się przy delikatnych operacjach i wykańczaniu; ostre krawędzie uchwytu musiałem okleić taśmą, ale cena 1 Euro rekompensuje tę niedogodność, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę, że w polskim sklepie "muchowym" w podobnej cenie wciśnięto mi nożyczki, które nie tną nawet papieru...

Szczoteczki zaś idealnie nadają się zarówno do wyczesywania podszerstka, jak i mierzwienia dubbingowanych tułowi (przeznaczenie - rzęsy, w zestawie za 1 Euro były takie 4, ale musiałem podzielić się z Żoną).

Wszystkie produkty pochodzą z regału kosmetycznego w - niezwykle ostatnio popularnej także w Polsce - sieci sklepów z tanim badziewiem Flying Tiger of Copenhagen, gdzie, poszperawszy nieco, nietrudno też znaleźć druciki we wszystkich kolorach tęczy oraz takież lamety ;)

Edytowane przez Marvin
  • Like 7

• 6 lat później...

W lokalnych sklepach u siebie nie moge dostac, a potrzebuje i moze mnie zainspirujecie jak zrobic, albo jakie materialy wykorzystac. Potrzebuje finisher, ale taki z dziurka, jak dlugopis tyle, ze w wersji mikro. Potrzebne mi to do tych najmniejszych hakow. Normalnym finisherem ogarniam reszte, ale z tymi malymi to udaje mi sie zwiazac, scisnac i odksztalcic jezynke albo inne glupoty sie dzieja. Macie jakies pomysly_? Z gory dziekuje!

Półwęzeł da się wykonać każdą rurką, najlepiej metalową i koniczną, bo z takiej nić wiodąca najłatwiej się zsunie. Od bidy rurka drugiej nawijarki. Można zakupić gotowe ustrojstwo, które oferują praktycznie wszystkie firmy(Stonfo, Tiemco, CF), jak np. to: https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/stonfo-wiazadelko-conical-finisher/s/23046

Dawno temu, na wzór firmowych wykonałem sobie przyrząd do odchylania nawiniętej jeżynki. Wykonany z cienkiej blachy niewielki lekko wklęsły talerzyk z centralnym otworkiem i nacięciem po promieniu. Do tego przyklejony pręcik - uchwyt. Kilka minut roboty. Nitka w nacięcie, otworek przez oczko haczyka. Wklęsłość odchyla promienie jeżynki ku tyłowi. Talerzyk zwisa uchwytem w dół. Masz wolne obie ręce. Dowolnym finisherem nawijasz główkę i tyle. 

• Like 1

1) W nieistniejącym już, naszym, krajowym periodyku o muszkarstwie, był pokazany patent.

Cienka, krótka rurka, dobrana z zapasem na jeżynkę muszki, z tworzywa sztucznego nałożona na bobinkę. Pod koniec zsuwasz rureczkę na jeżynkę/muszkę i elegancko kończysz węzeł.

2) Końcówka starego długopisu, cienkopisu, "pióra" kulkowego, automatycznego ołówka załatwi sprawę.

• Like 1

Plastikowa końcówka od super glue.

Albo takie coś.

Rzadszy klej ma cienkie końcówki

https://taimen.pl/pl/products/betfor-uv-fly-tying-resin-low-viscosity-173480.html

O! Mam takie cos! Dzieki za pomysl. Wiem, ze lepsze bedzie z metalu, ale jak napisalem wyzej nie ma takich finisherow u mnie w sklepach. Jak bede w Polsce, bo juz jakis czas tam nie mieszkam, to sobie taki Stonfo zamowie za 21pln ;) to dokladnie to o co mi chodzilo. Pewnie fajny pomysl z iglami weterynaryjnymi ale cos mi sie wydaje, ze jeszcze trudniej bedzie mi to zdobyc. Dlugopisy wykorzystuje ale do przesuwania siersci na trzonku. Poodcinalem je w taki sposob, ze mam rozne srednice. Jednak do tych malych haczykow to srednica otworu w dlugopisie jest zdecydowanie za duza. Jeszcze raz dziekuje za pomysly!