Buszmenek Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 pomysłowe piwko normalnie za to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeziorm 1 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2016 No chyba nie ... bo część składana jest też z liter, ale może wypowie się ktoś kto się zna. Mnie się wydaje, że alfabet migowy nie jest międzynarodowy.Dokładnie tak jak piszesz,nie jest miedzynarodowy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 W poniedziałek na Discovery Science będzie można obejrzeć "How it's made?" gdzie w roli głównej wystąpi imadło Regal. Nie mam tylko pewności czy to będzie w naszym polskim Discovery. https://www.instagram.com/p/BIvI5iphzpZ/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Może nie do końca narzędzie i nie całkiem muchowe, ale ciekawy filmik z fabryki firmy VMC. Pokazuje cały proces produkcji haków (poza ostrzeniem i gięciem, ale proces omówiony). Ja jestem w szoku, 4mln haków dziennie (łącznie z kotwicami). https://www.youtube.com/watch?v=xiTrpCA6tQk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Żona kupiła sobie nową stolnicę , a ja tylko na to czekałem . 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Brawo za świetne odświeżenie kotleta a gdzie będzie stało imadło na tej "stolnicy" - czy od strony tego kartonu z napisem soudal ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Brawo za świetne odświeżenie kotleta a gdzie będzie stało imadło na tej "stolnicy" - czy od strony tego kartonu z napisem soudal ?Pewnie z czasem będzie przechodził modyfikację , ale na tę chwilę zaspokaja moje potrzeby .Chyba nastał czas porządku ( taką mam nadzieję) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Widzę, że imadło masz takie samo jak ja, mam już pomysł jak je przerobić/usprawnić. Same szczeki są ok ale reszta ...Jak zrobię dam znać myślę o takiej modyfikacji aby uzyskać funkcjonalność jak w filmiku z April Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez janusz.walaszewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Widzę, że imadło masz takie samo jak ja, mam już pomysł jak je przerobić/usprawnić. Same szczeki są ok ale reszta ...Jak zrobię dam znaćTeż chodzi po głowie jak usprawnić ten przyrząd. Jak coś wymyślisz , to daj znać koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Też chodzi po głowie jak usprawnić ten przyrząd. Jak coś wymyślisz , to daj znać koniecznie.Chodzi o dodatkową tulejkę i korbkę, tak? Mam podróbkę Regala i faktycznie "ala rotary" tam to tragedia. Sam usprawniłem to w ten sposób że w to łoże w którym porusza się śruba włożyłem pasek (cienki czytaj pasujacy ) grubego filcu(?) czy czegoś w tym rodzaju. Na razie bangla jak się popsuje to zrobię coś bardziej widowiskowego Pozdrawiam nick Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez nick 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Panowie, nie mylcie pojęć, Regal ma tylko obrotową głowicę a nie Rotary.Imadła z Rotary, mają tak ustawione szczeki, że zamocowany w nich hak przy obracaniu ma trzonek "nieruchomy", innymi słowy obraca się w osi trzonka haka a nie "po okręgu" jak w Regalu.Niby drobna róznica ale znacząca na wygodę pracy.Dlatego dobre imadła z Rotary mają szczęki które można przesuwać, tak by ten trzonek ustawić w osi obrotu.Prostsze modele jak np. wspominany tu Danvise mają szczęki nieruchome, ale ustawione tak by w średnim zakresie haków można ten trzonek tak własnie ustawić łapiąc hak w róznym miejscu kolanka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Ponieważ w moim egzemplarzu oś na której obracają się szczęki miała podtoczenie dla śruby blokującej wykonane niewspółosiowo - więc musiałem najpierw zniwelować tą niedoróbkę, iglaki papier ścierny i poszło. Następnie doszedłem do wniosku, że ta śrubka blokująca oś obrotu jest, po pierwsze za "cienka" a po drugie ma gwint o zbyt dużym skoku. Rozwierciłem więc otwór na fi 8 mm i dałem śrubę z drobnym gwintem i pokrętłem słuszniejszych gabarytów. Na tą część osi, która jest podtoczona dopasowałem tulejkę z wężyka igelitowego. I teraz śruba dociskowa nie pracuje bezpośrednio po osi ale po tej tulejce plus do tego drobnozwojny gwint i całkiem nieźle daje to radę.Natomiast plan modyfikacji jest taki; szczeki zamocować na stale na trzpieniu, który zastąpi dotychczasową oś obrotu, natomiast trzpień zamocować w dorobionej dodatkowej tulei, mocowanie na dwóch łożyskach. Po przeciwnej do szczęk, stronie tulei śruba blokująca dociskowo (z regulacją docisku) możliwość obrotu - i tyle Myślę, ze dość jasno to opisałem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Panie Marianie, ma Pan oczywiście rację, jednak jeśli szczęki będą zamocowane i ustawione tak jak w filmiku powyżej to jesteśmy wstanie uzyskać zupełnie wystarczającą namiastkę funkcji rotary chodzi o takie rozwiązanie jak na filmie poniżej najbardziej chyba zaawansowaną funkcję rotary oferuje w tej chwili Norvise System Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez janusz.walaszewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Byłem ostatnio u tokarza w tej sprawie i za zrobienie tych kilku elementów by było podobne do fabrycznego regala, zaśpiewał mi 300zł Dokładamy stówkę i mamy imadło od Pana Koziela heh. Jak znajdę "normalniejszego" tokarza to wstawię fotki przeróbki - tylko ja mam trochę inny model (starą dobrą rodzimą robotę) modelu regala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Byłem ostatnio u tokarza w tej sprawie i za zrobienie tych kilku elementów by było podobne do fabrycznego regala, zaśpiewał mi 300zł Dokładamy stówkę i mamy imadło od Pana Koziela heh. Jak znajdę "normalniejszego" tokarza to wstawię fotki przeróbki - tylko ja mam trochę inny model (starą dobrą rodzimą robotę) modelu regala.A co chciałeś konkretnie zrobić? Jakie elementy? Może byłeś u tokarza-artysty[emoji38] Pozdrawiam nick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Proste i skuteczne rozwiązanie. Na pewno tanie. Po co sobie komplikować życie. Śruba w osi obrotu głowicy (ze szczękami) u nakrętka samohamowna. Można podłożyć podkładkę (-ki) z poliwęglanu (stary, gruby ster z woblera) i obraca się z oporem ale nie zaciska i nie popuszcza. A tak a'propos takie imadelko jak moje kosztuje z wysyłem max 140PLN W Lesku na miejscu lekko powyżej "stówki". Jakość mega bra. Made by Olcio (Rumcajs). Lepszych nie potrzebuję._______ 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Tez mam takie, ale ... nie do końca jestem zadowolony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Mała rzecz , a cieszy . Zrobione spontanicznie z tego co zalegało w szafie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Jak pewnie niektórzy zauważyli , od jakiegoś czasu walczę z sierścią zająca . Wczoraj pojechałem do sklepu wędkarskiego , żeby dokupić materiałów muchowych. Przy okazji zainteresowałem się klipsem do sierści znanej firmy wędkarskiej . W opakowaniu były dwa zwykłe klipsy , a cena ........ kosmos . Prawie 50 zł za dwa plastikowe klipsy, według mnie to przegięcie .Wracając zdegustowany do domu wstąpiłem do sklepu papierniczego i kupiłem klips do papieru za 60 gr. W domu miałem płytkę plexi do robienia sterów .Trochę gimnastyki z wycięciem kształtu i odpowiednim podgięciem i mam klips do sierści. Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez pisarz 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Jak pewnie niektórzy zauważyli , od jakiegoś czasu walczę z sierścią zająca . Wczoraj pojechałem do sklepu wędkarskiego , żeby dokupić materiałów muchowych. Przy okazji zainteresowałem się klipsem do sierści znanej firmy wędkarskiej . W opakowaniu były dwa zwykłe klipsy , a cena ........ kosmos . Prawie 50 zł za dwa plastikowe klipsy, według mnie to przegięcie .Wracając zdegustowany do domu wstąpiłem do sklepu papierniczego i kupiłem klips do papieru za 60 gr. W domu miałem płytkę plexi do robienia sterów .Trochę gimnastyki z wycięciem kształtu i odpowiednim podgięciem i mam klips do sierści.Widziałem że Petitjean miał takie za jakieś 200zl Pozdrawiam nick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 (edytowane) Arek, też mam ten Polski wyrób i też jak kolega wyżej nie jestem zadowolony do końca więc właśnie chciałem sobie dotoczyć te kilka elementów (tulejka z przegubem i trzpień do obracania) co by wyglądało i działało jak Regal w oryginale. ps. niektórym takie wystarcza Edytowane 19 Kwietnia 2017 przez Hary 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Fajny przyrząd do czyszczenia igły z kleju:http://globalflyfisher.com/tie-better/diy-bodkin-cleaner 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Przyrząd jak przyrząd,ale stronka fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Inne zastosowanie klipsa do papieru https://youtu.be/iInpPdLBON4?list=LLcX0VB5UGZM_YmNWhFUPU1Q 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 6 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2017 Ponieważ w moim egzemplarzu oś na której obracają się szczęki miała podtoczenie dla śruby blokującej wykonane niewspółosiowo - więc musiałem najpierw zniwelować tą niedoróbkę, iglaki papier ścierny i poszło. Następnie doszedłem do wniosku, że ta śrubka blokująca oś obrotu jest, po pierwsze za "cienka" a po drugie ma gwint o zbyt dużym skoku. Rozwierciłem więc otwór na fi 8 mm i dałem śrubę z drobnym gwintem i pokrętłem słuszniejszych gabarytów. Na tą część osi, która jest podtoczona dopasowałem tulejkę z wężyka igelitowego. I teraz śruba dociskowa nie pracuje bezpośrednio po osi ale po tej tulejce plus do tego drobnozwojny gwint i całkiem nieźle daje to radę.Natomiast plan modyfikacji jest taki; szczeki zamocować na stale na trzpieniu, który zastąpi dotychczasową oś obrotu, natomiast trzpień zamocować w dorobionej dodatkowej tulei, mocowanie na dwóch łożyskach. Po przeciwnej do szczęk, stronie tulei śruba blokująca dociskowo (z regulacją docisku) możliwość obrotu - i tyle Myślę, ze dość jasno to opisałemParę pomysłów na usprawnienie tego imadła , już tu było przedstawianych . Niektóre trochę prowizoryczne , a inne bardzo radykalne.Ja swoje usprawniłem w sposób banalnie prosty i tani. Bo jestem leń i skąpiec. Efekt jaki uzyskałem nawet mnie zaskoczył . Głowica kręci się płynnie z niewielkim oporem bez zacięć . Cały sekret , to magnes neodymowy pierścieniowy.http://allegro.pl/magnes-neodymowy-28-13x7-pierscieniowy-28x13x7-i6925577608.html 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi