trout master Opublikowano 7 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Jak będziesz nad Sanem to dasz "pomacać"???Sprawdzę jej opór. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 28 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Ostatnio po połamaniu kolejnej już, przehartowanej igły do filcowania w czasie kręcenia:Stwierdziłem, że nie będę kolejnego zestawu kupował. Przyszło mi nawet przez myśl aby wytoczyć sobie trzy igły do różnych wielkości tubek ale wymyśliłem naprędce coś innego. Drut spawalniczy 0,8mm, gięcie - 10 sekund, objechanie ostrych krawędzi pilniczkiem - 20 sekund. W ten oto sposób mamy całkiem przyjemny uchwyt do mocowania tub. Tuba się nie obraca, łatwo się później zdejmuje całość. Jeśli ktoś nie chce wydawać 60zł na sensowne przyrządy, czy łamać igły do filcowania (może ja na jakieś dziadowskie trafiłem, choć słyszałem od innych o takich przypadkach) to warto skopiować. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1to Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 narzedzia narzedziami, ma ktos moze pomysl skad na szybko pozyskac drucik olowiany do tulowia kielza i drucik miedzany do tulowia brazki? ew czym dociazyc kielza i wykonac tulow z czegos innego zamiast olowianego drutu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Miedź- zrób sekcję zwłok przewodowi od ładowarki telefonu lub przewodowi USB / stare jakieś /Ołów - jeśli masz taśmę ołowianą stosowana w spławikowym łowieniu to młotek w dłoń , rozklep to, potnij w paski . Edytowane 6 Stycznia 2018 przez Hansolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1to Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 no z tym miedzianym wlasnie slabo, rozcialem stara kamerke od komputera i lipa, sa takie cieniutkie, poszukam moze jakiegos zlomu w garazu, a z tym drugim to wlasnie to samo myslalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hansolo Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 Poszukaj przewodów elektrycznych których rdzeń ma wiele miedzianych nitek. Ja z tego stale korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nick Opublikowano 6 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2018 (edytowane) Ja tam wolę miedź z silniczków elektrycznych. Przecinam jeden koniec drut i przewijam na szpulkę po nici. Pozdrawiam nick Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Stycznia 2018 przez nick 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
v1to Opublikowano 26 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 jakis pomysl na hair stackera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio79 Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Kiedyś zrobiłem sobie taki z dwóch kawałków rurki miedzianej, takiej do instalacji CO. 15-stka chyba wchodzi idealnie w osiemnastkę jak dobrze pamiętam Do krótszego kawałka 18-stki dokleiłem od spodu kawałek blaszki i stacker gotowy.Może trochę prymitywny, ale do dziś czasem po niego sięgam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konio79 Opublikowano 1 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2018 Przepraszam, to była złączka do rurki a nie rurka większej średnicy, do tego kawałek rurki. Złączka posiada ogranicznik, tzn, rurka dochodzi tylko do połowy głębokości złączki. Można to zrobić w kilku dostępnych średnicach rurek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2019 (edytowane) W ramach ciekawostki zamieszczam zdjęcie kilku narzędzi muchowych z mojego warsztatu. Pierwsze nożyczki są dość masywne i solidne, mają dobrze przylegające ostrza i świetnie nadają się do wszelkich sierści (w tym wąsów, do czego są zresztą przeznaczone - w cenie 2 Euro oferowane są w zestawie ze szczoteczką). Drugie są delikatniejsze i nieco podgięte, dobrze spasowane, mają ostro zakończony czubek bardzo dobrze spisujący się przy delikatnych operacjach i wykańczaniu; ostre krawędzie uchwytu musiałem okleić taśmą, ale cena 1 Euro rekompensuje tę niedogodność, szczególnie jeśli wziąć pod uwagę, że w polskim sklepie "muchowym" w podobnej cenie wciśnięto mi nożyczki, które nie tną nawet papieru... Szczoteczki zaś idealnie nadają się zarówno do wyczesywania podszerstka, jak i mierzwienia dubbingowanych tułowi (przeznaczenie - rzęsy, w zestawie za 1 Euro były takie 4, ale musiałem podzielić się z Żoną). Wszystkie produkty pochodzą z regału kosmetycznego w - niezwykle ostatnio popularnej także w Polsce - sieci sklepów z tanim badziewiem Flying Tiger of Copenhagen, gdzie, poszperawszy nieco, nietrudno też znaleźć druciki we wszystkich kolorach tęczy oraz takież lamety Edytowane 4 Stycznia 2019 przez Marvin 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 5 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja W lokalnych sklepach u siebie nie moge dostac, a potrzebuje i moze mnie zainspirujecie jak zrobic, albo jakie materialy wykorzystac. Potrzebuje finisher, ale taki z dziurka, jak dlugopis tyle, ze w wersji mikro. Potrzebne mi to do tych najmniejszych hakow. Normalnym finisherem ogarniam reszte, ale z tymi malymi to udaje mi sie zwiazac, scisnac i odksztalcic jezynke albo inne glupoty sie dzieja. Macie jakies pomysly_? Z gory dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 5 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja Witam.Do półwęzłów znaczy się ?Takie najmniejsze haki mogą ogarnąć finiszery zrobione z igieł weterynaryjnych.Pozdrawiam. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek79 Opublikowano 6 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja (edytowane) Plastikowa końcówka od super glue. Albo takie coś.Rzadszy klej ma cienkie końcówki https://taimen.pl/pl/products/betfor-uv-fly-tying-resin-low-viscosity-173480.html Edytowane 6 Maja przez Radek79 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 6 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja Półwęzeł da się wykonać każdą rurką, najlepiej metalową i koniczną, bo z takiej nić wiodąca najłatwiej się zsunie. Od bidy rurka drugiej nawijarki. Można zakupić gotowe ustrojstwo, które oferują praktycznie wszystkie firmy(Stonfo, Tiemco, CF), jak np. to: https://www.fishing-mart.com.pl/pl2/stonfo-wiazadelko-conical-finisher/s/23046Dawno temu, na wzór firmowych wykonałem sobie przyrząd do odchylania nawiniętej jeżynki. Wykonany z cienkiej blachy niewielki lekko wklęsły talerzyk z centralnym otworkiem i nacięciem po promieniu. Do tego przyklejony pręcik - uchwyt. Kilka minut roboty. Nitka w nacięcie, otworek przez oczko haczyka. Wklęsłość odchyla promienie jeżynki ku tyłowi. Talerzyk zwisa uchwytem w dół. Masz wolne obie ręce. Dowolnym finisherem nawijasz główkę i tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Cieśliński Opublikowano 6 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja Może coś takiego: https://taimen.pl/pl/products/ffgene-hitch-tools-set-154973.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 6 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 1) W nieistniejącym już, naszym, krajowym periodyku o muszkarstwie, był pokazany patent.Cienka, krótka rurka, dobrana z zapasem na jeżynkę muszki, z tworzywa sztucznego nałożona na bobinkę. Pod koniec zsuwasz rureczkę na jeżynkę/muszkę i elegancko kończysz węzeł. 2) Końcówka starego długopisu, cienkopisu, "pióra" kulkowego, automatycznego ołówka załatwi sprawę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 6 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja Plastikowa końcówka od super glue. Albo takie coś.Rzadszy klej ma cienkie końcówki https://taimen.pl/pl/products/betfor-uv-fly-tying-resin-low-viscosity-173480.htmlO! Mam takie cos! Dzieki za pomysl. Wiem, ze lepsze bedzie z metalu, ale jak napisalem wyzej nie ma takich finisherow u mnie w sklepach. Jak bede w Polsce, bo juz jakis czas tam nie mieszkam, to sobie taki Stonfo zamowie za 21pln to dokladnie to o co mi chodzilo. Pewnie fajny pomysl z iglami weterynaryjnymi ale cos mi sie wydaje, ze jeszcze trudniej bedzie mi to zdobyc. Dlugopisy wykorzystuje ale do przesuwania siersci na trzonku. Poodcinalem je w taki sposob, ze mam rozne srednice. Jednak do tych malych haczykow to srednica otworu w dlugopisie jest zdecydowanie za duza. Jeszcze raz dziekuje za pomysly! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi