Skocz do zawartości

A jednak stało się - fly fishing - Początek przygody- propozycje i porady na start.

Sebo0707

Rekomendowane odpowiedzi

No ja wczoraj właśnie próbowałem swoich pierwszych rzutów, troche ręka boli i ciężko jest podac muche w upatrzone miejsce ale będzie lepiej:) takie mam jeszcze pytanie jakie polecacie żylki na przypony? chodzi mi narazie o cos pod klenia na wiosne, jaka długość i średnice żyłek tak po kolei?  

Ja zacząłem od fluorocarbonu 0,22 ale miałem dużo wyjść bez końcowego zassania. Próbowałem też koniczne przepony ale te tanie są do d...py a drogie to już cenowa przesada jak dla mnie (drobnego żuczka). Przesiadłem się na żyłkę i z testów do suchej (a sprawdzałem kilka rozmiarów i marek) wygrała żyłka Trabucco COMPETITION PRO. Jest to żyłka przyponowa (25 metrów) używana przez spławikowców na zawodach. Dla mnie rewelacja do suchej. Pięknie się układa i nie skręca jak inne wynalazki. Do tego jest naprawdę wytrzymała. Przy mocniejszych zielskach używam 0,16 a na otwartej wodzie 0,148. Przy miękkim kiju w klasie 4/5 (mój jest bardziej 4) nie ma problemu z wyholowaniem klenia profesora. Do tego naprawdę wzrosła ilość brań w porównaniu do fluorocarbonu. Zasada oczywiście taka, że zawsze wiąże nowy kawałek przed kolejnym wędkowaniem (na klenia odcinek od ok 2,0 do 2,4 metra). Polecam ! 

Mikas dzięki kupie i sprawdze:)

Mikas dzięki kupie i sprawdze:)

Mi nie dziękuj tylko łów i kombinuj...ja dopiero laik w tym temacie ale na szczęście raz zahaczę gałąź a raz rybę  :D

Myślę, że najprościej pod klenia na początek to piankowce i sarniaki. I nie schodź z rozmiarem przynęt w dół bo chyba nie interesują cię 20cm kleniki?! Dwa mniejsze nie będą w stanie łyknąć a klenior podejdzie i zje bez zająknięcia... Największe ryby robią najmniej hałasu podczas brania - po prostu delikatnie zasysają a te mniejsze 30-40 chlapią jakbyś kłodę wrzucił do wody...

post-56006-0-52137400-1454090921_thumb.jpg

...takie właśnie niezacięte branie... B)

• Like 1

Mi przy kręceniu muszek bardzo pomogły filmy mistrza ktorego znajdziesz na yt Davie McPhail

W zeszłym roku zacząłem z muchą w lutym machalem jak opętany nad Wisłą a na początku kwietnia pierwsze ukleje na mikro muszki lowiłem. W Maju już klenie. Bardzo mi przypadła ta technika.

Pozdrawiam serdecznie

Panowie ile czasu/ryb  (przecietnie) wytrzymuje taka sucha mucha jako przynęta?  Widzę że  markowe w fishingmart to po 10 zł sztuka a takie no name po 4 zł - ile takich muszek trzeba/warto zakupić na początek ?

Edytowane przez analityk

Moje suche z reguły wytrzymują do ...... zerwania na jakichś krzaczorach. Jak jest dobrze "namotana" to ryba raczej jej nie zaszkodzi. Podstawa to dobrze osuszyć po zmiętoleniu w rybiej paszczy (używam takich granulek od Loona), ponownie "naoliwić" i jazda. Gorzej z muchami szczupakowymi - te jednak po przemieleniu i poszarpania zębiskami mają krótszą żywotność i z trudem przetrzymują w znośnej formie więcej niż 5-6 kontaktów.

Wszystkie wędki spinningowe mają przelotki z jakaś ceramiką w środku dla ochrony linki (nawet te najtańsze) a wszystkie muchówki jakie widziałem (na razie) maja proste druciane przelotki - dlaczego tak robią producenci wędek?

Głównie to chyba dlatego, że w muchówkach przez przelotki "lata" sznur muchowy, który im nie zaszkodzi, ani one jemu, po drugie muchówki to wędki bardzo lekkie więc i przelotki też odchudzone, po trzecie wreszcie wędki muchowe, nawet te o szybkiej, szczytowej akcji mają znacznie głębsze ugięcie niż np spinningi, więc istotne jest by jakieś "przyciężkawe" stopki przelotek nie zaburzały tej pracy. Trzeba pamiętać, że muchówka pracuje "ugięciem" po wielokroć więcej niż spinning, bo każdy rzut to kilka wymachów. Chyba zbyt wiele herezji nie nawypisywałem, a jeśli jednak proszę by ktoś z większym doświadczeniem to wyprostował. A na marginesie to i w muchówkach pierwsza przelotka też ma ceramikę czy coś podobnego.
  • Like 1

Czy takie robaki to mozna stosować na wędce muchowej? Czy w rejonach gdzie dozwolone jest tylko fly to takie przynęty są zgodne z regulaminem?

http://jerkbait.pl/topic/69162-s-przynęty-robaki-larwy-jaskółki-ochotka-plecionki/page-2

Tak, jeśli są sztuczne, choć za diabła nie wiem co to "larwy jaskółki". Edytowane przez robert.bednarczyk
  • Like 1

Wszystkie wędki spinningowe mają przelotki z jakaś ceramiką w środku dla ochrony linki (nawet te najtańsze) a wszystkie muchówki jakie widziałem (na razie) maja proste druciane przelotki - dlaczego tak robią producenci wędek?

Nie wszystkie.

Kiedyś Daiwa w muchówkach Whisker Fly, w wersji Hard, montowała przelotki z ceramiką.

Posiadam też wędkę firmy Zebco, w klasie 7-8, takoż wyposażoną w taki osprzęt.

Mnie takie przelotki by jak najbardziej odpowiadały. Czemu producenci ich nie stosują, pozostaje ich słodką tajemnicą. Może tradycja.