Skocz do zawartości

A jednak stało się - fly fishing - Początek przygody- propozycje i porady na start.

Sebo0707

Rekomendowane odpowiedzi

Czy to jest deklaracja pomocy? ^_^

Skoro pod latanią najciemniej , to jaśniej poproszę :D .

Wystarczy wspólny trening nad wodą,a wszelkie niejasności wyjaśnię.

Edytowane przez darek1
  • Like 1

Cześć :)

Przygody cześć dalsza :) jest ego Great fighter, jest taimen stx w klasie 6 ale jakiś taki za mocny wiec szukam #4-#5 w przedziale 8'6 -9' po głowie chodzi mi redington path, ego dryfly i mayfly - ogólnie chciałbym zmieścić sie w kwocie 700 choc nie bede ukrywał ze czym mniej tym lepiej :) moze cos doradzicie ? :)

#6 jest dobra do wszystkiego zwłaszcza przy łowieniu ryb miarowych i większych;

wyjątkowo przyjazny rozmiar :da się zwiększyć zasięg czy ponieść strimka w potrzebie,no i przez wiatr się przedrze... :)

• Like 1

#6 jest dobra do wszystkiego zwłaszcza przy łowieniu ryb miarowych i większych;

wyjątkowo przyjazny rozmiar :da się zwiększyć zasięg czy ponieść strimka w potrzebie,no i przez wiatr się przedrze... :)

Tak tylko gdybym chciał wyskoczyć na wzdręgi małe klenie jazie to wydaje mi sie ze idę ma wróble z armata - chyba pojde za rada Kacpra i poszukam jakiejś sensownej 4 - a stx wymienie z czasem na jakaś lepsza 6 :)

Polowanie na wróble to nie moje klimaty,drobnicy nie lubię kaleczyć...

Wędki dobieram do terenu i zadania,a nie pod wielkość ryby?!

na stojącej wodzie można lekko(brak nurtu),na płynącej wolę mocniej,ot i tyle.

Edytowane przez darek1
  • Like 1

Kolega @darek1 ma rację co do wędziska #6, o czym sam się przekonałem w tym roku, gdy zacząłem tego kijka używać. W zasadzie wszystkie atuty przedstawiono, więc nie ma sensu się powtarzać. Sam też zacząłem od #4 i nadal chętnie się taką wędką posługuję, zwłaszcza łowiąc lipienie na sucharka. Jednak w pierwszej połowie sezonu, gdy "wyskakuję" nad wodę na chwilę i nie mam pojęcia jak przyjdzie mi łowić, biorę #6 9'. Tak się złożyło, że złowiłem na nią trochę małych jazi i niewiele większych płoci - nie spadały. W moim przekonaniu uniwersalność #6 znacznie przewyższa #4.

• Like 1

Tak tylko gdybym chciał wyskoczyć na wzdręgi małe klenie jazie to wydaje mi sie ze idę ma wróble z armata - chyba pojde za rada Kacpra i poszukam jakiejś sensownej 4 - a stx wymienie z czasem na jakaś lepsza 6 :)

W komisie FFF dość często można spotkać całkiem przyzwoity kijek. Bardzo ciekawe jest ogłoszenie sprzedaży Hexagrapha 4/5

Edytowane przez Pluszszcz

Kolega @darek1 ma rację co do wędziska #6, o czym sam się przekonałem w tym roku, gdy zacząłem tego kijka używać. W zasadzie wszystkie atuty przedstawiono, więc nie ma sensu się powtarzać. Sam też zacząłem od #4 i nadal chętnie się taką wędką posługuję, zwłaszcza łowiąc lipienie na sucharka. Jednak w pierwszej połowie sezonu, gdy "wyskakuję" nad wodę na chwilę i nie mam pojęcia jak przyjdzie mi łowić, biorę #6 9'. Tak się złożyło, że złowiłem na nią trochę małych jazi i niewiele większych płoci - nie spadały. W moim przekonaniu uniwersalność #6 znacznie przewyższa #4.

Bo naprawdę uniwersalny jest 9 stopowy zaxis # 5 . :D

Kochani :) gdzie ja napisałem ze ten kij ma być uniwersalny ?:) na Wiśle chodzę z ego great casterem w 7 klasie i mysle ze ob na Wiśle jest uniwersalny :) szukam czegoś słabszego od mojej 6 polecacie zejść 2 klasy niżej wiec 4 :-) aby sprecyzować kij bedzie do

Sucha mucha - małe rzeki typu Wkra, Bzura kanał zeranskim

Nimfa na lipienie, oraz powalczę z biała ryba

A ze moja 6 wydaje mi sie za mocna - no cóż kij jest dosyc budżetowy moze w wyższych konstrukcjach delikatność i moc mozna połączyć - a nawet tego jestem pewien jak no w casctingowych kijach z wyższej półki :) poki co szukam tak średniego przedziału cenowego :-)

Michał, chyba rzeczywiście nie doczytałem. Jeśli #4 ma być to nie ma co deliberować. Proponuję Ci brać pod uwagę także Orvisa Accesa - świetny kijek, odkąd wyszedł z produkcji pojawiał się w komisach za ok. 800 zł., ...a może zdołasz coś stargować ?

• Like 1

W komisie na FF jest Z-Axis 9'6 #5. Kręci mnie jak złamany palec prze burzą ;-)

Mnie też mocno kręciło kilka ostatnich dni ...i w końcu przy tych wyprzedażach zamówiłem za wielką wodą 'nowszego'  ONE'a  9'6/#4 ...  B)

Co do Z-Axisa to nawet Michał sie nie zastanawiaj  :D

Edytowane przez K.Kalisz
  • Like 1

Michał, chyba rzeczywiście nie doczytałem. Jeśli #4 ma być to nie ma co deliberować. Proponuję Ci brać pod uwagę także Orvisa Accesa - świetny kijek, odkąd wyszedł z produkcji pojawiał się w komisach za ok. 800 zł., ...a może zdołasz coś stargować ?

100 bym był wstanie dorzucić do kija klasy premiujemy bo chyba tak o nim trzeba myślec ?:-) sage jest ale kasa prawie 2 x budżet :) tak sie rozglądam sa jeszcze rossy scierry airflo :)

• 1 rok później...

Odkopię wątek ;) Jako, że bardzo spodobało mi się łowienie na sztuczną muszkę będę powoli się rozglądał za nowym kijem na nowy sezon. Do tej pory łowiłem Kongerem WCH 9' w klasie 4/5 no ale moje "chciejstwo" chciało by coś nowego i ciut lepszego :) Wędka miała by współpracować z linką Cortlanda DT5F i obsługiwać chrusty oraz piankowe żuczki o długości max 4 cm. Łowiska to średniej wielkości nizinne rzeki i poszukiwanie kleni. Takie typowe, letnie łowienie... No może z wiosny sporadycznie mokra muszka. Szukam wędki nowej, budżet max 500 zł.  Fajnie by nie była ona zbyt szybka i głęboko pracowała pod rybą. Klasa 4 lub 5. Długość 8,6 - 9 ... Raczej nie szklak bo jeszcze cały czas uczę się rzucania ;) Wstępnie biorę pod uwagę Ego Dryfly ale rozważę każdą, Waszą propozycję :) Będę wdzięczny za wszelkie porady. Pozdrawiam - Grzesiek 

Odkopię wątek  ;) Jako, że bardzo spodobało mi się łowienie na sztuczną muszkę będę powoli się rozglądał za nowym kijem na nowy sezon. Do tej pory łowiłem Kongerem WCH 9' w klasie 4/5 no ale moje "chciejstwo" chciało by coś nowego i ciut lepszego  :) Wędka miała by współpracować z linką Cortlanda DT5F i obsługiwać chrusty oraz piankowe żuczki o długości max 4 cm. Łowiska to średniej wielkości nizinne rzeki i poszukiwanie kleni. Takie typowe, letnie łowienie... No może z wiosny sporadycznie mokra muszka. Szukam wędki nowej, budżet max 500 zł.  Fajnie by nie była ona zbyt szybka i głęboko pracowała pod rybą. Klasa 4 lub 5. Długość 8,6 - 9 ... Raczej nie szklak bo jeszcze cały czas uczę się rzucania  ;) Wstępnie biorę pod uwagę Ego Dryfly ale rozważę każdą, Waszą propozycję  :) Będę wdzięczny za wszelkie porady. Pozdrawiam - Grzesiek 

Wydaje mnie się że klasa 4 to trochę mało w łowieniu kleni, nie wiem co to za rzeki ale ja do łowienia kleni na dużej rzece jaką jest odra używam kija 9'6 7# może mogł by być w klasie 6# ale czasem zasięg odgrywa główną rolę w sięgnięciu po to największe sztuki. Żuczki 4 cm koniki pianki to są duże przynęty do przenoszenia takich much potrzeba mocy może klasa 6# i długość kija 9' było by optymalnym rozwiązaniem. Może poszukaj czegoś używanego czasem warto sięgnąć po kij używany a lepszy, generalnie ja na Klenie używam kija sheakspare dosyć budżetowego ale to z tego względu że na Odrze są kamienie krzaki i ogólnie syf i szkoda by było chodzić z hardym, sagem, czy jakimś innym kijem z klasy premium. Wiem że Scierra wypuściła kilak fajnych kijków zobacz ofertę, do tego jeszcze kije wychwood w podobnym budżecie. Taka mała sugestia nie znam łowiska nie znam ryb ale wiem że tutaj pod nogą łowie te do 30 cm, natomiast po 50 + trzeba się trochę narzucać i podać mu daleko gdyż są płochliwe. Kijem obsługuję Klenie, Jazie, Bolenie z tym że takie do 60 cm do większych się nie mogę dobrać albo dorzucić :blink: . Pozdrawiam 

Zdecydowanie tak jak mówią koledzy. Pod klenia kij w klasie 5, 6. Nie niżej z uwagi na większe muchy i odległości rzutowe. Linkę też warto zmienić na WF. Ułatwi dłuższe rzuty. W ogóle, jeśli rzeka nizinna to klasa 6 idealna. Można łowić białoryb jak i drapieżniki na lekko. 

Jeśli zmienisz Kongera na nowy kij w takim budżecie to cudowny przeskok to nie będzie. Z używką inna sprawa.

Jeśli jednak koniecznie nowy to wybrałbym Echo Base :

http://www.flyhouse.pl/sklep/wedki/wedki-echo/echo-base.aspx?lang=pl

Kij używa kolega i całkiem znośny. Tu można troszkę przeczytać :

https://www.yellowstoneangler.com/gear-review/2017-5-weight-shootout-fly-rod-review-best-5-weight-rod-best-fishing-pole-best-fly-rod-g-loomis-nrx-lp-scott-radian-g-loomis-asquith-t-t-avantt-thomas-and-thomas-avant-edge-by-gary-loomis-orvis-h2-covert-winston-air-sage-x

• Like 1

Witam.

Zamiast kija okreslanego mianem "znośny" wolał bym kupić kij na który mówi się: dobry lub świetny na ten przykład ... :P

Ale fakt - Echo ciekawym wyborem być może.

Rozglądnij się też Grzesiek za jakimś kijem 5/6. Przedmówcy dobrze radzą. Będzie chyba najodpowiedniejszy na to co opisujesz i do linki DT5 jak znalazł. Dorzucisz sobie do tego fajną linkę dedykowaną do długiej nimfy WF6, a do dłuższych dystansów (klenie są ostrożne) może jeszcze WF5 - będzie komplet na każde warunki.

Osobiście używam Cortlanda 444 Classic WF#5 (musztardowy kolor) i przy moich kijkach 5/6 ta linka to petarda którą 20 metrów z żuczkiem lub chlebkiem na końcu rzuca się bez żadnego problemu i wysiłku.

Ciężko teraz o kijki z "łamaną" klasą, ale jak się poszuka to się znajdzie.

Albo możesz wybrać z pośród szybkich #5 lub jakichś bardziej miękkich i wolniejszych #6.

Kijów w brud teraz ...  :D

Pozdrawiam.

(..._

Ciężko teraz o kijki z "łamaną" klasą, ale jak się poszuka to się znajdzie.

(...)

E tam cięzko ;-)

Kiedys opisywano podwójnie uwzględniając linki DT i WF.

Ponieważ linki DT stały się mało popularne opisuje sie tylko górnym zakresem czyli dedykowaną linką WF.

Tak więc kij #6 jest odpowiednikiem starego opisu #5/6

Chyba że producent jak to się często zdaża opisał źle zanizając klase kija...

Skoro kolega ruszył temat początkującego i szklaka to czemu jest nie polecany ? Sam myślałem o #4 ego (czerwony) ale jest wiele opini na nie.

Bo ten kij nie nadaje się do połowu Kleni a już na pewno nie w klasie 4#  :o , nieźle opętało ludzi z tymi szklakami chińskimi. 

Może i łowi nie znam Michała.P może reklamuje wędki EGO, miałem przyjemność obserwować te wędki vs grafit nad wodą gdzie kolega mozolnie się męczył próbował rzucać dalej zmieniać kierunek gdy zauważył klenie żerujące nie zbyt mu to szło od tej pory nie przyjeżdża do mnie na klenie bo wszystkie wędki zamienił na szklaki....

Lubię szklaki nawet na jednego się czaję orvis superfine glass klasycznie powoli sucha mucha finezja to jest to żeby ktoś nie pomyślał że mam jakąś awersję do szkła. Ale nie duże rzeki nie duże odległości i szklak  :blink:, oczywiście na tym forum jak i na każdym innym im dłużej będziesz obserwował wątek i czytał to będziesz coraz większy mętlik w głowie miał. Moja propozycja to 9'0 6# 9'2 6# jak rzeka nie za duża to może 9'0 5#, ale nie krócej i nie mniej. Ktoś pisał że kleń to piankowce owszem ale na wiosnę przede wszystkim mokra mucha, a i streamer, pijawki też zassysają. Przerzuciłem w tym roku trochę Kleni jestem na etapie zmiany linki na jakąś lepszą gdyż czasami brakuje mi 5 metrów żeby podać im pod pysk no i linka WF ułatwiająca dalekie rzuty dużymi przynętami.

Edytowane przez MaverikZagan