mifek Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2010 kilka razy trafialo się pytanie co do tego ile wjedzie na ... ponizej link to prostego przelicznika.. http://www.wedkowanie.net/pojemnosc_szpuli.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Nie wierzę w to . To by było bardzo proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Przelicznik jest matematyczny i bardzo prosty. Pole przekroju danej linki potrafi obliczyć uczeń ze szkoły podstawowej (chyba teraz też ). Gdy promień zwiększy się dwukrotnie, to pole czterokrotnie; gdy trzykrotnie to pole dziewięciokrotnie itd. Przelicznik nie bierze pod uwagę wolnych przestrzeni pomiędzy nawojami ale w przybliżeniu to chyba wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Nie chodzi o to. Ilość linki (długość) nawijanej przy pierwszym obrocie szpuli jest inna niż przy ostatnim kiedy jest pełno. W dodatku ta ilość zmienia się podczas nawijania, dodatkowo na pewno nie jest to funkcja liniowa. No i na koniec, ten parametr w każdym kołowrotku jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Krzysztof zawsze możesz się pobawić z rózniczkowanie dla mnie ten link to po prostu dane orientacyjne i tak je traktuje... gdyby dodac do tego fakt ze rozne linki roznie sie ukladaja, nie mowiac juz o tym ze plecionka i zylka to zupelnie dwie rozne bajki to by sie okazalo ze ... ale rzad wielkosci czlowiek juz zna. jednak daleki jestem od tego by na podstawie tego linka kupowac linke z dokladnościa co do metra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Jasne mifek , przecież wiem. Kiedyś próbowałem to policzyć. Mierzyłem co ileś obrotów ilość nawijanej żyłki, potem ładowałem do tabeli, próbowałem zrobić z tego funkcję i zrobiłem. Potem próbowałem z tego ułożyć równanie odnośnie średnic. Nie udało się . Licznik nie działał, tzn działał ale tak samo jak moje oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Nie chodzi o to. Ilość linki (długość) nawijanej przy pierwszym obrocie szpuli jest inna niż przy ostatnim kiedy jest pełno. W dodatku ta ilość zmienia się podczas nawijania, dodatkowo na pewno nie jest to funkcja liniowa. No i na koniec, ten parametr w każdym kołowrotku jest inny. Masz rację, jednak nie do końca Pojemność szpuli jest wielkością całkowitą i niezależną od tego, czy to początek nawijania, czy koniec. W związku z tym Twoje argumenty są nie na temat .Ale z kolei przy cieńszych linkach wzrasta margines tolerancji w nawijaniu linki. Przy żyłce o średnicy 0,10 nawinięcie pewnie i 20-30 metrów więcej nie zrobi różnicy. Przy żyłce 0,50 nawinięcie 20-30 metrów wiadomo co spowoduje.Konkluzją jest fakt, iż tylko orientacyjne jesteśmy w stanie przewidzieć ile żyłki powinniśmy nawinąć. Nie biorę już tu pod uwagę ile rzeczywiście jest metrów żyłki na szpuli na której jest napisane 100 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Masz rację, jednak nie do końca Pojemność szpuli jest wielkością całkowitą i niezależną od tego, czy to początek nawijania, czy koniec. W związku z tym Twoje argumenty są nie na temat . Sławek, też masz rację ale nie do końca . Ty mówisz o pojemości całkowitej, jaką trzeba wyznaczyć. Ja twierdzę, że do tego jest potrzebne info. o tym ile linki jest nawijane przy kręceniu, a ta wartość jest zmienna i zależna właśnie od tego ile nawija 1 obrót. Jasne, że ilość końcowa linki jest stała. Ale intnsywność jej zmiany, jest właśnie potrzebna do określenia ilości calkowitej. To mam na myśli pisząc o tym. Dlatego jej pominięcie nie da dokładnych wyników. Co nie tyczy się wogóle metody mifka a jedynie mojej uwagi, że ma to wpływ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Przelicznik powinien pewnie jeszcze uwzględniać opór z jakim nawijamy żyłkę. Dlaczego?Żyłka jest rozciągliwa. Oznacza to zmniejszenie jej średnicy. Czy wejdzie jej o tyle więcej ile na danym odcinku się rozciągnęła? Czy może jeszcze więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 28 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Pewnie, że coś jeszcze. Wilgotność pomieszczenia w jakim przebywamy. Namoknięta linka puchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 I jeszcze....Im więcej nawiniemy linki na szpulę, tym jej średnica się zwiększa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master15 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 WitamCzy jeśli producent określił ze na szpule można nawinąć 220m o średnicy 0.29, to mogę kupić żyłkę 0.30 i tez będzie pasować? Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2021 a czemu ma nie pasować? pewnie wejdzie nieco mniej, około 200metrów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi