Skocz do zawartości

przelicznik pojemnosci szpuli

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Przelicznik jest matematyczny i bardzo prosty. Pole przekroju danej linki potrafi obliczyć uczeń ze szkoły podstawowej (chyba teraz też :D). Gdy promień zwiększy się dwukrotnie, to pole czterokrotnie; gdy trzykrotnie to pole dziewięciokrotnie itd.

Przelicznik nie bierze pod uwagę wolnych przestrzeni pomiędzy nawojami ale w przybliżeniu to chyba wystarczy.

Nie chodzi o to. Ilość linki (długość) nawijanej przy pierwszym obrocie szpuli jest inna niż przy ostatnim kiedy jest pełno. W dodatku ta ilość zmienia się podczas nawijania, dodatkowo na pewno nie jest to funkcja liniowa. No i na koniec, ten parametr w każdym kołowrotku jest inny.

Krzysztof zawsze możesz się pobawić z rózniczkowanie :mellow:

dla mnie ten link to po prostu dane orientacyjne i tak je traktuje... gdyby dodac do tego fakt ze rozne linki roznie sie ukladaja, nie mowiac juz o tym ze plecionka i zylka to zupelnie dwie rozne bajki to by sie okazalo ze ...

ale rzad wielkosci czlowiek juz zna. jednak daleki jestem od tego by na podstawie tego linka kupowac linke z dokladnościa co do metra :mellow:

Jasne mifek :D , przecież wiem. Kiedyś próbowałem to policzyć. Mierzyłem co ileś obrotów ilość nawijanej żyłki, potem ładowałem do tabeli, próbowałem zrobić z tego funkcję i zrobiłem. Potem próbowałem z tego ułożyć równanie odnośnie średnic. Nie udało się :mellow: . Licznik nie działał, tzn działał ale tak samo jak moje oko.

Nie chodzi o to. Ilość linki (długość) nawijanej przy pierwszym obrocie szpuli jest inna niż przy ostatnim kiedy jest pełno. W dodatku ta ilość zmienia się podczas nawijania, dodatkowo na pewno nie jest to funkcja liniowa. No i na koniec, ten parametr w każdym kołowrotku jest inny.

Masz rację, jednak nie do końca

Pojemność szpuli jest wielkością całkowitą i niezależną od tego, czy to początek nawijania, czy koniec. W związku z tym Twoje argumenty są nie na temat :D.

Ale z kolei przy cieńszych linkach wzrasta margines tolerancji w nawijaniu linki. Przy żyłce o średnicy 0,10 nawinięcie pewnie i 20-30 metrów więcej nie zrobi różnicy. Przy żyłce 0,50 nawinięcie 20-30 metrów wiadomo co spowoduje.

Konkluzją jest fakt, iż tylko orientacyjne jesteśmy w stanie przewidzieć ile żyłki powinniśmy nawinąć. Nie biorę już tu pod uwagę ile rzeczywiście jest metrów żyłki na szpuli na której jest napisane 100 metrów :D

Masz rację, jednak nie do końca

Pojemność szpuli jest wielkością całkowitą i niezależną od tego, czy to początek nawijania, czy koniec. W związku z tym Twoje argumenty są nie na temat :D.

Sławek, też masz rację ale nie do końca :D. Ty mówisz o pojemości całkowitej, jaką trzeba wyznaczyć. Ja twierdzę, że do tego jest potrzebne info. o tym ile linki jest nawijane przy kręceniu, a ta wartość jest zmienna i zależna właśnie od tego ile nawija 1 obrót. Jasne, że ilość końcowa linki jest stała. Ale intnsywność jej zmiany, jest właśnie potrzebna do określenia ilości calkowitej. To mam na myśli pisząc o tym. Dlatego jej pominięcie nie da dokładnych wyników. Co nie tyczy się wogóle metody mifka a jedynie mojej uwagi, że ma to wpływ. :D

Przelicznik powinien pewnie jeszcze uwzględniać opór z jakim nawijamy żyłkę. Dlaczego?

Żyłka jest rozciągliwa. Oznacza to zmniejszenie jej średnicy. Czy wejdzie jej o tyle więcej ile na danym odcinku się rozciągnęła? Czy może jeszcze więcej?

:lol:

• 10 lat później...