Gość Piokowal Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Padło tutaj wiele mądrych,rzeczowych argumentów,pomysłów,ale ciągle brakuje jednego kluczowego-jak mamy przekonać kłusowników do tego ,że pstrągi "in season" będą od kwietnia Jeśli nie załatwimy tej fundamentalnej sprawy,to powyższe wywody i całkiem ciekawe pomysły,jak ograniczanie presji,na nic się zdają.Naszym rzekom potrzebna jest przede wszystkim ochrona,a dopiero potem cała reszta...Zgadza się. Zakazami i ograniczaniem presji niczego nie załatwimy. Ochrona i bezwzględne egzekwowanie kar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Jest oddzielny temat "Pomysły na zagospodarowanie wód pstrągowych"-tam można szaleć! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 12 Stycznia 2016 przez Gobio Gobio 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Do tego wątku przeniosłem dyskusję z Pstrągi 2016. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Jest oddzielny temat "Pomysły na zagospodarowanie wód pstrągowych"-tam można szaleć! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Zdecydowanie tam należałoby przerzucić długą nową dyskusję w tym miejscu. A dodatkowo zmienić w tytule na "Pomysły na zagospodarowanie wód w Polsce", zamiast wód pstrągowych, ponieważ w wątku rozpisujemy się znacznie szerzej. Zamiast pisać i tam i tu, i w innych miejscach nawiązujących do działalności PZW na dzierżawionych wodach. Jedna niekończąca się historia wystarczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy Kowalski Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 No dobrze, niech bedzie i tu ... Większości dyskusja o przesłankach racjonalnego C&R, choć w kontekście uzasadnień dla pomysłów na organizowanie łowisk pstragowych w Polsce, o których jest dyskusja w dziale Ogólne ... Może tam byłoby lepsze miejsce ... Szkoda jednak, ze taka garstka wypowiedzi potencjalnie poruszających sumienia "radosnych łowców zimowych pstrągów" została usunięta z działu dotyczącego tych pięknych ryb ... :-) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwo Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 A po co organizować łowiska pstrągowe? po co ingerować w naturę? Zakaz wędkowania przez 10 lat, potem zakaz zabierania ryb i woda się obroni. Chyba że spuszczą ściek do rzeki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyjec Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 A może nie wklejajmy wcale zdjęć? Bo te po tarle te przed ooo i jak krzywo leży!! Zapominamy, że to forum wędkarskie i pewne rzeczy się zdarzają a niejedna ryba więcej wycierpi podczas robienia zdjęcia odpowiedniego " DLA STANDARDÓW FORUMOWYCH" niż taka na szybko przy wodzie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ładna rybka, pięknie wybarwiony tylko dlaczego leży nieładnie na śniegu? No i masz...a mówiłem nie wierć się,gdzie leziesz,leż na podbieraku....śnieg to...... zło!! Bo będą gadać!!Ale się nie słuchała....jak to z babami nigdy się nie słuchają. A im ładniejsza tym bardziej krnąbrna...No i wykrakałem... 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Mogłeś klapsa dać- ale wtedy to już ban murowany! Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 A po co organizować łowiska pstrągowe? po co ingerować w naturę? Zakaz wędkowania przez 10 lat, potem zakaz zabierania ryb i woda się obroni. Chyba że spuszczą ściek do rzeki... Daj przyklad innym.Przestan lowic.Wroc na jerkbait.pl w 2026 .Zapraszamy wowczas do dzialu "znad wody" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawlusSidewinder Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ładna rybka, pięknie wybarwiony tylko dlaczego leży nieładnie na śniegu? Ciężko zmusić rybę do lewitacji na czas zrobienia zdjęcia;) pstrąg wielki i śliczny, to chyba wystarczy:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oland Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 że foty byle jakie , to też świadczy o tym że nie ma czasu na sesje zdjęciowe po kilka ujęć - tylko ciach , buzi i do domu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmo Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 O amorach już dawno zapomniały teraz walczą z kormoranami o przetrwanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Z.Milewski Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Na niektórych rzekach pstrążki przeżywają (lub raczej nie) apokalipsę. Pojechałem dzisiaj na parę godzin rozprostować nogi, już nie mogłem usiedzieć. Jestem naprawdę podłamany. W dniach 1-2.01 w rzece było sporo ryb,chociaż niewielkich. Dzisiaj nie widziałem ogona rybiego-bez brania. Paru znajomych także "0". Za to kormoranów naliczyłem kilka stad, każde po kilkanaście sztuk. Takie hordy czarnej zarazy na tak małej rzece, to dla ryb armagedon. A już zaczęła się we mnie budzić nadzieja na następne lata. Bo rybki były tylko małe, takie do 35cm. Wszystko upadło przez mrozy ścinające pobliskie żwirowiska,jeziorka i glinianki. To chyba koniec nadziei na najbliższych parę lat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandacz23 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 U nas zaś problem jest plaga wydr i czapli..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Banjo Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 U nas zaś problem jest plaga wydr i czapli..... Jest taki klub "Wydra" - to pewnie oni tak tłuką pstrągi . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oland Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 A można kormorany petardą potraktować , czy nie wolno płoszyć bo pod ochroną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lordi86 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 To chyba koniec nadziei na najbliższych parę lat.Nie załamywałbym się przedwcześnie.Być może to był jeden z tych dni,kiedy pstrągi są "nie widzialne".Na swoich znajomych rewirach z kormoranem nigdy się nie spotkałem.Są takie dni naprzemiennie,że raz są brania,ryby wychodzą zewsząd,aż człowiek sam jest zaskoczony rybnością wody.A innym razem totalna pustynia,echo i to w sprawdzonych miejscówkach,nawet te najmniejsze rybki się nie pokazują,ba nie dają się wypłoszyć z korzeni.Zupełnie jakby zapadły się pod piasek Tym bardziej teraz kiedy jest zima,następują wahania stanu i temperatury wody po ostatniej odwilży.Uderzysz za jakiś czas i ryby znowu będą,taką miejmy nadzieję. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salmo Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Wolno czy nie wolno...trzeba!!! Bo te czarne kaczodzioby są zagładą dla naszych i tak ubogich rzek A tak na poważnie to kormoran jest pod ochroną ale nie ścisłą. Można uzyskać pozwolenie na częściowy odstrzał ale nasze kochane PZW nic z tym nie robi!!! a tony ryb znikają tydzień po tygodniu :o W mojej okolicy jest stado liczące około 150szt 150szt x 0,7kg ryb dziennie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oland Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 pytam się oficjalnie , czy jak walne petardy to czy jakiś nawiedzony "Zielony" nie dowali mi kolegium że nękam ptactwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwo Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 pytam się oficjalnie , czy jak walne petardy to czy jakiś nawiedzony "Zielony" nie dowali mi kolegium że nękam ptactwo Może dowalić jak cie namierzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 pytam się oficjalnie , czy jak walne petardy to czy jakiś nawiedzony "Zielony" nie dowali mi kolegium że nękam ptactwo Zieloni nad wodą są tak często jak PSR więc wal śmiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teethar Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 ja to bym z wiatrówki walił... Ale tak swoją drogą, pstrąg raczej głupi nie jest i takiemu kormorańcowi łatwo się nie pokaże. Więc spokojnie kolego, z pewnością to był dzień niewidzialności pstrągów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 pytam się oficjalnie , czy jak walne petardy to czy jakiś nawiedzony "Zielony" nie dowali mi kolegium że nękam ptactwo Śpij spokojnie. Z mojej strony nic Ci ni grozi A z kormoranami trzeba walczyć. Są okręgi w Polsce, które mają pozwolenia na odstrzał kormoranów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oland Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Śpij spokojnie. Z mojej strony nic Ci ni grozi A z kormoranami trzeba walczyć. Są okręgi w Polsce, które mają pozwolenia na odstrzał kormoranów. bardziej mi chodziło o potwierdzenie ,że nie wolno ich płoszyć skoro są pod ochroną - mimo dobrych intencji mogę mieć problemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi