Skocz do zawartości

C&R, zdrowy rozsądek i granice absurdu

Rekomendowane odpowiedzi

Padło tutaj wiele mądrych,rzeczowych argumentów,pomysłów,ale ciągle brakuje jednego kluczowego-jak mamy przekonać kłusowników do tego ,że pstrągi "in season" będą od kwietnia ;)

Jeśli nie załatwimy tej fundamentalnej sprawy,to powyższe wywody i całkiem ciekawe pomysły,jak ograniczanie presji,na nic się zdają.Naszym rzekom potrzebna jest przede wszystkim ochrona,a dopiero potem cała reszta...

Zgadza się. Zakazami i ograniczaniem presji niczego nie załatwimy. Ochrona i bezwzględne egzekwowanie kar.

Jest oddzielny temat "Pomysły na zagospodarowanie wód pstrągowych"-tam można szaleć!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Zdecydowanie tam należałoby przerzucić długą nową dyskusję w tym miejscu. A dodatkowo zmienić w tytule na "Pomysły na zagospodarowanie wód w Polsce", zamiast wód pstrągowych, ponieważ w wątku rozpisujemy się znacznie szerzej. Zamiast pisać i tam i tu, i w innych miejscach nawiązujących do działalności PZW na dzierżawionych wodach. Jedna niekończąca się historia wystarczy...

No dobrze, niech bedzie i tu ... Większości dyskusja o przesłankach racjonalnego C&R, choć w kontekście uzasadnień dla pomysłów na organizowanie łowisk pstragowych w Polsce, o których jest dyskusja w dziale Ogólne ... Może tam byłoby lepsze miejsce ...

Szkoda jednak, ze taka garstka wypowiedzi potencjalnie poruszających sumienia "radosnych łowców zimowych pstrągów" została usunięta z działu dotyczącego tych pięknych ryb ... :-)

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

A może nie wklejajmy wcale zdjęć? Bo te po tarle te przed ooo i jak krzywo leży!! Zapominamy, że to forum wędkarskie i pewne rzeczy się zdarzają a niejedna ryba więcej wycierpi podczas robienia zdjęcia odpowiedniego " DLA STANDARDÓW FORUMOWYCH" niż taka na szybko przy wodzie.

• Like 5

Ładna rybka, pięknie wybarwiony tylko dlaczego leży nieładnie na śniegu? :(

No i masz...a mówiłem nie wierć się,gdzie leziesz,leż na podbieraku....śnieg to...... zło!! Bo będą gadać!!

Ale się nie słuchała....jak to z babami nigdy się nie słuchają. A im ładniejsza tym bardziej krnąbrna...

No i wykrakałem...

• Like 13

A po co organizować łowiska pstrągowe? po co ingerować w naturę? Zakaz wędkowania przez 10 lat, potem zakaz zabierania ryb i woda się obroni. Chyba że spuszczą ściek do rzeki... 

Daj przyklad innym.

Przestan lowic.

Wroc na jerkbait.pl w 2026 .

Zapraszamy wowczas do dzialu "znad wody" :)

• Like 1

Na niektórych rzekach pstrążki przeżywają (lub raczej nie) apokalipsę. Pojechałem dzisiaj na parę godzin rozprostować nogi, już nie mogłem usiedzieć.

Jestem naprawdę podłamany. W dniach 1-2.01 w rzece było sporo ryb,chociaż niewielkich. Dzisiaj nie widziałem ogona rybiego-bez brania. Paru znajomych także "0". Za to kormoranów naliczyłem kilka stad, każde po kilkanaście sztuk. Takie hordy czarnej zarazy na tak małej rzece, to dla ryb armagedon. A już zaczęła się we mnie budzić nadzieja na następne lata. Bo rybki były tylko małe, takie do 35cm. Wszystko upadło przez mrozy ścinające pobliskie żwirowiska,jeziorka i glinianki.

To chyba koniec nadziei na najbliższych parę lat.

• Like 1

To chyba koniec nadziei na najbliższych parę lat.

Nie załamywałbym się przedwcześnie.Być może to był jeden z tych dni,kiedy pstrągi są "nie widzialne".Na swoich znajomych rewirach z kormoranem nigdy się nie spotkałem.Są takie dni naprzemiennie,że raz są brania,ryby wychodzą zewsząd,aż człowiek sam jest zaskoczony rybnością wody.A innym razem totalna pustynia,echo i to w sprawdzonych miejscówkach,nawet te najmniejsze rybki się nie pokazują,ba nie dają się wypłoszyć z korzeni.Zupełnie jakby zapadły się pod piasek ;)

Tym bardziej teraz kiedy jest zima,następują wahania stanu i temperatury wody po ostatniej odwilży.Uderzysz za jakiś czas i ryby znowu będą,taką miejmy nadzieję.

• Like 3

Wolno czy nie wolno...trzeba!!! Bo te czarne kaczodzioby są zagładą dla naszych i tak ubogich rzek :huh: A tak na poważnie to kormoran jest pod ochroną ale nie ścisłą. Można uzyskać pozwolenie na częściowy odstrzał ale nasze kochane PZW nic z tym nie robi!!! a tony ryb znikają tydzień po tygodniu :o :o  W mojej okolicy jest stado liczące około 150szt :( 150szt x 0,7kg ryb dziennie...

pytam się oficjalnie , czy jak walne petardy to czy jakiś nawiedzony "Zielony" nie dowali mi kolegium że nękam ptactwo 

Śpij spokojnie. Z mojej strony nic Ci ni grozi :)

A z kormoranami trzeba walczyć. Są okręgi w Polsce, które mają pozwolenia na odstrzał kormoranów.

• Like 2

Śpij spokojnie. Z mojej strony nic Ci ni grozi :)

A z kormoranami trzeba walczyć. Są okręgi w Polsce, które mają pozwolenia na odstrzał kormoranów.

:D

bardziej mi chodziło o potwierdzenie ,że nie wolno ich płoszyć skoro są pod ochroną - mimo dobrych intencji mogę mieć problemy  :ph34r: