Skocz do zawartości
  • 0

Sumy - na co i czym?

Mielony

Pytanie

Witam kolegów

Możliwe że taki temat już istnieje ale nie moge nigdzie na j,pl znalezc.

Może podzielilibyście się informacjami na temat waszych sprzętów sumowych.

Chodzi tu o kołowrotki/wędziska/plećki i najważniejsze przynęty.

Może według pkt?

1.Kij:Tiger Cross Max 304 15-40g

2.Browning Hybrid 4000

3.PowerPro 0.25

4.Głównie Spro PowerCatcher no i Rapala x-rap10 

W moim przypadku ten zestaw jest uniwersalny szczupaki,sandacze,bolenie no i sumy ale tam gdzie łowie to może być jakas sztuka ze 130cm max a, z takim chyba nie powinno być problemu.

Pozdrawiam i licze że wątek się rozwinie.

Edytowane przez Mielony
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

E to jakoś niezbyt ochoczo i dociekliwie sledziłeś forum. ;)

Jak byś przesledził uważnie wątek SUMY z poprzednich kilku lat ;) to byś wyłowił kilka ciekawych informacji odnośnie warunków połowu , użytego sprzętu , zastosowanych przynęt ;)

Nawet z fotek uważny obserwator wyciągnął by dostatecznie sporo informacji :P

• 0

Rozwinąłbym :

1. Metoda: spining/trolling ..........(grunty / żywce)-nie to forum

2.Łowisko: rzeka /zbiornik,  wielkość  / głębokość wody

3.Spodziewany rozmiar zdobyczy:czyli to o jakich rybach wyciągniętych  wiesz i jakich można się spodziewać ;)

• 0

E to jakoś niezbyt ochoczo i dociekliwie sledziłeś forum. ;)

Jak byś przesledził uważnie wątek SUMY z poprzednich kilku lat ;) to byś wyłowił kilka ciekawych informacji odnośnie warunków połowu , użytego sprzętu , zastosowanych przynęt ;)

Nawet z fotek uważny obserwator wyciągnął by dostatecznie sporo informacji :P

Karolu- nie do końca jest to takie łatwe,4-5 lat temu np. "elita" tego forum chwaliła się bolkami wielkości  powiedzmy 60 cm,dziś rybek w tym rozmiarze "jakby brak",z jednej strony regulamin odnośnie wymiarów ryb danego gatunku,z drugiej strony  "wielkość łowcy" zdobyta dzięki kolegów z tego forum ;)

• Like 1

• 0

Przykro mi że nikt nic nie napisał tylko się każdy wychwala co i jak by dodał.No i nie chodziło mi o żadne łowiska ani nie prosze nikogo aby mi zdradzał swoje miejscówki tylko chodziło mi o to czym łowicie i na co(pzynęty).

ps.Dzięki patu

Edytowane przez Mielony
  • Like 1

• 0

To zdecydowanie za malo na suma, wciagacza kaczuch.

GUZik ma racje. Moze gdybyś lowil z lodzi na bezzaczepowym lowisko (pobożne życzenie) to by jeszcze JAKOŚ to bylo... ale przy chodzeniu po brzegu z ukierunkowaniem na wasątego... 30 lb to juz jest minimum... Poza tym kwestia kija...

nie dosc ze zaledwie do 40 gram... to jeszcze ponad 3 m... kiepsk oto widze. 

Sila x ramie... i jest co robic nawet z niewielką rybką...

• 0

Kolego. wszystko zależy co kto lubi. Teorii tyle, co członków w sejmie. Nie wyobrażam sobie łowienia sumów na plecionkę cieńszą niż 0,32PP Piszę power pro, bo używam jej i wierzę. Dobrych plecionek jest jak psów. Nie mam czasu na testy linek. Strzelę rybę w międzyczasie za którą zrobiłem już 4000+ km po Wiśle i urwę bo testowałem sobie nową plecionkę made in cośtam. Nie mam na to czasu. Tak więc sznurek sprawdzony stare 8zwojowe bodajże power pro. Kij- Z fabrycznych tanich kijów szukaj takich, opisanych nie mniej niż 100g. 250g też nie jest przesadą. Z droższych kijów możesz coś zapodać z Xzogi. Łowię fajnym kijem Xzoga Jas -0 2,75m Swietna praca, lekki, mocny. Czy z brzegu, czy z trolla - trafny wybór. Kręcioł duży. Jak słyszę, że od machania takim z nogi to kogoś ręka boli, to mi się bekać chce. Kurna łowi się sumy, łapa musi boleć. Polecam pstrągi, łapa nie boli. Rzucamy wyzwanie rybie większej od nas. No i co się stanie z naszym kołowroteckiem 3000? Jasne przeżyje, daj Boże. Ale przyjdzie taki dzień, że się spoli... Jedyne co alternatywnie mogę użyć to penn slamer 360. Moi goście na łodzi, wyciągnęli nim ( dosłownie -- bez pompowania, tylko kręcąc, wędką pod pachą) dziesiątki ryb. I żyje. I ma się dobrze. Każde kółko fabryczne się wyrzuca, kotwiczki fabryczne, do hasioka. Tylko poważne traktowanie przeciwnika. Wszystkie zadziory w kotwicach zagięte. Zobaczysz. Przemyśl to a MAGINI doceni i obdarzy, a Ty będziesz mógł się zaprzeć mocno butami, wtedy kiedy przyjdzie TA PORA.

• Like 11

• 0

Ja bym nie zaryzykował Twoim zestawem prób sumowych, bo nie masz gwarancj czy weźmie Ci metrówka, która wyciagniesz, czy dwa razy większy, który spali Ci kręcioł, połamie wędkę, lub "tylko" porwie plećkę.

Za ok 150pln kupisz kij, na którym spokojnie zmierzysz się z rekordowymi rybami- Cormoran Bull Fighter do 120g. Do tego duży, mocny kręcioł np. Penn Slammer 460 i pletka co najmniej 40lbs. Tak jak pisali już koledzy seryjne uzbrojenie przynęt do kosza. Koniecznie mocny przypon, może być 30kg surflon Dragona 60cm.

Taki zestaw waży koło kilograma, ale już po 2-3 wypadkach się przyzwyczaisz i nie ma tragedii.

Za komfort łowienia równie mocnym, ale jednocześnie lekkim zestawem trzeba niestety już sporo zapłacić.

• 0

Ja bym nie zaryzykował Twoim zestawem prób sumowych, bo nie masz gwarancj czy weźmie Ci metrówka, która wyciagniesz, czy dwa razy większy, który spali Ci kręcioł, połamie wędkę, lub "tylko" porwie plećkę.

Za ok 150pln kupisz kij, na którym spokojnie zmierzysz się z rekordowymi rybami- Cormoran Bull Fighter do 120g. Do tego duży, mocny kręcioł np. Penn Slammer 460 i pletka co najmniej 40lbs. Tak jak pisali już koledzy seryjne uzbrojenie przynęt do kosza. Koniecznie mocny przypon, może być 30kg surflon Dragona 60cm.

Taki zestaw waży koło kilograma, ale już po 2-3 wypadkach się przyzwyczaisz i nie ma tragedii.

Za komfort łowienia równie mocnym, ale jednocześnie lekkim zestawem trzeba niestety już sporo zapłacić.

Dokładnie to polecam,mam ten kij jako rezerwę i koledzy którzy pływają czasem ze mną ,a nie maja swego zestaswu sumowego trochę ryb na nią już wytachali... pletka power pro  40 lub 50lb.+ slammer 460 

+ do tego mocne nierdzewne kółka kostal nr.8 lub 10 i kotwy owner st41 i st46 (od nr.2 do 1/0,jeżeli wobek mały np.7cm to lepiej założyć jedną 1 lub 1/0 na ogon niż  dwie nr.4).gumy tylko na wzmacnianch hakach typu big game

• Like 2