Skocz do zawartości
  • 0

Sumy - na co i czym?

Mielony

Pytanie

Witam kolegów

Możliwe że taki temat już istnieje ale nie moge nigdzie na j,pl znalezc.

Może podzielilibyście się informacjami na temat waszych sprzętów sumowych.

Chodzi tu o kołowrotki/wędziska/plećki i najważniejsze przynęty.

Może według pkt?

1.Kij:Tiger Cross Max 304 15-40g

2.Browning Hybrid 4000

3.PowerPro 0.25

4.Głównie Spro PowerCatcher no i Rapala x-rap10 

W moim przypadku ten zestaw jest uniwersalny szczupaki,sandacze,bolenie no i sumy ale tam gdzie łowie to może być jakas sztuka ze 130cm max a, z takim chyba nie powinno być problemu.

Pozdrawiam i licze że wątek się rozwinie.

Edytowane przez Mielony
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja na Odrzańskie wąsy używam morszczyzny :) Kij: Dega ExxPure Jigg 2,70 do 120g , kołowrotek: Okuma Salina 65 , pletka PP 0,32mm. Łowie jedynie z brzegu , na końcu pletki głównie gumy: kopyto 3,4,5 Fatty dragona 10cm ,12cm , 10cm twistery , główki gamakatsu albo samorubki na barbarianach. Zestaw narazie działa choć nic nadzwyczajnego jeszcze nie trafił :) narazie max to 158cm Pozdrawiam 

• 0

ale ugięcia może  :D

Może chodzi o hamulec kołowrotka :)

Witam kolegów

Możliwe że taki temat już istnieje ale nie moge nigdzie na j,pl znalezc.

Może podzielilibyście się informacjami na temat waszych sprzętów sumowych.

Chodzi tu o kołowrotki/wędziska/plećki i najważniejsze przynęty.

Może według pkt?

1.Kij:Tiger Cross Max 304 15-40g

2.Browning Hybrid 4000

3.PowerPro 0.25

4.Głównie Spro PowerCatcher no i Rapala x-rap10 

W moim przypadku ten zestaw jest uniwersalny szczupaki,sandacze,bolenie no i sumy ale tam gdzie łowie to może być jakas sztuka ze 130cm max a, z takim chyba nie powinno być problemu.

Pozdrawiam i licze że wątek się rozwinie.

Ja łowię bardzo ciężko, co mi nie przeszkadza. Kij X-Zoga Taka G-90, kołowrotek Penn Slamer 460, plecionka bodajże techron 0.30 lub 30 kg. wytrzymałości(?), przypon Dragona- 30kg- zmieniam agrafki na mocniejsze, lub jakaś gruba żyłka, np 0.60, przynęty- gumy 15-25 cm, próbuję też "sumowe" woblery- Salmo Hornet 9cm, Rapala DT. Co z tego wyjdzie- zobaczymy.

• 0

Widze Piotr że znalazłeś alternatywe dla nieśmiertelnych Beastmasterów. :D

Napisz jak się sprawuje Tobie ten Black Cat Boat Spin DF.

Macałem już go kilka razy i sprawia pozytywne wrażenie jak dla mnie ;)  a jest tu kilku chłopaków ,ktrzy są własnie na etapie kompletowania sprzętu.

• 0

Macałem już go kilka razy i sprawia pozytywne wrażenie jak dla mnie ;)  a jest tu kilku chłopaków ,ktrzy są własnie na etapie kompletowania sprzętu.

Witaj Karol, muszę powiedzieć ,że wędka jest ok, jest moc ,jest ugięcie jakiego potrzebuje ,jestem w fazie mocno intensywnych testów tego właśnie kijka jak i kołowrotka i jestem bardzo zadowolony, jak na razie największa ryba na ten zestaw to sumek 205 cm .Pozdrawiam i do zobaczenia na wodzie :)

• Like 1

• 0

Pozdrawiam i do miłego zobaczenia ;)

A jeszcze pytanko jak już dobrze potestujesz to napisz prosze kilka słów o kręciołkach Black Cata jak dobrze dojrzałem to chyba model SPIN 760???

Ps. Gratuluje bo widziałem sporo pięknych rybek połowiliście z Mariuszem

Edytowane przez Karol Krause

• 0

Kolego na tym sprzęcie z DT zostanie Dupa zbiTa :-)

Oj tam oj tam ;) A tak naprawdę, to jak mam zaczep za hak, to prawie każdy rozegnę. Ostatnio trochę się zagapiłem będąc na łódce i po złapaniu zaczepu holowałem ją jak się później okazało razem z kotwicą 10 kg zagłębioną w mule. Koledzy się śmiali, że jak Pudzian w reklamie, który ciągnął tira na ręcznym... Mam zaufanie do tego sprzętu :D

• 0

W sprzyjających okolicznościach wyjmiemy SUMA, nawet dużego każdym, nawet słabym sprzętem. Aby łowić regularnie SUMY sprzęt musi być przystosowany do ciągłych przeciążeń i pracy na granicy wytrzymałości. Jak już ktoś wcześniej napisał: "Poważnie traktujmy przeciwnika".

Edytowane przez spy
  • Like 3

• 0

Stałem sie ostatnio  posiadaczem tego kijka ,ma moc i piękne ugięcie .

• 0

Może ,warto poszukać sprzętu  na sumki w konkretnej marce ,sprzęt uznany i sprawdzony  przez wielu czołowych łowców  w E U.Pozdrawiam

No z tymi czołowymi łowcami w EU to z reguły jest tak, że łowią na "to" z czego mają jakieś gifty za reklamę... Niestety, ale takie są realia obecnych czasów.

P.S. Nie bierz tego do siebie, jednak fotka na pierwszy rzut oka wygląda na niezły lansik :) Możesz śmiało startować na pierwszą stronę katalogu BlackCat'a :)

A swoją drogą ładny sumek.

• Like 2

• 0

No z tymi czołowymi łowcami w EU to z reguły jest tak, że łowią na "to" z czego mają jakieś gifty za reklamę... Niestety, ale takie są realia .

I wielka szkoda ze tak sie dzieje :/ czy tylko mi sie wydaje, ze rynek sprzetu sumowego jest jakos mocno na to podatny...?

Wracajac do sprzetu - jest taka jedna pracownia, z blankami 35lb produkowanymi w PL, moze sa warte uwagi biorac pod uwage opinie na temat delikatnieszych i widzac ich ugiecia i plynnosc pracy?

• 0

To niesprawiedliwe , że wyklucza się z tego panopticum sprzetowego wklejanki i tym samym brzydko dyskryminuje polską szkołę spinningu z zaawansowaną wytrzymałościowo żyłką 0.14 . Wklejanką , a nawet dla smaku jeszcze bardziej wyrafinowanego , teleskopem "delegacyjnym" też można dać sumom odpór , wbrew obłudnym narracjom sprzętowych nienawistników .  To przecież nasza jedyna tradycja .. :rolleyes:

• 0

I wielka szkoda ze tak sie dzieje :/ czy tylko mi sie wydaje, ze rynek sprzetu sumowego jest jakos mocno na to podatny...?

Wracajac do sprzetu - jest taka jedna pracownia, z blankami 35lb produkowanymi w PL, moze sa warte uwagi biorac pod uwage opinie na temat delikatnieszych i widzac ich ugiecia i plynnosc pracy?

A mnie się wydaje, że właśnie nie do końca...

O ile podatność na takie chwyty reklamowe z udziałem jakichś autorytetów jest faktycznie duża (ale to nie tylko tutaj bo chyba wszędzie indziej też), to osobiście zauważyłem, że w świecie typowo sumowym wzięcie ma sprzęt sprawdzony, mocno przetestowany w boju, a przede wszystkim będący w użyciu od dłuższego czasu. Natomiast taki stereotypowy sumiarz wszelkie nowości raczej omija z daleka i zamiast testować je na własnej skórze woli wybrać coś co ma nawet kilka czy kilkanaście lat, ale ciągle zbiera dobre opinie. Nie mniej jednak autorytet "czołowego łowcy/znawcy" nadal ma duże znaczenie.

Na nowości natomiast jest według mnie o wiele większa podatność właśnie w świecie spiningowo-castingowym (tak jak tu ;) )

• 0

No z tymi czołowymi łowcami w EU to z reguły jest tak, że łowią na "to" z czego mają jakieś gifty za reklamę... Niestety, ale takie są realia obecnych czasów.

P.S. Nie bierz tego do siebie, jednak fotka na pierwszy rzut oka wygląda na niezły lansik :) Możesz śmiało startować na pierwszą stronę katalogu BlackCat'a :)

A swoją drogą ładny sumek.

Fotka jak fotka , ważne,że sprzęt dobrej jakości .Sumek jak sumek.może trochę wyrośnięty jak na nasze wody :)

post-48616-0-32858600-1376943853_thumb.jpg

Edytowane przez niedzwiecki
  • Like 1

• 0

Witam.

Może ktoś z kolegów doradzi, pomoże. Chciałbym w tym roku delikatnie nastawić się na złowienie suma, tzn nie przesadzać aczkolwiek spróbować go złowić. W mojej okolicy jest wyrobisko pożwirowe ponad 5ha i dosyć głębokie z tym, że nikt nie potrafi określić jak głębokie. Bywalcy na łowisku twierdzą, że `jak to na wyrobisku...są dołki i doły, zalane wagony itp`. Kilka lat wstecz ktoś złowił tam suma ok. 30 kg na spinning i od tej pory  cisza. Być może ze względu na głębokość i specyfikę dna mało kto próbuje. Tak sobie pomyślałem o wykorzystaniu jerkbaitów tonących.(połów łódki zabroniony niestety)

Co o tym myślicie koledzy? Może ktoś podzieli się własnymi doświadczeniami w połowach tej pięknej ryby?