Skocz do zawartości
  • 0

Sumy - na co i czym?

Mielony

Pytanie

Witam kolegów

Możliwe że taki temat już istnieje ale nie moge nigdzie na j,pl znalezc.

Może podzielilibyście się informacjami na temat waszych sprzętów sumowych.

Chodzi tu o kołowrotki/wędziska/plećki i najważniejsze przynęty.

Może według pkt?

1.Kij:Tiger Cross Max 304 15-40g

2.Browning Hybrid 4000

3.PowerPro 0.25

4.Głównie Spro PowerCatcher no i Rapala x-rap10 

W moim przypadku ten zestaw jest uniwersalny szczupaki,sandacze,bolenie no i sumy ale tam gdzie łowie to może być jakas sztuka ze 130cm max a, z takim chyba nie powinno być problemu.

Pozdrawiam i licze że wątek się rozwinie.

Edytowane przez Mielony
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ten Avid 14-56g ma 25lb w dwuskladzie i 30 Lb jednosklad, te 56g to nie jest jego max, to mocny patyk. 100cm kijany wychodzą potulnie jak baranki. Z żadnym nie przeciagalem się dłużej jak 3 minuty.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

• 0

W łowieniu sumów nie widzę finezji . W innym razie przegrywam . Mój zestaw spinningowy Never Crack Heavy Spin 270cm 100- 400g WFT  + Slammer 460 + pletka 0,32 . Tak ręka boli . Łowię na łowiskach na których jest dużo zaczepów i nie ma możliwości zabawy . 

• 0

Chcę w tym roku zacząć przygodę z Sumami, Wisła pod nosem, aż żal nie spróbować. Myślę głównie o trollingu, ale czasem pewnie i z ręki spróbuje rzucić. Nie nastawiam się na to, że od razu przyjdą spektakularne efekty, ale kto wie - w Wiśle wszystko się może zdarzyć. A nóż się zarażę sumowaniem. Nie chciałem od razu wydawać sporo kasy na sprzęt, więc nie jest imponujący, ale mam nadzieję, że wytrzyma: wędka penn'a 270cm do 150 gr, kołowrotek również penn - 360-siątka  z grubą plecionką (wiem, że lepszy byłby 460, ale miałem "na stanie" o oczko mniejszy). Kupiłem kółka łącznikowe kamatsu 50 kg oraz przypony Dragon 80 cm 30 kg. Kilka woblerów - Dorado Alaska oraz invader, Perch'a Salmo, mam też kilka głębiej nurkujących "uklejopodobnych" woblerów, którę chcę użyć. Mam do bardziej doświadczonych kolegów kilka pytań na początek:

- Czy i ewentualnie jakie przynęty jeszcze dokupić. Czy kotwica na suma może być za duża? Gość w sklepie dał mi mocarne kotwice (zdaje się Gamakatsu), ale mam wrażenie, że są trochę przyduże do posiadanych woblerów. 
- Mam echo i łódkę, więc będę szukał głębokich dołków, ciekawych przykos. Na co zwracacie szczególną uwagę?
- Wreszcie - w jaki sposób pływać tzn. Czy np. jedną rynnę przepływać kilka razy czy np. płynąć w górę rzeki, "zaliczyć" kilka rynien i wrócić itd.?
- No i ostatnie (mam nadzieję, że się przyda) co po tym jak następuje branie? Kotwica w dół? silnik na luz i spływ z nurtem? czy pływamy ewentualnie za rybą?

proszę o o ewentualne rady dla początkującego. Kilka wątków już na forum przerobiłem, ale dodatkowe wskazówki zawsze przydatne. Z góry dzięki za pomoc!

Edytowane przez wędkarzKP

• 0

Od wiosny rozpocząłem zbieranie sprzętu na sumy. Zza wielkiej wody leci do mnie Penn Battle 6000. Do kręciołka mam zakupiony na początku sezonu kij Pezon&Michel Titan Monster Cat Lure 270 cm cw. 80-250g. Nad plecionką jeszcze się zastanawiam. Myślę, że powyższym zestawem ogarnę okoliczne wąsacze.

Edytowane przez Bułka

• 0

Od wiosny rozpocząłem zbieranie sprzętu na sumy. Zza wielkiej wody leci do mnie Penn Battle 6000. Do kręciołka mam zakupiony na początku sezonu kij Pezon&Michel Titan Monster Cat Lure 270 cm cw. 80-250g. Nad plecionką jeszcze się zastanawiam. Myślę, że powyższym zestawem ogarnę okoliczne wąsacze.

Do jakiej metody chcesz używać tego zestawu?

• 0

Ja wczoraj przy nocnym sandaczowaniu ,Catana do 30 gr i Catana 3000  "Nie chcący pomyślałem" o Sumie :angry: który na miejccówce niźle dawał popalic na drobnicy jescze jak głupie przesmarowałem gumę atraktorem sumowym...

po kilku rzutach atomowy strzał i cudem kij utrzymałem w reku,

No ale z czym do ludzi rozwinał prawie 100 m plecionki 0,20 i zatrzymał sie zaczłem pompowac i w tym momencie chyba sie obudził ze cos jest nie teges ,silnym targnieciem łba zerwał sznurek i po sprawie...

Nauczke mam ze Suma przy okazji złowic sie nie da :angry:  nawet nie wiem ile mógł mieć

Edytowane przez Greg #2
  • Like 1

• 0

Posiadam taki kijek z tym że w długości 240 cm 

Mój podstawowy kij trollingowy w ubiegłym sezonie , zdecydowanie polecam

Bardzo szeroki zakres stosowanych woblerów , od nie za dużych Rapali drobno pracujących po np. Józka Pojedyńca ...

Amortyzacja ok , ugięcie obejrzyj sobie 

• Like 1

• 0

Posiadam taki kijek z tym że w długości 240 cm 

Mój podstawowy kij trollingowy w ubiegłym sezonie , zdecydowanie polecam

Bardzo szeroki zakres stosowanych woblerów , od nie za dużych Rapali drobno pracujących po np. Józka Pojedyńca ...

Amortyzacja ok , ugięcie obejrzyj sobie 

Filmiki widziałem i robią wrażenie. Ale to nie to samo co opinia użytkownika. Dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze nad długością 260 bo kij będzie używany z brzegu i z łodzi. Pozdrawiam

• 0

30 minut holu plus 15 mint sesji (jeśli ryba jest przechowywana w wodzie) na pewno suma nie zabije.

Aczkolwiek na sumowym sprzęcie można hol skrócić do kilku/kilkunastu minut.

Czasem się nie da skrócić holu...2.3m wąs na mega mocnym sprzecie(kij 30lb/linka 80lb/multik morski)-prawie 1h walki.Pierwsze 10min to totalne spompowanie mieśni żeby go nie wpuścić w krzaki.Potem było lzej ale i tak bardzo długo.

• 0

Proponuję 260 cm , raz że waga sporo mniejsza , dwa te 20 cm nie gra aż tak znaczącej roli .... a trzy to to że długością 260 cm spokojnie połowisz komfortowo  ewentualnie gdy zajdzie taka potrzeba z łódki  ;)

Sam użytkuje model 240 cm, z tym że ja głownie łowię z pływadełka

Edytowane przez Karol Krause

• 0

Najmniejsze woblerki jakie stosuje łowiąc tym kijem to np. Rapalki Shad Rap 7 cm , Dorado Invader 7 cm , woblery pracują wzorowo , nie gasną , czucie w łapie poprawne...

Spokojnie wyczuwalna jest praca gumy ''kopyto'' Relaxa 4'' plus główka 10 gram ....

Moim zdaniem wartość początkowa  kija podana  jako 10 gram należy traktować lekko umownie

Kij zaczyna pracować ciut wyżej ... przy około 20 - 25 gramach ...

• 0

Tak właśnie myślałem,że te 10g to trochę za mało :)
Dzięki za szybką odpowiedź , trzeba szybko kupić ,bo podobno cena już zaczyna rosnąć.

Na sumowym.pl jest już +50zł :)

Jeszcze pytanie czy ktoś łapał w nocy na woby powierzchniowe ? Jest w ogóle taki sens ?

Edytowane przez seba1994