Skocz do zawartości
  • 0

Sumy - na co i czym?

Mielony

Pytanie

Witam kolegów

Możliwe że taki temat już istnieje ale nie moge nigdzie na j,pl znalezc.

Może podzielilibyście się informacjami na temat waszych sprzętów sumowych.

Chodzi tu o kołowrotki/wędziska/plećki i najważniejsze przynęty.

Może według pkt?

1.Kij:Tiger Cross Max 304 15-40g

2.Browning Hybrid 4000

3.PowerPro 0.25

4.Głównie Spro PowerCatcher no i Rapala x-rap10 

W moim przypadku ten zestaw jest uniwersalny szczupaki,sandacze,bolenie no i sumy ale tam gdzie łowie to może być jakas sztuka ze 130cm max a, z takim chyba nie powinno być problemu.

Pozdrawiam i licze że wątek się rozwinie.

Edytowane przez Mielony
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam. Lipiec zbliża się wielkimi krokami. W tym roku zamierzam rozpocząć swoją przygodę z wąsatymi drapieżnikami. Łowić będę przede wszystkim z brzegu a mój zestaw składa się z wędki Dragon Millenium Fino Jig 270 cm 50-120 g, kołowrotka Penn Spinfisher 5500, na który nawinę 275 m plecionki Power Pro SUPER 8 SLICK 40LBS. W zanadrzu mam parę przyponów Savage-Gear o wytrzymałości do 25 kg. Mimo to nominalnie przypony zamierzam robić sam. Zaopatrzyłem się już we fluorocarbon firmy Berkley Trilene Big Game o średnicy 0,91 mm i wytrzymałości 36,3 kg. Mam jedno pytanie. Czy agrafkę i krętlik wiązać bezpośrednio do przyponu czy stosować stalowe zaciski? Różne rzeczy widziałem i słyszałem. Cześć osób twierdzi, że fluorocarbon potrafi pękać przy stosowaniu zacisków, Będę wdzięczy za Wasze opinie i podpowiedzi w tym temacie.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!

zwiraz

• 0

Od 20 do 40lb , tak jak wyżej - wszystko zależy od rybostanu (wielkości spodziewanych ryb) i miejsca . Często zdarza się przyłów w czasie "nocnikowego sandaczowania" , gdy mam 10lb i często też daje radę  ;) , ale nie przy braniu "parowoza" :) .

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

• 0

Próbował ktoś łowić sumy na Sebile Kollie Minnow LL 160? Ciekawi mnie czy to oczko zamontowane w sterze a nie przez cały korpus wytrzyma agresywny hol?

Wobler głęboko idzie w lowieniu z ręki co mnie zaciekawiło na przysZły sezon.tylko kwestia oczek w sterach

Edytowane przez Czoper

• 0

Mam pytanie do sumiarzy który mierzą i ważą złowione ryby.

Na podstawie swoich skromnych (pierwszy sezon sumowy, ryb ponadmetrowych złapanych nieco ponad  20) doświadczeń wyszedł mi taki oto przybliżony wzór na zależność masy suma od jego długości:

M=(długość ryby w metrach)exp3 x 6.9- znaczy się trzeba długośc do 3ciej potęgi podnieśc i pomnozyć przez współczynnik Kowalskiego.

Dziś na przykład złowiłem sumka 171 cm, po zważeniu wyszło 35 kg z drobnym kawałkiem.

Z obliczeń wynika M=1.71exp3 x 6.9= 34.5 kg.

Zgodność całkiem dobra choć oczywiście zdarzają sie czasami nieproporcjonalnie zbudowane ryby o masie znacznie większej niz by to wynikało z obliczonej wg wzoru. No i czasami bywają spore odchyłki dla sumków krótszych od 1 metra.

Ciekaw jestem czy zależność jest dobra tylko dla sumków wrocławskich czy gdzie indziej też się sprawdza.

Równanie Hansa Klopsa i kolejny wzór do nauki w szkole.

Będą tym na maturze z matmy dzieci katować:

oblicz długość suma wiedząc, że ważył 27 kg

• 0
Gość Hans Kloss

Ze wzoru wyszło mi 63,90009kg :)

Na oko mniej więcej by się zgadzało.

Gratuluję i trochę zazdroszczę. Moje największe jak dotąd sumowe emocje to było windowanie do własnej łódki sumka 208, złapanego przez zupełnie kogo innego z innej łodzi. Na własną rybkę podobnych rozmiarów przyjdzie mi  jeszcze poczekać, kto wie ile lat....

Edytowane przez Hans Kloss

• 0

To nie 0,32. Jednak jest opisana jako 0,35. Jak dla mnie to już niezły powóz i to jest zestaw do spinningu. Nie bardzo wyobrażam sobie spinningowanie grubszą plecionką. W całym tym zestawie najmniej zaufania budziło wędzisko. Na pewno przed przyszłym sezonem dorobię się sensownego zestawu do trolla.

• Like 1