Skocz do zawartości
  • 0

Sumy - na co i czym?

Mielony

Pytanie

Witam kolegów

Możliwe że taki temat już istnieje ale nie moge nigdzie na j,pl znalezc.

Może podzielilibyście się informacjami na temat waszych sprzętów sumowych.

Chodzi tu o kołowrotki/wędziska/plećki i najważniejsze przynęty.

Może według pkt?

1.Kij:Tiger Cross Max 304 15-40g

2.Browning Hybrid 4000

3.PowerPro 0.25

4.Głównie Spro PowerCatcher no i Rapala x-rap10 

W moim przypadku ten zestaw jest uniwersalny szczupaki,sandacze,bolenie no i sumy ale tam gdzie łowie to może być jakas sztuka ze 130cm max a, z takim chyba nie powinno być problemu.

Pozdrawiam i licze że wątek się rozwinie.

Edytowane przez Mielony
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam, zastanawiam się nad st.croix mojo cat 2,4 cieżko znaleźć o nim opinie, jak ktoś ma to niech napisze jak go ocenia, ale chodzi mi po głowie również mad cat black spin który jest dużo tańszy od st.croixa oraz shimano beast master 50-100. Może ktoś miał podobne rozważania? Łowię z brzegu na niedużej rzece.

Rozumiem, że do spinningu. Miałem w łapie Mojo Cat MCS80MF2. Moim zdaniem nie ma suma w tym kraju którego byś nie wyjął tą wędką. Z akcji, nie jest to sztywny kołek. Szczytówka jest mięsisto gumiasta. Nie wyobrażam sobie, że ta wędka skończy się pod rybą. Waga 255 g., porównaj sobie z innymi. Przy okazji dolnik nie jest przesadnie długi. Realnego blanku może być tyle ile w innych wędkach o długości ok. 260 cm. 

• 0

Mam pytanie , czy to normalne przy woblerach sumowych że stawiają tak duży opór że kołowrotkiem ciężko się kręci ? Zamierzam łowić z ręki na Wiślę z łodzi . Mam ryobi arctice 6000 ( nigdy nie smarowany ) i wędkę black cat light spin 240cm 10-150g .

• Like 1

• 0

Mam pytanie , czy to normalne przy woblerach sumowych że stawiają tak duży opór że kołowrotkiem ciężko się kręci ? Zamierzam łowić z ręki na Wiślę z łodzi . Mam ryobi arctice 6000 ( nigdy nie smarowany ) i wędkę black cat light spin 240cm 10-150g .

Zobaczysz co to opór jak o woblera zaczepi się sum  :)

• Like 2

• 0

musisz zmienic kołowrotek lub przynete... ewentualnie poszukaj korbki dłuższym ramieniu...

Zobaczysz co to opór jak o woblera zaczepi się sum  :)

przecież suma nie ciągniesz kołowrotkiem...

• Like 1

• 0

Koniecznie musisz łowić takimi woblerami? Takie ostro "stawiające się" woblery, to raczej do łowienia na głębokie wody i do trollingu, zbędne do łowienia w Wiśle. Z ubiegłorocznych doświadczeń na Wiśle, to sumy łowi się tam płytko. Zmień wobler na jakiś płytko chodzący, średniej wielkości z małą lub średnią łopatą. Albo po prostu na większą gumę, biorą tak samo, a łowi się o wiele przyjemniej.

Chyba że w Twoim łowisku akurat, trzeba łowić głęboko, może tam jest inaczej, albo na ten sezon sumy zmienią zwyczaje.

• Like 2

• 0

Koniecznie musisz łowić takimi woblerami? Takie ostro "stawiające się" woblery, to raczej do łowienia na głębokie wody i do trollingu, zbędne do łowienia w Wiśle. Z ubiegłorocznych doświadczeń na Wiśle, to sumy łowi się tam płytko. Zmień wobler na jakiś płytko chodzący, średniej wielkości z małą lub średnią łopatą. Albo po prostu na większą gumę, biorą tak samo, a łowi się o wiele przyjemniej.

Chyba że w Twoim łowisku akurat, trzeba łowić głęboko, może tam jest inaczej, albo na ten sezon sumy zmienią zwyczaje.

Dzięki za rady , już wszystko wiem  :)

• 0

Witam.

Ostatnimi czasy biegam po Odrze w nocy w poszukiwaniu sandaczy.

Parę fajniejszych sztuk udało się wyciągnąć, jednak ostatnio częstym przyłowem jest sum.

Nie powiem że nie podoba mi się to siłowanie z nimi i chyba bardziej nastawie się na nie.

Mam zamiar troszkę wzmocnić sprzęt.

Wędka się zrobiła, na gotowo wyszła 180g wagi, kołowrotek który jest przypięty to stradic 4000 FB ale długiego żywota mu nie wróżę z racji używania woblerów, czasem agresywnie pracujących. Problemem jest wysokie przełożenie w tym stradicu.

Jaki kołowrotek byście polecili żeby można było nim połowić kilka godzin i żeby ręki nie urwało