Skocz do zawartości
  • 0

Sumy - na co i czym?

Mielony

Pytanie

Witam kolegów

Możliwe że taki temat już istnieje ale nie moge nigdzie na j,pl znalezc.

Może podzielilibyście się informacjami na temat waszych sprzętów sumowych.

Chodzi tu o kołowrotki/wędziska/plećki i najważniejsze przynęty.

Może według pkt?

1.Kij:Tiger Cross Max 304 15-40g

2.Browning Hybrid 4000

3.PowerPro 0.25

4.Głównie Spro PowerCatcher no i Rapala x-rap10 

W moim przypadku ten zestaw jest uniwersalny szczupaki,sandacze,bolenie no i sumy ale tam gdzie łowie to może być jakas sztuka ze 130cm max a, z takim chyba nie powinno być problemu.

Pozdrawiam i licze że wątek się rozwinie.

Edytowane przez Mielony
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Zastanawiam się nad skutecznością tych przynęt.....

Może w pewnych okolicznościach będą odstraszać suma?

Wczoraj w nocy sumy żerowały na mocno zarośniętej wodzie o głębokości 1m. więc przynęty którymi dysponowałem gasły po zebraniu zielska.

Myślę że jeden dobry strzał wąsatego i z tych skrzydełek zrobi się harminijka.

Ale w pewnych okolicznościach może być skuteczna, fajnie chlapie, ale rybki zweryfikują.

• Like 1

• 0

Zastanawiam się nad skutecznością tych przynęt:

Może w pewnych okolicznościach będą odstraszać suma?

Wczoraj w nocy sumy żerowały na mocno zarośniętej wodzie o głębokości 1m. więc przynęty którymi dysponowałem gasły po zebraniu zielska.

Nie ma się czego obawiać. W tym sezonie bardzo często łowiłem na tego typu przynęty. Konkretnie na te z Twojego postu nie, ale to nie ma znaczenia. Od mniejszych chlapaków cykad ok. 4cm/4g, do 10cm i kilkadziesiąt gram. Ta powstająca harmonijka po ataku, to może być prawda. Przynajmniej może powstać mocne odkształcenie. Po kilku naprawach/prostowaniu w SG odłamało się skrzydło i byłem zmuszony dorabiać zamienniki.

Najlepiej, najczęściej i chyba najtrwalsze, dodatkowo obrzydliwie najtaniej wychodziło mi zrobienie we własnym zakresie, coś w stylu tych crawlerów na korpusie gumowej żaby. Wycinam skrzydło z poliwęglanu, kleję na "kropelkę" i sumy żują je, jak gumę Donald z historyjką. Na wodzie +/- 100cm bardzo dobrze się sprawdzają. Zielsko nie zielsko, zawsze znajdzie się kawałek wody do przeciągnięcia. Na "grubej", głębokiej wodzie jeszcze nie próbowałem.

post-55449-0-13664400-1566220832_thumb.jpg

Za połowę ceny w porównaniu do Adusty, w krajowym sklepie kupisz Supernato Beetle. Bardzo mięciutka guma, pracuje podobnie do plastikowych i drewnianych crawlerów a dodatkowo spełnia warunki do łowienia w trudnych zarośniętych miejscach. Kilka ryb na niego wyjąłem i jeszcze jest sprawny. Nie przeżuty:)

Kto nie ryzykuje, ten nie łowi:)

• Like 2

• 0

Ostatnio wpadł mi w ręce smużak manns'a, 7cm długości i jakieś 15-20 g wagi z grzechotką. Mocną grzechotką, którą da się usłyszeć w nocy na około 30m, nie wiem czy nie za mocną. Mieli wodę całkiem nieźle. Przetestuje w innym czasie. Jak na razie tylko kilka razy z ciekawości pracy był w wodzie. Zostawie go na inną chwilę.

• 0

Ostatni wąsaty jakiego udało mi się złapać miał 160+ cm. Trafił w rapalę shad rap a w tym woblerze nie ma stelarza jak się później okazało.

Złowiony na opasce, w nurcie z zaczepami. Walka trwała może ze 2 z haczykiem minuty.

Wtedy akurat testowałem nowy sprzęt z przeznaczeniem na suma.

Mogę powiedzieć że po pierwszym odjeździe wąsatego później po dokręceniu hamulca w kołowrotku nie miał zbytnio co do gadania.

Wyjęty prawie na chama.

Później w domu prześwietliłem ten wobler i okazało się że nie ma stelarza tylko oczka zatopione w plastiku. Myślę że miałem trochę szczęścia że się wobler nie rozpadł.

Po tej akcji twierdzę że może i wobler mocny ale nie chętnie po niego sięgam.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to zrobić dodatkowy stelaż "w razie czego"

Edytowane przez cinn
  • Like 1

• 0

Nie wiem jak dokładnie zarośnięta jest twoja woda ale rapala joined 13, executor sr 12 cm, jaxon karaś chyba 11 u mnie na takiej płytkiej wodzie się sprawdzają/sprawdzały w tamtym roku, bo mało w tym roku chodziłem za sumami z brzegu.

Na takie warunki jak pokazałeś na filmiku, widziałem że we Francji stosują żaby... próbuj i daj znać.

Edytowane przez Adrian Tałocha
  • Like 1

• 0

Nie wiem jak dokładnie zarośnięta jest twoja woda ale rapala joined 13, executor sr 12 cm, jaxon karaś chyba 11 u mnie na takiej płytkiej wodzie się sprawdzają/sprawdzały w tamtym roku, bo mało w tym roku chodziłem za sumami z brzegu.

Na takie warunki jak pokazałeś na filmiku, widziałem że we Francji stosują żaby... próbuj i daj znać.

Przynęta w moim przypadku nie może głębiej schodzić niż na 20cm dlatego też obstawiałem poppery.

• 0

20 cm. to już sporo i można pokombinować i z płytko schodzącymi woblerami i z żabami i z woblerami pływającymi ala skinner i z obrotówkami nawet tymi dużymi. Masz sporo możliwości. Tak przy okazji dodam, że aktualnie na zbiorniku Żelizna spora część wody to 10 cm., a pod spodem zielsko rzecz jasna. Na innej części szorujesz dnem pontonu po zielsku ..., także te 20 cm. to nie jest źle ☺

• Like 1

• 0

Wobler pływający Kaczucha wykonany przez Popeja 25 cm długości , ciężar  50 g  .

Raz nimi spiningowałem .

dc693f3b425a441357ceb15ec63cfdaf.jpg

Jak dla mnie ciut za duże kotwice ale to na suma i duże szczupaki  jest wobler .

Stelaż z jednego kawałka drutu 1 mm .

Edytowane przez Tabor
  • Like 1

• 0

Dziękuję Wszystkim za istotne informacje. :good:

Nie pozostaje mi nic tylko iść na suma, ;)  choć mój przyjaciel z JB powiedział, nie kupuj tych przynęt, bo i tak suma nie złowisz :((planuję mu zrobić psikusa).  ;)

• 0

Manns robi woblery smużaki, takie około 7cm. Używam czasami jak na normalne przynęty nie ma efektów.

Robią dużo szumu na powierzchni wody.

Nie wiem tylko jaki dokładnie model bo opakowanie w którym kupiłem tego woblera było strasznie zniszczone.

Jak się dowiem to napiszę.

Edit.

Manns Walker Elite ghost minnow.

Edytowane przez cinn
  • Like 1

• 0

Witam.Szukam wędki do metody vertical,nigdy nie łowiłem ryb na tą metodę.Moje pytanie brzmi:

Macie coś godnego do polecenia w przedziale cenowym max 400zł?

Specyfikacja kija jaka mnie interesuje to długość od 180-185 (jednoskład) do 230cm (dwuskład).

Lub istnieje inna opcja.Może któryś z kolegów byłby mi w stanie zrobić jakiś porządny kijaszek w przystępnej cenie? Na innym forum pewien wędkarz chciał sprzedać kijaszki mekamila 30lb i 50lb w baaardzo przystępnej cenie jednak to tej pory się nad nimi zastanawiam.Blanki pacBay to były.