Skocz do zawartości
  • 0

Sumy - na co i czym?

Mielony

Pytanie

Witam kolegów

Możliwe że taki temat już istnieje ale nie moge nigdzie na j,pl znalezc.

Może podzielilibyście się informacjami na temat waszych sprzętów sumowych.

Chodzi tu o kołowrotki/wędziska/plećki i najważniejsze przynęty.

Może według pkt?

1.Kij:Tiger Cross Max 304 15-40g

2.Browning Hybrid 4000

3.PowerPro 0.25

4.Głównie Spro PowerCatcher no i Rapala x-rap10 

W moim przypadku ten zestaw jest uniwersalny szczupaki,sandacze,bolenie no i sumy ale tam gdzie łowie to może być jakas sztuka ze 130cm max a, z takim chyba nie powinno być problemu.

Pozdrawiam i licze że wątek się rozwinie.

Edytowane przez Mielony
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

https://www.raven-fishing.pl/traxx-rz-181-h-wedka-do-metody-vertical-jigging-10-35g-180m/pl/product/41557/

kupilem tak w ciemno i okazalo sie naprawde dobrym wyborem

mocy az nadto ale testowalem tylko na sucho na rybach jeszcze nie byl :(

nie balbym sie przylowu wasatego takiego do +- 150 cm

• 0

Przynęta w moim przypadku nie może głębiej schodzić niż na 20cm dlatego też obstawiałem poppery.

Czasami miałem zapas 10 cm, a innym razem 50 cm. Na tyle pozwalały zielska i sama głębokość łowiska.

Na oglądanie filmów zostawiłem sobie zimowe wieczory, a w sezonie wziąłem się za łowienie;)

Widziałem i słyszałem o łowionych sumach w większości na gumy uzbrojone w lekką główkę i "płytkie" woblery.

Czasami trafił się i mi jako przyłów. W tym sezonie postanowiłem spróbować czegoś innego.

Łowienie przynętami powierzchniowymi jest bardzo widowiskowe. Oczy potrafią dać ogromną ilość doznań, wyobraźni, dodatkowych i niesamowitych emocji podczas brania. 

Jedno jest pewne, znam siebie i wiem, że w razie przedłużającego niepowodzenia sięgnę po sprawdzone przynęty i będę próbował nimi łowić.

Zostawiłem je domu. Brałem tylko chlapaki. Los mi sprzyjał i na efekty długo nie czekałem. Później bez obaw zabierałem ze sobą wszelkiego rodzaju przynęty, bo wiedziałem, że sobie poradzę. Wśród znajomych wędkarzy nie widziałem u nikogo przynęt w rodzaju crawler. Przynajmniej nikt się tym nie chwalił. Miałem nawet odczucie lekkiego pokpiwania z moich zamiarów. Niech im będzie. Wiem swoje, złowiłem swoje i cieszę się, że sięgnąłem po te rewelacyjne przynęty. Nawet zacząłem podobne wykonywać samodzielnie. Również łowią :)

Na dobry początek, żeby przyśpieszyć efekty, zdecydowałem się łowić na mniejsze rozmiary. Z góry zakładałem przyłowy kleni i boleni. Czasami szczupak się trafił. Celowałem w sumki +/- 100cm z małym zapasem. Na tyle pozwalał mi sprzęt i warunki, w jakich łowiłem. Wnioski na przyszły sezon już się wykrystalizowały i będę lepiej przygotowany. To jeszcze nie koniec i liczę jeszcze na kilka wąsatych, ale nie wiem, czy im poświęcę tyle czasu, aby być skutecznym.

Na zdjęciu moje skromne stadko przynęt, którymi w tym sezonie łowiłem. Najczęściej sięgałem po gumową żabę, nietoperza, żuka molix-a i cykady. Wobler "świąteczna parówa" (na dole zdjęcia) wbrew pozorom jest również łowna, jak wymienione wcześniej. W zasadzie nie jestem pewien, co w nią przywali, sandacz, boleń, kleń, sum? Jest tak uniwersalna. Jedyne co musiałem zrobić, to rozpołowić i wstawić stelaż przez całość.

post-55449-0-23576200-1568203907_thumb.jpg

Oczywiście łowiłem też na wszelkie znane i nieznane marki woblerów płytko schodzących. Wręcz prowadzonych powierzchniowo. W łowisku, gdzie zapas na prezentację wynosi kilkanaście centymetrów odpowiedź, jakie przynęty, jest prosta;)

• Like 1

• 0

Caly czas przewija sie temat rzek. Mam pewna wode stojaca na oku z sumem, starorzecze zarosnieta w kolo olcha. Brzeg zarosniety lilia i ostry spad na 3-5m zaraz przy brzegu. Potopione drzewa i nawisy do wody. Szukac wasatego przy lini brzegowej czy probowac tez na glebszej wodzie bez patykow.

Pozdrawiam

Edytowane przez Astral

• 0

Sum podpływa, robi nawrót, następnie po chwili bierze lub nie... Tak to wygląda przy braniach z powierzchni... I to pewnie nie wszystkich... Może zahaczyc ogonem przy nawrocie... Suma za ogon trafiłem jednego (mój najmniejszy) innych ryb na duże woblery nigdy - a jest ich więcej:) przypadek?

• 0

Cześć, kolega Homax opowiadał mi kiedyś, że łowił w stawie gdzie były sumy, których wcześniej nikt nie łowił. Pierwsze dni brały jak głupie a później pływały wokół przynęty i się przyglądały. Tak więc podczepienie za bok czy ogon to nie musi być wyhaczenie leżącej na dnie ryby

Tomek

• Like 1

• 0

Szukam budżetowego kija 190-210 cm, którym mógłbym obskoczyć verta z teaserem 100-200gr, trolla, czasem żywca (kolejność nieprzypadkowa) w kasie do trzech stówek. Przeglądam Black i Mad Caty, z parametrów coś tam bym dopasował, liczę jednak na jakieś podpowiedzi bardziej doświadczonych...

• 0

Rozejrzyj się za Mikado Cat Territory Vertical 2.10m 100-200g, który spełni wszystkie twoje oczekiwania w 100%.

To czuły i pięknie pracujący monoblank w dobrych pieniądzach, poprawnie uzbrojony w dobre przelotki i uchwyt Fuji, bez problemu podnosi 7kg.

Wszelkie Caty to w głównej mierze chińszczyzna + marketing za wygórowaną cenę. Pozdrawiam

• Like 2