Skocz do zawartości
  • 0

Sumy - na co i czym?

Mielony

Pytanie

Witam kolegów

Możliwe że taki temat już istnieje ale nie moge nigdzie na j,pl znalezc.

Może podzielilibyście się informacjami na temat waszych sprzętów sumowych.

Chodzi tu o kołowrotki/wędziska/plećki i najważniejsze przynęty.

Może według pkt?

1.Kij:Tiger Cross Max 304 15-40g

2.Browning Hybrid 4000

3.PowerPro 0.25

4.Głównie Spro PowerCatcher no i Rapala x-rap10 

W moim przypadku ten zestaw jest uniwersalny szczupaki,sandacze,bolenie no i sumy ale tam gdzie łowie to może być jakas sztuka ze 130cm max a, z takim chyba nie powinno być problemu.

Pozdrawiam i licze że wątek się rozwinie.

Edytowane przez Mielony
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Poszukiwany whoopper plopper, lub coś podobnego, taki co by wytrzymał wojaże z sumem w rzece.

Taki żeby się nie rozpadł po braniu lub holu.

Jeżeli nie jesteś pewien zbrojenia, to można spróbować rozwiązania jak na zdjęciach.

Długość dozbrojki nieco dłuższa, żeby ciągnąć za przednie oczko, a nie za brzuszne.

Drut oczywiście solidniejszy. Tutaj jest namotane na szybko dla podglądu.

post-55449-0-82505300-1627808343_thumb.jpg post-55449-0-67758600-1627808474_thumb.jpg

• Like 3

• 0

Podobnie połączyłem plecionką przednie oczko z kotwiczkami w woblerach, w których nie ma zbrojenia drutem "przez całość" przynęty. Owszem, stery wyrywają/wyrywały się czasem, ale po wysuszeniu wklejałem je na swoje miejsce zwykłym klejem dwuskładnikowym i dalej łowią/łowiły. Piszę raczej łowiły, bo rzadko już próbuję łowić sumy w trollingu, a "z ręki" najczęściej montuję gumy.

To dodatkowe połączenie wydaje się takie na partyzanta, ale działa, wytrzymuje hol, spełnia swój cel i nie wymaga jakichś wielkich umiejętności czy głębokich przeróbek.

• 0

Witam szanowne grono forumowiczów .

Potrzebna mi wędka do sumowego verta obsługująca przynęty powyżej 150 g ( do tej gramatury już mam ale nic więcej nie pociagnie).

Ma być krótka najlepiej do 180. , mocna i tu znowu zagwozdka gdyż nie mam pojęcia czy np pod fireball wystarczy cw 220 g no i w miarę z przyzwoitych komponentów .

Jeśli chodzi o budżet myślałem się zamknąć w granicach 500 zł choć wiadomo pare złotych w ta pare w tamta tez wchodzi w rachubę .

Jeśli któryś z kolegów łowi w ten sposób i moglby podzielić się refleksjami na temat kija spełniającego wyżej wymienione parametry będę niezmiernie wdzieczny .

Pozdrawiam Krzysiu.

• 0

Może dla kogoś kto na nie nie łowi.. ;)

W/g mnie to równie dobra przynęta na sumy jak inne.. Sprawdzona przez wiele lat.

O wiele wcześniej niż pojawiły się woblery i gumy..

No ale może kolega jeszcze b.młody i nie zna czasów z przed epoki komórek i internetu.. B)

• Like 3

• 0

Nie znam nikogo kto by łowił sumy regularnie na blachy. Przez blisko 30 lat wędkowania na rzece słyszałem o dwóch sumach złowionych celowo na blachę (kalewa i gnom 2) na ,,moim odcinku,, pozostałych kilka to szczupakowe przyłowy. Kilka lat temu sam kupiłem kalewę XXL tu na forum probowalem …bez rezultatów innymi blachami zresztą też. Najczęściej słyszę o sumach złowionych na woblery (żywca pomijam inna kategoria)

• 0

Bez napinki panowie każdy ma prawo mieć swoje zdanie , mi na przykład blachy na suma się nie sprawdzają nie poświęciłem temu zbyt dużo czasu ale testowałem w dzień kiedy ryba była aktywna i na inne przynęty reagowała .

Może kwestia łowiska nie mam pojęcia mogę tylko zauważyć ze jak lowie inne gatunki mniejszymi obrotowkami nigdy nie miałem przyłowu wąsatego co np. na gumki i wobki się zdarzało wiec z mojego punktu widzenia blachy na sumy to chyba najgorsza opcja z możliwości jakie oferuje rynek przynęt sumowych .

Oczywiście dodam ze to moja subiektywna opinia i każdy może się z nią nie zgodzić .

Edytowane przez Krzysiu