Skocz do zawartości
  • 0

Sumy - na co i czym?

Mielony

Pytanie

Witam kolegów

Możliwe że taki temat już istnieje ale nie moge nigdzie na j,pl znalezc.

Może podzielilibyście się informacjami na temat waszych sprzętów sumowych.

Chodzi tu o kołowrotki/wędziska/plećki i najważniejsze przynęty.

Może według pkt?

1.Kij:Tiger Cross Max 304 15-40g

2.Browning Hybrid 4000

3.PowerPro 0.25

4.Głównie Spro PowerCatcher no i Rapala x-rap10 

W moim przypadku ten zestaw jest uniwersalny szczupaki,sandacze,bolenie no i sumy ale tam gdzie łowie to może być jakas sztuka ze 130cm max a, z takim chyba nie powinno być problemu.

Pozdrawiam i licze że wątek się rozwinie.

Edytowane przez Mielony
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Stosuje przypony stalowe Dragona Classic  30 kg , dają radę .

Spróbuje zastosować jak w stacjonarce Black cata mono mam fi 1,2 mm ale czekam na  zaciskarkę . 

czarny1 plecionka 100 lb to 0,5 mm i taką stosujesz do casta .

akurat sumy łowie głównie na spining... ale i tak na kołowrotek wchodzi ok 200m a nie muszę się martwic o jakiekolwiek uszkodzenia linki...

1,2mm to już typowo pod szczupaki, ja używam 0,72 i wystarczy... przypon ok. 2m wiązany do plecionki... wymieniam w razie uszkodzeń i kiedy sie za bardzo skróci od odcinania agrafki po łowieniu - tak 2-3 razy w roku...

i absolutnie bym nie ufał zaciskanym, juz raz zaliczyłem wtope na kupnym przyponie - tylko i wyłącznie wiązane!

• Like 1

• 0

https://demotywatory.pl/5199676/Nigdy-nie-wiesz-co-sie-czai-w-zamulonych-rzekach

tak wygląda typowy efekt brania suma z powierzchni na mocno skręconym hamulcu... finałowe uderzenie ogonem w powietrzu... i po zabawie:(

u mnie sumy na jakies 30 brań w połowie nie trafiały, a w pozostałych przypadkach właśnie tak się uwalniały ze 100% skutecznością... zorientowałem sie dopiero po zastosowaniu multiplikatora i kija do 60g - mocniejszego wtedy nie miałem... żaden z trzech zacietych sumów nie spadł:) ryba od razu nurkuje zamiast wariowac na powierzchni...

• 0

Jeśli ktoś ma czas i poczeka zaproponuje plecionkę  Hercules z Ali .

Na dniach zamawiam 1000 mb suma to około 150 zł .

Mam na multiplikatorach 0,58 mm na suma a będę zamawiał o,32 lub 0,28 mm sam nie wiem .

e19e0ad9b1faef3e5f7f94ee2d1aff6f.jpg

Tak wygląda 8 splotowa . 

Nie spiningowałem nia także musze spróbować . 

• Like 1

• 0

Rozważał ktoś pod brzegowe sumowanie kije typu GORMS-973MH?

Wydają się być fajne, to może być "to". Chodził mi po głowie zakup czegoś w tym stylu na Ali, nie zrealizowałem jednak pomysłu.

Póki co latam ze starymi, dobrymi Beastmasterami AX i BX. Te kije nie są dla wszystkich. Trochę ręka boli, szczególnie na początku sezonu

• Like 1

• 0

Wydają się być fajne, to może być "to". Chodził mi po głowie zakup czegoś w tym stylu na Ali, nie zrealizowałem jednak pomysłu.

Póki co latam ze starymi, dobrymi Beastmasterami AX i BX. Te kije nie są dla wszystkich. Trochę ręka boli, szczególnie na początku sezonu

Ja celowo za wąsem chodzę z SLFem najmocniejszym, jest spoko o tyle że 1,5m wąsa stopuje w miejscu. Ma też szybki przyrost mocy, zdarzyło mi się że musiałem wypuszczać woba ponad 100m. Kolega lowil którymś starszym beastmsdterem do 100g i miał kilka pustych strzałów, mnie natomiast się wcinały. Inna sprawa, że to były małe ryby i miały problem zmieścić woblera...

• Like 1

• 0

Nie mogę nigdzie znaleźć informacji na temat trollingu sumowego .

Miejscowka opaski 180-250cm .

Łowienie jak rozumiem polega na tym że płynę pod prąd woblerem z prędkością około 2.5 km/h ? Spotkałem się na jakieś wschodnio jezucznej stronie aby płynąc w poprzek nurtu od jednego do drugiego brzegu .

Boje się że będę płoszył sumy silnikiem przepływając im nad głową a za 30 m później gdy będzie przepływał wobler nie będzie po sumie śladu .

• 0

Panowie, mam pytanie. Nie łowiłem nigdy sumów z premedytacją, a czasami zdarzają się przyłowy podczas lekkiego spinningowania. 2-3 lata temu podczas wieczornego spinningowania za sandaczem złowiłem metrowego sumka, a wiem, że są tam większe. Kilka dni temu miałem zaczep przy zwalonym drzewie, który chciałem odstrzelić i po kilku próbach "ożył". Na wędce do 30g zobaczyłem nagle jak linka zaczyna się naprężać i kieruje się w stronę wody (łowiskiem jest małe jezioro) i zaczyna grać hamulec kołowrotka. Po kilku sekundach było po sprawie, bo będąc przekonanym, że to zaczep nie zacinałem tego, żeby łatwiej było odzyskać przynętę.

Pomyślałem, żeby spróbować sprowokować mieszkańca tego rewiru do brania na mocniejszy zestaw. Mam slammera 260 i teraz pytanie, czy z wędką np. SG2 Power Game 221cm 50-100g Moderate Fast i plecionką 30-40lb stworzyłby dobry duet ?

Zależy mi na tym, żeby wykorzystać slammera którego już mam i nie generować dodatkowych kosztów do odpowiedniego kija, żeby zmierzyć się z wąsem ;). Jeśli są lepsze kije w podobnym budżecie od wspomnianego sg2 do 100g proszę o info. Slammer ma grubszą stopkę od standardowego kołowrotka, także trzeba też wziąć to pod uwagę, żeby uchwyt go przyjął bez uszkodzenia go w trakcie użytkowania.

Edytowane przez wilczybilet

• 0

Jak masz taki sprzęt to proboj nim łowić jak ci się spodoba to coś zmienisz 40lb nie nawiniesz na slammera 260 30lb powinno wystarczyć .z kijów w podobnym budżecie znajdziesz blacki od mar cata .

Na sg2 260 do 130g łowi twórca woblerów champion z zadziora jest film jak holuje ładna rybę nim

• 0

Z wymienionego wyżej mam na razie slammera 260, a kij muszę dokupić. Myślałem żeby c.w był tak do 100-120g. Nie chcę też przegiąć, tylko optymalnie dopasować go do kolowrotka, który już posiadam. Ten sg2 do 100g, który wymieniłem jest przykładowy. Nie potrzebuję fajerwerków, tylko, żeby zgrać go ze slammerem 260. Może są tu użytkownicy wspomnianego slammera i kija sg2 lub czegoś podobnego i podpowiedzą, czy w dobrym kierunku chcę pójść ? Jak wcześniej wspomniałem istotny jest uchwyt, czy przyjmie bez problemu stopkę slamera, która jest grubsza od standardowej. 

• 0

A może zerknij na Daiwa Exceler Spin - 2,70m 50-120g. Na YouTube można znaleźć filmy chłopaka który z powodzeniem targa nim fajne sumy na Odrze.

https://youtu.be/sOD2M1-qAog?si=z4jV93HOMncNEmjl

Sam wybrałem o oczko delikatniejszą wersję tego kija, sparowałem go z Slammerem 360 i PP 0,32mm. Spokojnie mogę rzucać tym zestawem kilka godzin. Niestety na sumie jeszcze nie było mi dane przetestować tego sprzętu.

• 0

Łowienie z łódki czy z brzegu .

Ja w zeszłym roku łowiłem sg2 do 220g wersja cast szczupaki i sumy z brzegu moim zdaniem miał mało mocy i odkleił mi się spigot plus pękał lakier na przelotkach dostalem zwrot pieniędzy .w tym roku kupiłem mad cat white x-taaz plus Shimano soccoro lecz sumy znikły zlowilem 3 sztuki 100-120cm więc kij nie przetestowany dobrze .

Jak chcesz kija tylko pod suma kupuj madcata jakiegoś one mają duże uchwyty .

Penwie na olx jakąś używkę nawet znajdziesz

Kolega łowił sumy Grey stremem do 65 g i też coś tam wyciągał ja miałem w tym sezonie w maju 130cm na team dragona do 42g z brzegu .

Jak chcesz coś uniwersalnego pod szczupxa też bierz sg2 jak chcesz stricte pod suma bierz madcata black .

Jak łowisz z łódki nie potrzebujesz tak mocnej wędki jak byś łowił z brzegu .

Edytowane przez jacob1993
  • Like 2

• 0

Łowienie z brzegu i chciałbym właśnie połączyć z cięższymi przynętami szczupakowymi. Metrowego sumka złowiłem lekką sandaczówką do 14g, ale wiem, że miałem farta, bo chodziłna otwartej wodzie bez zaczepów, a teraz też chcę spróbować przy zwalonych drzewach

• 0

zależy jak ciężkie przynety chcesz użyć... ja bym szedł w kierunku nieco mocniejszej szczupakówki - tak ok. max 60g - i dopiero po pierwszych CELOWYCH sukcesach kompletował bym mocniejszy sprzęt... bo porzucasz dwa dni bez brania i tyle będzie z sumów:(

a na plecionce 30-40lb nawet sredni sum w bliskie drzewo wejdzie jeśli tylko tego zechce... i lepiej mieć mało grubej plecionki niż dużo cienkiej...

• Like 1

• 0

Jeśli chodzi o przynęty to chciałem spróbować porzucać gumą, woblerem, jerkiem i jakąś przynętą powierzchniową robiącą zamieszanie. Największą wagę mają 2 cięższe jerki, którymi chciałem porzucać. Większy z nich jest smukły, długi na około 20 cm i waga ~ 100g. Fajnie pracuje nawet nie szarpiąc przy jednostajnym ściąganiu, coś ala wobler, lusterkuje i wykłada się na boki

Edytowane przez wilczybilet

• 0

ciężko będzie prawidłowo ogarnąć jerki tak długim kijem... do tego do jerka znacznie lepszy jest multiplikator...

no i pamietaj, że im dłuższa wędka tym bardziej męczy rękę - przy dużych przynetach ma to już spore znaczenie... 

sumówka powinna mieć też raczej długą rękojeść, a jerka tym nie poprowadzisz. rekojeść musi być krótka, inaczej będzie zawadzać przy szarpaniu... 

w praktyce potrzebujesz dwóch całkowicie różnych wędek:)

• Like 1