Skocz do zawartości
  • 0

Sumy - na co i czym?

Mielony

Pytanie

Witam kolegów

Możliwe że taki temat już istnieje ale nie moge nigdzie na j,pl znalezc.

Może podzielilibyście się informacjami na temat waszych sprzętów sumowych.

Chodzi tu o kołowrotki/wędziska/plećki i najważniejsze przynęty.

Może według pkt?

1.Kij:Tiger Cross Max 304 15-40g

2.Browning Hybrid 4000

3.PowerPro 0.25

4.Głównie Spro PowerCatcher no i Rapala x-rap10 

W moim przypadku ten zestaw jest uniwersalny szczupaki,sandacze,bolenie no i sumy ale tam gdzie łowie to może być jakas sztuka ze 130cm max a, z takim chyba nie powinno być problemu.

Pozdrawiam i licze że wątek się rozwinie.

Edytowane przez Mielony
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pytanie to sumiarzy łowiących wasate na warta. Czy łowienie na wert bez liva czy panoptixa ze zwykłym echo może być skuteczne i ma w ogóle sens czy nie warto podchodzić do tematu warta bez sprzętu z livem?

Znam co najmniej kilka osób które tak łowią lub łowili i mieli/mają efekty. Więc da się.

• 0

Używam fluoro  Dragona od 0,16 do 0,41 - do zastosowań nie sumowych i niestety 3-4 letni rwę w palcach.Dlatego stosuje też zwykłą żyłkę właśnie przy łowieniu przypowierzchniowym.

proste - nigdy więcej nie kupuj tego śmiecia od dragona:) swój (daiwa) używam od 6 lat, a kupiłem już wycofany z rynku model, czyli nowy w momencie zakupu nie był... i nie widzę różnicy, żadnych problemów nie sprawia...

właśnie na kamieniach fc będzie trwalszy... 

• 0

Regenerator z plecionką łączysz przez krętlik czy da się wiązać węzłem ?

Ten do 0,90 mm da się zawiązać w rękach. Jak ktoś ma krzepę, to pewnie i grubsze ogarnie. W komentarzach wypowiadano się, że jest bardziej elastyczny od fluorocarbonu. Łączę obecnie bez krętlika. Jestem wyznawcą minimalizmu w sprzęcie i gdy się da, odrzucam wszelkie dodatki. Zastanowiłbym się nad długością przyponu. Półtorametrowy może utrudniać rzuty. Chcąc nie chcąc, węzeł będzie dość pokaźny. Przeciągnięty za przelotki może spowodować, że zrobimy sobie krzywdę. Wracający nietoperz prosto w twarz z ostrymi kotwicami? Ajajaj, nawet nie chcę o tym myśleć. Jeżeli węzeł w ogóle da się przeciągnąć, bo w moich wędkach średnica przelotek jest, jak do okoniówek;) A sama długość pręta od uchwytu mierzy ledwo 200 cm. Stoję w wysokich trawach, za plecami wznoszący wał i z tak długo wypuszczonym przyponem na bank coś się przykrego wydarzy. Tak z synem połamaliśmy dwa  Blue Birdy. Jeden po drugim w kilka minut odstępu. Nauczka była przykra. Dobrze, że tylko wędki oberwały.

• 0

tak wygląda ten "dość pokaźny" węzeł :) 

post-49552-0-45527000-1721310146_thumb.jpg

bez problemu przechodzi przez przelotki od rozmiaru 6... długość przyponu jest faktycznie ograniczona - odcinek linki z węzłem nie powinien być nawinięty na szpuli podczas rzutu... nie zdarzyło mi się chyba zatrzymanie węzła na przelotce... przy przynętach ok 80g  i dynamice rzutu raczej bym zdemontował pechową przelotkę, być może razem z kawałkiem szczytówki:)

nocą łowie castem, a nim celniej się rzuca jak odległość od szczytówki do przynęty jest bliska zeru... wędka też ok 2m... i nic się nie wydarza:)

węzeł w poście nr 6: https://jerkbait.pl/topic/131659-przypony-w-baitcastingu/#entry2644786 

Edytowane przez czarny1
  • Like 1

• 0

Pytanie to sumiarzy łowiących wasate na warta. Czy łowienie na wert bez liva czy panoptixa ze zwykłym echo może być skuteczne i ma w ogóle sens czy nie warto podchodzić do tematu warta bez sprzętu z livem?

Przecież live jest nie od zawsze. Różnica jest taka: na zwykłym stajesz nad rybą i próbujesz ją wymacać nie wiedząc czy trafiasz, na live widzisz jak podpływa do przynęty i odpływa  ;) - nie wiem co bardziej wkurzające.

I nie chce tu nikogo urazić ale takie podtykanie rybie przynęty pod nos to już dla mnie jednak przegięcie. Poza tym to wpatrywanie się w ekran. Ja tam wole porzucać (co samo w sobie jest przyjemne) i poobserwować piękne otoczenie. A branie, jak już jest, niech zaskakuje.

• Like 2

• 0

Łączę obecnie bez krętlika. Jestem wyznawcą minimalizmu w sprzęcie i gdy się da, odrzucam wszelkie dodatki. Zastanowiłbym się nad długością przyponu. Półtorametrowy może utrudniać rzuty.

Od paru lat łowię przy powierzchni smużakami i lekko obciążonymi gumowcami i sprawdza mi się przypon do max. 100 cm - z tym że kije stosuje 200 - 220 cm.I bezsterowe żaby i bezsterowce smużące lepiej się animuje krótszymi kijami. Chlapaki pozwalają na użycie  dłuższego kija bo mają własną pracę.

Normalnie  do łączenia stosuje wzmacniany Alberto Knot i mnie nie zawodzi - ale na sumy się nie odważę .Świetny jest ten węzeł , który zaproponował czarny1 - to wariacja węzła do plecionki  "na trzy końce " który od dawna używam, bardzo mocny i solidny oplot.

jaceen , czarny1 - bardzo Wam dziękuję za podzielenie się doświadczeniem.Prognoza pogody do  końca miesiąca u mnie  jest wybitnie sumowa  a ja mam ulop :wub: !

Edytowane przez romanus
  • Like 1

• 0

Od paru lat łowię przy powierzchni smużakami i lekko obciążonymi gumowcami i sprawdza mi się przypon do max. 100 cm - z tym że kije stosuje 200 - 220 cm.I bezsterowe żaby i bezsterowce smużące lepiej się animuje krótszymi kijami. Chlapaki pozwalają na użycie  dłuższego kija bo mają własną pracę.

Normalnie  do łączenia stosuje wzmacniany Alberto Knot i mnie nie zawodzi - ale na sumy się nie odważę .Świetny jest ten węzeł , który zaproponował czarny1 - to wariacja węzła do plecionki  "na trzy końce " który od dawna używam, bardzo mocny i solidny oplot.

jaceen , czarny1 - bardzo Wam dziękuję za podzielenie się doświadczeniem.Prognoza pogody do  końca miesiąca u mnie  jest wybitnie sumowa  a ja mam ulop :wub: !

Mógłbyś pokazać jak zbroisz gumę na lekko? Nie mogę nigdzie znaleźć wkretek sumowych a jak są to po 40g w górę…

• 0

Mógłbyś pokazać jak zbroisz gumę na lekko? Nie mogę nigdzie znaleźć wkretek sumowych a jak są to po 40g w górę…

Wyżej pisałem o dość szczególnym typie gumowców w typie żaby bezsterowej i dobrze opisane jest to w temacie "Przechytrz dużego klenia ..."- skuteczne. Zwykłymi gumami w taki sposób niestety nie łowie - może ktoś inny pomoże.

• 0

tak wygląda ten "dość pokaźny" węzeł :) 

attachicon.gif wezeł1.jpg

To pogadajmy dalej:)

Nie wiem, jakie linki są wiązane na przedstawionym zdjęciu u Ciebie, ale wiem, co mówię o "pokaźnym węźle" ;)

Żeby było wszystko widoczne, to przedstawiam. Wiązałem trzykrotnie zgodnie z filmem. Plecionka i przypon, jakim łowię.

post-55449-0-83063300-1722164625_thumb.jpg

Porównanie węzłów, którego wiązałem do tej pory i z filmu. Plecionki te same, używana jest odbarwiona.

post-55449-0-58511700-1722164865_thumb.jpg

Co bym nie robił, to inaczej nie będzie wyglądał. Regenerator o tej średnicy, mimo możliwości wiązania bez tulejek i innych wynalazków jest i tak na tyle sztywny i gruby, że węzeł nie będzie wyglądał jak na żyłce 0,16 lub nawet 0,30 mm. Wolę bezpiecznie wyrzucić chlapaka 60 g na krótkim przyponie. Przypon 150 cm absolutnie u mnie nie ma zastosowania. Wierzę, że są i na to sposoby, ale w danej chwili zostanę przy swoich.

Przelotka szczytowa 6 mm.

post-55449-0-75007200-1722165594_thumb.jpg

A teraz konkretnie o rybach. Chciałem coś więcej o sumach z powierzchni napisać i podeprzeć zdjęciami na bieżąco. Niestety ten sezon jest inny. Sumom poświęcam w sezonie +/- 20 wypraw w roku. Ponad połowę już wykorzystałem. Ostatnie sześć wypadów pechowe, bo wszystkie brania na nich psuję. A wcześniejsze sześć zakończyły się kilkoma braniami i dwoma krótkimi sumkami. Wszystko było łowione na powierzchniowe crawlery Adusta Yajirobee JR 6,5 cm/19 g i 3D Bat SG 10 cm/28 g.

post-55449-0-49853900-1722166421_thumb.jpg post-55449-0-55171100-1722166536_thumb.jpg

Pzdr:)

• Like 4

• 0

nie wiem co zawiązałeś, ale na pewno wyszło coś zupełnie innego niż pokazałem:( i innego niż na filmie...

porównaj sobie węzeł z filmiku z tym co sam zawiązałeś... nawet jeśli zmodyfikowałeś jak ja to na plecionce też wyszło coś całkowicie innego... oryginalnie tam jest tylko jedna końcówka plecionki, niewidoczna bo jest pod tym węzłem na żyłce... ten węzeł na regeneratorze powinien byc zaciśniety ile tylko pary w łapach, a potem docięta i obtopiona koncówka - nic nie ma prawa sterczeć, powinna wyjść taka kulka na końcu... 

spróbuj wiązać jeszcze raz cały czas zaglądając na filmik, na początek dokładnie jak na filmie:)

ja też nie mogę żadnego ostatnio złowić:( tam gdzie rok temu były teraz nie ma nic, nawet kleni:(

na dwie nocki (22-3) miałem jedno branie ze spadem i jedno odprowadzenie bez brania... chyba trzeba przeszukać inny odcinek wisły...

• 0

Witam

Poleci ktoś jakiś patyk i kołowrotek na suma z brzegu? Jakiś taki dla poczatkujących

Zależy od budżetu. Jak możliwie niski to którąś seria Shimano Catana 270cm do 100g była ok.

Jak masz chęć wydać więcej to starsze serie Beastmasterów do 100g. Trochę gumowy więc z bardzo dużego dystansu źle sie wcina, natomiast 30kg sumka zatrzymuje prawie w miejscu nawet w silnym nurcie. No i fajnie rzuca mniejsze woby.

Używam też pracownianego na najmocniejszym blanku łososiowym z FishingArt. Szybki, dobrze wcina nawet tymi najmocniejszymi ownerami na dużym dystansie (ponad 100m). Z wad - małe woblery lepiej podaje Beastmaster. Mocy ma chyba więcej, bo utrzymał mi wariującego na płytkim 1,5m sumka praktycznie bez oddawania plecionki, gdzie bałem się o power pro 0.36.

• 0

Dobierz kija do przynet... Potem do warunkow nad wodą (a raczej pod wodą)... A dopiero na koniec pod rybę (czyli nieco mocniejszy niż wynika z poprzednich wyborów)... W każdym innym wypadku to dobór wędki będzie wpływał na używane przynety i wybór łowiska... Nawet na lekki sprzęt da się wyjąć średniego suma na łowisku bez zawad... Ale przyjemność z holu wymaga użycia sprzętu ciężkiego:( polecanie konkretnych wędek nie ma większego sensu, wędka do 150g kiepsko współpracuje z 20g woblerem...

Edytowane przez czarny1
  • Like 2

• 0

Też racja. Ale jeszcze ważniejsze dobrać kij do plecionki. Ja mam 50-110 bo plecionka pe 3,0 (to będzie jakies 0,28mm?) Też dostosowana oczywiście do przynęt (30-120g) i spodziewanej wielkości ryb (100-150)

Poleciłem taki sprzęt bo na początek trzeba by mieć sporo szczęścia żeby przechytrzyć +2m. Z kolei już na tym kiju taki 70 siątaczek to się wyciąga jak zielsko … 

PS. SG są zazwyczaj niedoważone wiec kij pewnie realnie 150. SG po prostu lubię. Za te pieniądze (240pln) jest naprawdę dobre wykonanie, materiały i uchwyt.

Ogólnie polecanie wędek przez forum jest bez sensu … ale ludzie ciagle pytają …

Edytowane przez Qh_

• 0

Cześć. Jak i czy rozkręcać plecionka ze stacjonarki? Po kilku wywózkach strasznie się skręciła...

Dzięki

Najlepiej scyzorykiem . Później żeby nie korciło proponuje wypuścić te biedne żywce do wody i wziąć się normalnie za spinning

• 0

Sprawa jest taka, wymyśliłem sobie, że spróbuję. Potrzebowałem do tego bodźców. Okazały się nimi przynęty.  Nie byle jakie, bo powierzchniowe crawlery. Jakoś poszło. Łowisko pod nie jest wyjątkowo sprzyjające i co najważniejsze, są ryby. Oczywiście, żeby je złowić, to trzeba nieźle się natrudzić. Tam nie ma miękkiej gry. Wiedzą to znajomi, którzy poszli tą samą drogą. Nocny kilkugodzinny spinning daje się  odczuć, ale w upalne lato, to takie wypady dają szansę na dłuższy pobyt.  Mam satysfakcję, że mam teraz z kim o takim łowieniu czasami pogadać. Fajna sprawa. W tym roku byłem za  nimi około 20 razy. Złowiłem 4 sztuki (110, 120, 135 i 175 cm). Brań miałem więcej.

Na zdjęciu macie trzy główne przynęty, po które najczęściej sięgam.

post-55449-0-20448300-1727041053_thumb.jpg

Pionierem w takim łowieniu była cicada z AliExpress. Na nią złowiłem najwięcej ryb i jakiś czas temu swoje PB 180 cm. Drugą, po którą najczęściej sięgam, jest nietoperz Savage Gear 3D. W tym sezonie prawie wyłącznie do wody leciała Adusta Yajirobee JR. Wcześniej trafiały się sumki na podobne przynęty, ale to były przyłowy. Z rozmysłem zacząłem na nie chodzić od 2019 r. Przez ten czas złowiłem lekko ponad trzydzieści sztuk. Nie jestem sumiarzem i nie specjalizuję się w ich łowieniu. Oczywiście jest sporo materiałów ukazujących akcje na whopper ploppery i poppery, ale na crawlery z bocznymi skrzydełkami nie widziałem. I to mnie mocno nakręciło, by przetrzeć szlaki. Jeżeli ktoś to wcześniej skutecznie uprawiał, to fajnie, bo tylko potwierdzi, że miałem rację i wybrałem fajny i bardzo widowiskowy sposób. O sprzęcie nie będę się rozpisywał, bo o tym już sporo napisano. Sam podpytywałem młodszych znajomych i czytałem komentarze co i jak. Przyjąłem, że będę się im poświęcał przez trzy letnie miesiące (czerwiec, lipiec i sierpień). Próbuję oczywiście czasami we wrześniu, ale tu moje wyniki drastycznie słabną. Sumy z łowiska odpływają na głębsze rewiry. Dodatkowo, przez ten czas sporo dostało po wąsach i zadanie jest coraz trudniejsze.

Zakończenie mojego sumowego sezonu 135 i 175 cm. Były jeszcze dwa nocne szczupaki. Jeden z nich 76 cm. Ich branie wygląda, jak naciąganie gumy. Zaś boleń, lub kleń potrafi nieźle przywalić. Chociaż kleń też czasami ciumka przynętę. Natomiast sumy, po nocach śnią się te brania;)

post-55449-0-78873100-1727041285_thumb.jpg post-55449-0-66666900-1727041271_thumb.jpg

pzdr.

• Like 18