Skocz do zawartości
  • 0

Sumy - na co i czym?

Mielony

Pytanie

Witam kolegów

Możliwe że taki temat już istnieje ale nie moge nigdzie na j,pl znalezc.

Może podzielilibyście się informacjami na temat waszych sprzętów sumowych.

Chodzi tu o kołowrotki/wędziska/plećki i najważniejsze przynęty.

Może według pkt?

1.Kij:Tiger Cross Max 304 15-40g

2.Browning Hybrid 4000

3.PowerPro 0.25

4.Głównie Spro PowerCatcher no i Rapala x-rap10 

W moim przypadku ten zestaw jest uniwersalny szczupaki,sandacze,bolenie no i sumy ale tam gdzie łowie to może być jakas sztuka ze 130cm max a, z takim chyba nie powinno być problemu.

Pozdrawiam i licze że wątek się rozwinie.

Edytowane przez Mielony
  • Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witaj, czy można prosić o opisanie specyfiki łowiska na którym Wędkujesz?

W tym wątku już był poruszany temat tych przynęt i obawa zdewastowania ich przez sumy.

Dziękuję za podzielenie się doświadczeniem i gratuluję połowu.

Pozdrawiam

Roger 

Edytowane przez SID

• 0

Cześć SID. Na sumy wybieram się na jeden z kanałów Odry. Długość jego w przybliżeniu 4 km. W początkowym biegu przy ustabilizowanej pogodzie wynosi nawet poniżej 1 metra. Taka głębokość panuje gdzieś do 1/4 długości kanału. Można wtedy brodzić nawet w woderach. Korzystają wtedy z okazji muszkarze. Łowią klenie, jazie i okonie. Oczywiście inne rybki też, ale to już ci, co szukają dodatkowych wyzwań. Można łowić na muchy bolenie, szczupaki i wszelki białoryb.

Ja postawiłem sobie takie zadanie, żeby na muchę łowić sandacze. I poradziłem sobie. Kolejny odcinek jest trochę głębszy, ale też przy niżówce można brodzić w spodniobutach. Kolejny odcinek, jak można się domyślić, jest jeszcze głębszy. Myślę, że średnio do 1,5m. Na ostatnim odcinku prawie nie łowię. Jest to najgłębsza część i łączy się z głównym korytem Odry. Tam prawie nie łowię. Interesują mnie te płytsze partie. Koryto jest usłane na całej szerokości tłuczniem. W 2/3 długości bardzo zaczepowe. Nie ma tam główek, głębokich rynien, wysp, blatów itp. To jest świńskie koryto usłane kamieniami. Fragmentami silnie zarasta, że łowienie staje się prawie niemożliwe. To "prawie" robi różnicę. Nie wszystkim, to przeszkadza. A wręcz to wykorzystują, by zaskoczyć ryby. Kanał jest mało stabilny że względu na poziom. Wachania bywają znaczne i to jest denerwujące. Nie ma jak sprawdzić nie będąc nad wodą. Czasami info podeślą znajomi.

• Like 3

• 0

Jaceen, sprawdź gdzie w pobliżu odcinka jest wodowskaz. Poziom Odry sprawdzisz na stronie IMGW, poziom kanału jest konsekwencją poziomu Odry. Szybko złapiesz dość dokładną zależność pomiędzy poziomem na wodowskazie a Twoim odcinkiem.

Na Odrze trzeba mieć pecha, żeby mieć odcinek z progami i bez pomiaru. Ja na jednym takim łowię  :D ale to rzadkość.

• 0

poziom kanału jest konsekwencją poziomu Odry.

Tak, zgadza się, tylko najbliższy wodowskaz ma najczęściej bardzo wąski zakres wychyleń w granicach kilkunastu centymetrów. A kanał potrafi darzyć skokami wielokrotnie wyższymi. Czasami nawet nie ma z czym tego powiązać. Tylko obsługa urządzeń zna powody.

SID, zarośnięte tylko fragmentami. W jakimś sensie to dobrze, bo ryby mają tam schronienie i więcej pożywienia. W ślad za tym podchodzą drapieżniki;)

Edytowane przez jaceen
  • Like 1

• 0

Hehehe bo zależy z której strony progu jest wodowskaz. Ja sprawdzałem Brzeg Dolny i zawsze sie zgadzało na starorzeczu a na innym odcinku Trestno i tam roznie bywało. Potem sie okazało, ze Trestno jest gdzie indziej niż myślałem i od wodowskazu dzieli mnie próg, a nawet trzy …  :D i ten odcinek jest bez pomiaru.

Sumki w tym roku wybitnie siedzą w zielsku. Tylko jednego wyciągnąłem z „otwartej wody” z dołka. A tak albo tuż przy, albo wręcz pomiędzy kapelonami.

Podobno w  lipcu brały na środku rzeki w nurcie, ale ja wtedy nie trafiłem.

Edytowane przez Qh_

• 0

taki który pomieści te 150m grubej linki... no i musi lekko pracować przy stawiającej duży opór przynęcie, ale tego nie sprawdzisz w sklepie:( zwykle im będzie większy tym trwalszy ale tez niestety cięższy... 

kup cokolwiek... a jak się nie zniechęcisz to za rok lub dwa - kiedy ten się zniszczy - kupisz drugi znacznie lepszy:)

• 0

taki który pomieści te 150m grubej linki... no i musi lekko pracować przy stawiającej duży opór przynęcie, ale tego nie sprawdzisz w sklepie:( zwykle im będzie większy tym trwalszy ale tez niestety cięższy... 

kup cokolwiek... a jak się nie zniechęcisz to za rok lub dwa - kiedy ten się zniszczy - kupisz drugi znacznie lepszy:)

Dzięki, a chociaż jakieś naprowadzenie na model? :-)

Jeżeli np. Daiwa BG, to który model? 4000 czy więcej?

• 0

bg 4000 potraktowałbym jako takie minimum, lepiej 4500... zwróć uwagę ile ważą oba modele - 405 i 625g - większy po prostu musi być mocniejszy... ja pod suma bym brał 4500... ale 4000 użyjesz także w innym celu np na szczupaka, a wiekszego już nie bardzo... 

Edytowane przez czarny1
  • Like 1

• 0

A ja na przekór, polecę kołowrotek z Ali za bardzo rozsądne pieniądze, a jakością wykonania, solidnością i kulturą pracy przebijający wiele markowych młynków z wyższej półki:
Lurekiller Saltist CW w rozmiarze 5000.
Wiem, że to może mało w duchu panującej na tym forum gloryfikacji drogiego sprzętu, ale tak już mam, że wolę łowić i nie martwić się, że mój młynek za X tysięcy ubrudzi się piaskiem ;) "Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać?"

• Like 1

• 0

A ja na przekór, polecę kołowrotek z Ali za bardzo rozsądne pieniądze, a jakością wykonania, solidnością i kulturą pracy przebijający wiele markowych młynków z wyższej półki:

Lurekiller Saltist CW w rozmiarze 5000.

Wiem, że to może mało w duchu panującej na tym forum gloryfikacji drogiego sprzętu, ale tak już mam, że wolę łowić i nie martwić się, że mój młynek za X tysięcy ubrudzi się piaskiem ;) "Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać?"

Dzięki, nie ma nic przeciwko  :D tym bardziej, że wiadomo jak to w nocy. Nie robi bród w czasie rzutów lżejszymi przynętami?

• 0

Ostatnio kupiłem 5000 za $70 z zapasową szpulą. Za te pieniądze fajny młynek do tyrania, żeby nie było szkoda. Co jakiś czas mają promocje. 3000 mam od 2019 i działa. Nawój powyżej oczekiwań w tym budżecie (na zdjęciu 6000). W cenie zapasowej szpuli do TP :)

post-46318-0-40397800-1738872495_thumb.jpg

Edytowane przez psulek
  • Like 2

• 0

Z taniej(bardzo) chińszczyzny na wąśy, śmiało mogę polecić jeszcze mulitiki do trolla i verta(nie rzucałem nimi, więc nie wiem jak do casta się sprawdzą):
TDC 301H występuje pod różnymi nazwami, w różnych sklepach:

post-47680-0-14214200-1738916416_thumb.png

Kupiłem przed poprzednim sezonem na test - na zasadzie "najwyżej wyrzucę".
Testy przebiegły pomyślnie - bez problemu wyjęte kilka dobrych dwójek, w tym 228cm i nic nie popękało, chodzi jak chodził od nowości, więc dokupiłem drugi.

Hole zdecydowanie z tych siłowo-hardcorowych, bo obok zwalone drzewa(żaden nie trwał dłużej niż 10min).

• 0

Panowie,szukam dobrego materiału na przypony sumowe do spinningu,składam sprzęt po woli na przyszły sezon,w tym były sumy,ale tylko jako przyłowy przy boleniach,niestety kilka typu pospieszny do Warszawy,I teraz chce zwiększyć swoje szanse.

Xzogę 12kg patryk juz kręci,tpsw jest,I szukam jak pisałem materiału do samodzielnego robienia przyponów,możecie cos polecić,linka stalowa czy regenerator,jeśli ten drugi,to zaciskać czy wiązać.