smudek Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Witam w niedalekiej przyszłości będę zamawiał kij na tym uchwycie i chciałbym poznać opinie użytkowników tego uchwytu jego wady i zalety z użytkowania ... [Friko] ponieważ wątek się rozrasta, dla ułatwienia odbioru w pierwszej wiadomości podaję linki: link do obszernego artykułu o uchwycie Delfin i systemie zbrojenia Delta: http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/rodbuilding/system-delta-czyli-co-ja-narobi%C5%82em-r381 wywiad z Januszem Dudziakiem: Edytowane 30 Grudnia 2017 przez Del Toro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrok Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Wad brak same zalety! Mam dwa kije matagi z tymi uchwytami i jestem bardziej niż zadowolony!.Niesamowite czucie przynęty! Można wyczuć nawet jak plecionka stawia opór w wodzie podczas jigowania.polecając! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Otrzymałem do testów okoniówkę uzbrojoną w w/w uchwyt.Dla mnie super.Jestem pod wrażeniem jego namacalnych zalet.Uchwyt niezwykle ergonomiczny. Przekazuje 100% tego co dzieje się z naszą przynętą w wodzie podczas jej prowadzenia. Według mnie same zalety bez wad.Polecam !Warto ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Uchwyt ale i dedykowany secjalnie do tego uchwytu spacing... Panie Januszu juz czas na obszerny artykul ! Czekamy 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Uchwyt ale i dedykowany secjalnie do tego uchwytu spacing... Panie Januszu juz czas na obszerny artykul ! Czekamy Popieram Czas przedstawic cale rozwiazanie, bo bardzo ciekawe. Janusz nie ma co sie ukrywac! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszz Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zbyszku.Chyba pomyliłeś osoby.Twórcą uchwytu i specjalnie dobranego spacingu jest Janusz D. Myślę że tylko Janusz jest osobą która może na tym forum opisać swój autorski projekt tego uchwytu i odpowiedniego spacingu.Ja ze swojej strony przedstawiłem tylko pobieżne,wyłącznie moje odczucia o w/w produkcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Wiem,ze Janusz D, pierwszy prototyp Delfina mialem jakies dwa lata temu... Janusz to Janusz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Też posiadam 2 kijki uzbrojone w w/w uchwyt. Rzeczywiście zalety są ogromne tak jak to napisał @januszz. Do tego jest ciepły co ma znaczenie np. późną jesienią. Wszelkiego typu okoniówki i sandaczówki to jego idealne zastosowanie. Gdyby tak na siłę szukać wad, to trzeba uważać na czystość bo sposób mocowania kołowrotka w połączeniu np. z piaskiem może szybko porysować stopkę kołowrotka.Miałem w rękach kilka kijków uzbrojonych w delfina i mogę śmiało stwierdzić, że naprawdę bardzo podnosi klasę (czułość) kijka. Do tego jak już wspomniano wyżej - odpowiednie przelotki i spacing, a w efekcie otrzymujemy również kijek mocniejszy, zarówno gdy chodzi o górny cw, jak i moc linki (dołem - pozostaje bez zmian). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmichalski Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Mam i powiem tylko o wadzie - jest strasznie brzydki. Ale dostrzegam zalety - bardzo lekki. Nad wodą jeszcze nie był, o zaletach łownych mogę powiedzieć za kilka miesięcy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Ja używałem tego uchwytu w lekkiej wędce - blank ok 6 stóp długości o ok 10 lb mocy, i do takich zastosowań uchwyt jest idealny. Obawiałem się początkowo że nie będzie dobrze trzymał kołowrotka więc specjalnie założyłem cięższy kołowrotek żeby zobaczyć czy przypadkiem się nie obluzuje - nic takiego nie nastąpiło. Do uchwytu rzeczywiście trzeba się "przekonać" bo wizualnie nie wygląda "słodko". Ale ergonomicznie jest super i tak jak piszą przedmówcy, jego lekka i sztywna konstrukcja w połączeniu z dużą powierzchnią styku z dłonią doskonale przenosi drgania. Zarówno ten uchwyt jak i związana z nim koncepcja zbrojenia są unikatowym przykładem prawdziwej innowacji w rodbuilidingu i przed tym chylę czoła. Nie jest to żadna kopia, powielenie podpatrzonych wzorów ale autentyczny wynalazek, który mam wrażenie nieco jeszcze wyprzedza swój czas Też nie mogę się doczekać aż Janusz i Wojtek skończą artykuł 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Do uchwytu rzeczywiście trzeba się "przekonać" bo wizualnie nie wygląda "słodko". Ale ergonomicznie jest super i tak jak piszą przedmówcy, jego lekka i sztywna konstrukcja w połączeniu z dużą powierzchnią styku z dłonią doskonale przenosi drgania.Zawsze jestem zwolennikiem tezy że uchwyt , wędka, samochód, pistoletczy choćby siekiera ma działać a nie "słodko" wyglądać. Kwestia gustu, lubię surowe blanki i uchwyt z surowego grafitu świetnie mi pasuje. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmichalski Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) uchwyt z surowego grafituMówimy o tym samym uchwycie? W ręku masz wrażenie, że trzymasz sztywny kawałek... styropianu (takiego mocno zbitego). A co do zdania o innowacjach - zgadzam się. Czy wyprzedza epokę - nie wiem. Nie mniej - wg mnie wymaga jeszcze sporej ilości pracy, żeby go dopieścić. Inaczej nie będzie to masowym produktem, w tak niszowej działce jak rodbuilding. Teraz jest takim ciekawym rozwiązaniem stworzonym w domowych warunkach. Edytowane 12 Stycznia 2016 przez tmichalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Mówimy o tym http://cage-shop.pl/?page_id=9Reszta kwestia gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmichalski Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Mam. Mówię na podstawie dotykania, a nie na podstawie fotek. Weźmiesz do ręki i zgodzisz się z "styropianowatością" tego uchwytu. Natomiast ma to niewątpliwą zaletę - jest bardzo lekki. Do UL - warty rozważenia. Do kija 10lb+ nie wyobrażam sobie (dziś, może za parę miesięcy odszczekam - jak połowię moim UL i się w nim zakocham). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Mam kilkanascie zamonotowanych na swoich kijach, sporo montowałem na innych. Najcięższe obsługują cw ponad 50g. Delfiny są z róznych rodzajów maty i wrażenia dotykowe też są rózne. Na styropian nie trafiłem, do UL preferuję b. cienkie scianki które po solidnym sciśnięciu leko się poddają. Stąd moze wrażenie "styropianu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Uff, gorący styczniowy wieczór, a mnie trochę ominęło Na szczęście już po pracy, więc może dołączę yglo, on 12 Jan 2016 - 19:38, said:Uchwyt ale i dedykowany secjalnie do tego uchwytu spacing... Panie Januszu juz czas na obszerny artykul ! Czekamy Zbyszku faktycznie kiedyś obiecałem artykuł, miałem razem ze Zbyszkiem Kawalcem opisać to rozwiązanie. A życie swoje, kłody pod nogi i takie tam Nie znaczy to, że coś się zmieniło, przynajmniej z mojej strony. Zobowiązanie oczywiście traktuję bardzo poważnie, nie zapomniałem ani nie zaniechałem, przykro mi, że tak długo to odciągam. Wielkie szczęście, że nie zdeklarowałem się co do terminu.Jednak zapewniam, staram się, mogę zaręczyć, że już bliżej jak dalej. Przepraszam, że nie odniosę się do postów powyżej, nie widzę możliwości wyczerpująco zająć stanowiska w jednym poście.Poza tym artykuł wtedy nie miał by większego sensu, nie mogę zepsuć zabawy Oczywiście nie zgadzam się z niektórymi opiniami, zgoda co do estetyki, ma prawo się nie podobać, nie to było przesłanką dla której powstał uchwyt. Główne założenia dla których powstał kolidują z radykalną zmianą estetyki, więc Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Ale pamiętaj Janusz że eksperymentalnie jeden dla mnie polakierujesz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Friko, on 13 Jan 2016 - 01:27, said:Ale pamiętaj Janusz że eksperymentalnie jeden dla mnie polakierujesz Dla Ciebie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psd27 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zawsze jestem zwolennikiem tezy że uchwyt , wędka, samochód, pistoletczy choćby siekiera ma działać a nie "słodko" wyglądać. Kwestia gustu, lubię surowe blanki i uchwyt z surowego grafitu świetnie mi pasuje.Wojtek, właśnie za to poczucie estetyki wszyscy Cię lubimy Poza tym artykuł wtedy nie miał by większego sensu, nie mogę zepsuć zabawy Janusz jak zwykle skromny A poza tym mam mhx MB842-2 uzbrojonego w ten uchwyt. Powiem tak, zazwyczaj nie interesuje mnie waga kija, ale akurat ten mhx "nic" nie waży, co jest zasługą uchwytu i przelotek, a dodatkowo uchwyt jest ciepły i bardzo wygodny. (Pierwsze spostrzeżenie kolegi z łódki, gdy wziął kij w rękę, brzmiało "mega wygodny uchwyt" ) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Mam. Mówię na podstawie dotykania, a nie na podstawie fotek. Weźmiesz do ręki i zgodzisz się z "styropianowatością" tego uchwytu. Natomiast ma to niewątpliwą zaletę - jest bardzo lekki. Do UL - warty rozważenia. Do kija 10lb+ nie wyobrażam sobie (dziś, może za parę miesięcy odszczekam - jak połowię moim UL i się w nim zakocham).Tak się akurat składa, że ten link który wkleił Wojtek, to link do jego pracowni, w której złożył już nie jedną wędkę na delfinie.Więc na pewno wie dużo więcej niż się Tobie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tmichalski Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Złożył też wędkę, której używam - o czym nie wie. A jak wiesz - klient ma zawsze rację... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Też mam kija na delfinie, ale od Janusza, i według mnie delfin jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Też kiedyś myślałem że nada się tylko do UL kijów, do puki nie wziąłem do ręki kija 20lbPewnie do sumówki będzie za delikatny, ale po co do takiego kija montować taki uchwyt Moim zdaniem to jest uchwyt przyszłości i za jakiś czas, firmy produkujące wędki, będą chciały wyprodukować coś na jego wzór 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zrobiłem sobie 2 kije w Januszowej koncepcji ,8lb i 10lb z amerykańskim plusem.Słabszy to jednocześciowa szybka okoniowa ''żyleta'' skończona nie dawno więc jeszcze nie łowiona,chociaż na sucho po wzieciu do ręki już powoduje wielkiego banana na mojej twarzy.Mocnieszy kij to lekka (nie tylko w sensie c.w. ) bardzo szybka sandaczówka,już nieźle obłowiona (z niezłymi wynikami),podczas użytkowania również powodująca wielki grymas zadowolenia na licu.Walory takiej koncepcji to same plusy,nie tylko czułość,ale też parę innych istotnych rzeczy,które wychodzą w ''praniu''.Sam uchwyt jak i całość wędziska może wzbudzać kontrowersje...ale po bardziej technicznym podejściu,no i oczywiście użytkowaniu nad wodą,wątpliwosci znikają szybko,a sam wygląd...jednemu się podoba drugiemu nie...ja lubię ''sportowe'' rękojeści. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Może nie powinienem się wypowiadać w tej sprawie bo jeszcze nie mam choć jest w planie wędka z Januszowym Delfinem.Ponadto bardzo lubię Janusza za jego skromność, widzę - praktyczną i wytrwałe dążenie do celu....Dla pożytku wątku jednak chyba należało by oddzielić aspekt technicznej przydatności,- dla mnie niewątpliwej od wyglądu, tym bardziej że daję konia z rzędem temu kto jest w stanie wskazać jakikolwiek pomysł na dolnik który podoba się każdemu i jednocześnie jest dla wszystkich wygodny Dzięki arcymiłej i kompetentnej korespondencji z Januszem dowiedziałem się bardzo dużo a wszystkie Janusza pomysły i przemyślenia które spróbowałem urzeczywistnić w stosowanych do tej pory przeze mnie uchwytach jak najbardziej owocują coraz bardziej dopasowaną do mnie ergonomiką uchwytu.Pisze o tym bo po tych eksperymentach jestem na 100% przekonany iż to są półśrodki (to co ja zrobiłem) w stosunku do Januszowego patentu...Podzielam zdanie wcześniej wypowiadających się kolegów dotyczące celowości tego rozwiązania w wędkach krótkich (6-8" i mocy 4-17lb), jigowych i generalnie takich które w trakcie łowienia trzymamy uniesione do góry. Co do wędek długich (powyżej 8"6') "mamy" pewien plan i jak Janusz zechce o tym napisać to ja oczywiście nie mam nic przeciwko temu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi